Ismét szabadalmi botrányban a Mercedes

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-09-14, 09:22

Először a Nokia, most a Sharp vádolta meg a Daimlert a szellemi termékük jogtalan felhasználásával. Ez már kihatással lehet az értékesítésre is.

Még csak pár hete annak, hogy a Mercedes piacra dobta az S-osztály legújabb generációját, amelyet nagyon sokan vártunk már. A belső térben pedig láthattunk rengeteg technológiai újítást, új rendszereket. Korábban a nagy finn mobilgyártóval már jártak egyszer a német bíróságon, most azonban ismét visszatérhetnek oda. Jelen esetben a japán Sharp vállalat vádolta meg jogtalan szellemi termék felhasználással a csillagos márkát. Az ügy körülbelül ugyanaz, mint a Nokia esetén, azonban a stuttgartiak egyre nehezebb helyzetben vannak.

Mercedes S-osztály belső tere és annak technológiai megoldásai

Ami nagyon rosszat jelenthet a Mercedes számára, hogy a német bíróság értékesítési tilalmat szabhat ki számukra egész Németország területén. A legendás autógyártó fellebbezést nyújtott be, ez viszont azt is jelenti, hogy a japán vállalatnak 5,5 milliárd eurót (átszámolva magyar viszonylatok szerint, 1950 milliárd forintot) kell letétbe helyeznie, mint egy fedezetként arra az esetre, ha a fellebbező Daimler nyeri meg a pert. Így fedezheti az autógyártó veszteségeit, amit az ügy miatt kellett elszenvednie. Ugyanez az összeg a Nokia esetén még több volt, 7 milliárd euró (átszámolva magyar viszonylatok szerint 2500 milliárd forint).

Mercedes S-osztály országúton, féloldalról

A sajtóinformációk szerint a német jog úgy működik ilyen esetben, hogy határozat csak akkor születhet, ha a korábban említett összegeket letétbe helyezték, ezután folyhat tovább a vizsgálat, majd jöhet a döntés. A kérdés az, hogy az értékesítést valóban leállíttatják-e, és meddig tarthat ez a kellemetlen ügy. A két vállalat arra szeretné rábírni a Mercedest, hogy minden ilyen technológiai újításra kérje a felhasználási jogot, ezzel azonban nyilván súlyos összegekkel lenne kénytelen megvásárolni annak használati engedélyét.

Amennyiben szereted a Mercedes modelleket, nézd meg korábbi tesztünket, amiben egy S500 Coupé modellt tesztelünk.

Ha nem indul a videó, kattints és nézd meg saját Youtube csatornánkon.

Kapcsolódó írások

A német luxus etalonja – Mercedes-Benz S-osztály (W140)
2018. február 09.
A W140-es „bálna” Mercedes hét évig képviselte a márka csúcsát a 90-es években. Grandiózus megjelenésével és műszaki túltervezettségével új mércét állított fel a luxusautók piacán.
Mercedes-Benz 300 SEL
2020. március 09.
A W108/W109-es szériát itthon csak „állólámpásként” ismerik, az 1965-ben bemutatott S-osztály csúcsváltozatába 6300 köbcentis V8-ast szereltek!

További hírek