2022. március 30. | 11:20

Érdemes megnézni az anyósülésen utazó úriember döbbenettől elváltozó arcát.

A Mercedes-Benz 2015-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az önvezető autózással. A vállalat azóta rengeteg energiát fektetett az autonóm vezetési technológia tökéletesítésébe, amelynek eredményeként tavaly decemberben engedélyt kapott a hármas szintű vezetéstámogatás alkalmazására. Természetesen a cég sportrészlege is hozzáfér az értékes technológiához, most pedig megmutatták, mire képes az önvezető Mercedes-AMG a versenypályán.

A videó leglátványosabb részében az AMG GT 63 S fut egy kört a versenypályán a sofőr közbeavatkozása nélkül. A menetpróba során az autó megától gyorsított, fékezett és kanyarodott meglehetősen nagy tempó mellett. A kocsi egy előre beprogramozott nyomvonalat követett és a végsebessége elektronikusan 170 km/órára volt korlátozva. Ezektől függetlenül is kissé hátborzongató nézni, mire képes már most az autonóm technológia.

Azt is illik megjegyezni, hogy az úriemberek egy prototípus járműben ültek és utaztak, ilyen kocsival még nem lehet találkozni a német közutakon – egyelőre. Az AMG korábban utasok nélkül is gyűjtögette a kilométereket, tehát már javában zajlanak a tesztelések.

Ezek a képsorok is megmutatják, hogy a Mercedes mindent belead, ha az önvezető technológiáról van szó. Korábban még azt is bejelentette a cég, hogy vállalja a jogi felelősséget a bíróság előtt, ha az autonóm technológiája miatt valaki sérülést szenved egy közlekedési baleset alkalmával.

Az autógyártó a bevezetőben említett engedély birtokában elkezdheti értékesíteni a Drive Pilot csomagját, amelyet egyelőre csak zsúfolt forgalomban és maximum 60 kilométer/órás sebességig lehet használni bizonyos autópálya-szakaszokon. A rendszer lehetővé teszi, hogy a sofőr levegye a kezét a kormányról, amikor a dugóban araszolgat a járművével.