A Jaguar Land Rover is belekóstol az önvezető autók világába

Közzétéve:
2020-02-20, 09:49

A „Project Vector” elnevezésű, sofőr nélküli jármű jövőre már kísérleti céllal szeli majd az angliai Coventry város útjait.

Szeretnéd tudni, hogy a Jaguar Land Rover mennyire gondolja komolyan az autonóm jövőt? Nos, nézd meg a Project Vector névre keresztelt koncepciót, amely bizonyítja, hogy a brit gyártó nagyon is komolyan veszi a témát! Fura elképzelni, hogy már jövőre, a JLR Destination Zero küldetésének egy darabja a közutakon teljesít próbaüzemet.

Röviden összefoglalva Nagy-Britannia legnagyobb autóipari vállalatának célja, hogy biztonságosabbá és egészségesebbé tegye a társadalom életét, miközben a környezetet is kíméli. Legyünk őszinték, ezt elég nehéz végighallgatni kommentár nélkül. De ha belegondolsz, az innováció néhány évtizeden belül elér arra a szintre, hogy károsanyag kibocsátás, baleset és torlódás nélkül élhetjük az életünket.

A JLR Project Vector autonóm koncepciója

A Project Vectornak nagy szerepe van ebben, az úgynevezett skateboard alvázkeretnek köszönhetően ez egy rugalmas, autonóm technológiára kész váz, amelynek padlójában egy teljesen elektromos hajtáslánc helyet kapott, ennek köszönhetően szinte bármilyen moduláris felépítmény rá helyezhető.

A A JLR Project Vector autonóm koncepciója oldalról

A látszat ellenére, nem túl nagy, hiszen csak 4 méter hosszú, mégis nagy lábterek állnak rendelkezésre. Különféle üléskonfigurációkkal lehet felszerelni, ennek következtében tökéletesen lehet használni magán- és közösség-, sőt, még kereskedelmi célra is.

A JLR Project Vector belső tere

A koncepcióautót a Coventryi Nemzeti Autóipari Innovációs Központban mutatták be, ahol a JLR vezérigazgatója, Sir Ralf Speth elárulta, hogy évek óta dolgoznak ezen és a továbbiakban együtt kíván működni a Coventry Városi Tanáccsal és a West Midlands Kombinált Hatósággal annak érdekében, hogy 2021 végén a mobilitási szolgáltatás részeként forgalomba állhassanak az autonóm közlekedési eszközök.

Te behuppannál egy ilyen négykerekűbe utasként, vagy inkább vezetni szeretnéd azt, amivel közlekedsz?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

VW Up! méretű elektromos autóval villant az Audi
2017. június 02.
Az németek 2021-re tervezik az önvezető, e-Tron rendszerrel ellátott kisautójuk piacra dobását. Vajon ez lesz a valaha készült legkisebb Audi?
Új versenyző az elektromos autók piacán!
2017. június 13.
A Fisker Emotion ha minden igaz legalább 640 km-es hatótávval fog rendelkezni és elképesztő 9 perces gyorstöltéssel és a legnagyobb energiasűrűségű akkumulátorokkal

További hírek