2019. október 15. | 17:13

A 2019-es Tokiói Autószalonon mutatkozik be a Toyota Mirai, mely jövőre Európába is megérkezhet.

A 2019-es Tokiói Autószalon újdonságairól már írtunk, azonban nem kapott helyet a felsorolásban a Toyota zéró károsanyag-kibocsátású, hidrogén üzemanyagcellás autójának legfrissebb modellgenerációja.

A Toyota Mirai 2014-ben bemutatott első generációjának emissziója kizárólag víz, ebből 10 000 darab talált gazdára a világon. A gyártó szerint ez 480-500 kilométert képes megtenni, kizárólag azzal, hogy az üzemanyagcellák hidrogén felhasználásával állítanak elő áramot, ezzel hajtva a villanymotort. Az 5 kilogrammnyi hidrogén tárolásához az autóban két darab, összesen 122 literes tankot helyeztek el, melyeket nagyjából olyan hatékonyan lehet töltögetni, mint a belső égésű motorok üzemanyagtankjait. Azonban a tartályok és a méretes akkupakk miatt leheletnyi csomagtér marad az autóban, és a hidrogén tankolásához szükséges töltőpontok nem állnak a rendelkezésünkre oly sűrűn.

Mit tud ehhez képest az új Mirai? A második generáció nem csupán egyszerű öko-autó, hanem az FCEV-technológia új mérföldköve is. Az üzemanyagcellás rendszer magasabb teljesítménye és a nagyobb hidrogéntároló kapacitás révén az új Mirai akár 30 százalékkal is nagyobb hatótávolságot kínál. A teljesítményről később tesz közzé adatokat a Toyota. A Toyota hátsókerékhajtású TNGA-platformjára épített autót teljesen áttervezték, 20 colos kerekeket kapott, merevítettek a karosszérián, az autó súlypontja lejjebb került, az utastérben pedig 12,3 colos kijelző és immáron öt ülőhely található.