Itt a hidrogén üzemanyagcellás Mirai legújabb generációja

Közzétéve:
2019-10-15, 15:13

A 2019-es Tokiói Autószalonon mutatkozik be a Toyota Mirai, mely jövőre Európába is megérkezhet.

A 2019-es Tokiói Autószalon újdonságairól már írtunk, azonban nem kapott helyet a felsorolásban a Toyota zéró károsanyag-kibocsátású, hidrogén üzemanyagcellás autójának legfrissebb modellgenerációja.

Toyota Mirai

A Toyota Mirai 2014-ben bemutatott első generációjának emissziója kizárólag víz, ebből 10 000 darab talált gazdára a világon. A gyártó szerint ez 480-500 kilométert képes megtenni, kizárólag azzal, hogy az üzemanyagcellák hidrogén felhasználásával állítanak elő áramot, ezzel hajtva a villanymotort. Az 5 kilogrammnyi hidrogén tárolásához az autóban két darab, összesen 122 literes tankot helyeztek el, melyeket nagyjából olyan hatékonyan lehet töltögetni, mint a belső égésű motorok üzemanyagtankjait. Azonban a tartályok és a méretes akkupakk miatt leheletnyi csomagtér marad az autóban, és a hidrogén tankolásához szükséges töltőpontok nem állnak a rendelkezésünkre oly sűrűn.

Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás

Mit tud ehhez képest az új Mirai? A második generáció nem csupán egyszerű öko-autó, hanem az FCEV-technológia új mérföldköve is. Az üzemanyagcellás rendszer magasabb teljesítménye és a nagyobb hidrogéntároló kapacitás révén az új Mirai akár 30 százalékkal is nagyobb hatótávolságot kínál. A teljesítményről később tesz közzé adatokat a Toyota. A Toyota hátsókerékhajtású TNGA-platformjára épített autót teljesen áttervezték, 20 colos kerekeket kapott, merevítettek a karosszérián, az autó súlypontja lejjebb került, az utastérben pedig 12,3 colos kijelző és immáron öt ülőhely található.

Toyota Mirai interior

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hatüléses konceptautót mutatott be a Toyota Tokióban!
2017. november 01.
A Toyota a Tokiói Autószalonon bemutatta az új üzemanyagcellás technológián alapuló modelljét. A Fine-Comfort Ride jelentősen felülmúlja a már létező Mirai nevű modellt.
Toyota Mirai
2019. október 01.
A japán márka nem mond le az üzemanyagcellás meghajtás fejlesztéséről. Szerencsére.

További hírek