2018. szeptember 13. | 15:02

A Ford S-MAX és Galaxy kínálatában most először jelenik meg a Ford modern 2,0 literes EcoBlue dízelmotorja, ami 150-240 lóerős teljesítménnyel rendelhető meg

A Ford S-MAX és Galaxy modellek új technológiái között megtalálható a nyolcfokozatú automata váltóhoz rendelhető Adaptív Sebességtartó Automatika, de számos egyéb szolgáltatás is felkerült az opciólistára. Ilyen például az araszoló városi forgalomban is használható Stop & Go funkció, a holttérbe bekerülő járműveket nagyobb távolságból is érzékelő Holttérfigyelő, valamint a kilátást javító új Ford ClearView ablaktörlő rendszer is. Ez utóbbinál az ablaktörlő lapátok karjaiba épített, nagy nyomású, több fúvókás mosóberendezés tisztítja a szélvédőt, javítva ezzel a kilátást és hatékonyabban használva fel az ablakmosó folyadékot.
Az S-MAX és a Galaxy modellekhez hatfokozatú manuális sebességváltó is rendelhető

Mindkét modellnél megrendelhető még az Adaptív Fényszórórendszer - ami a közlekedési viszonyokhoz igazítja a fénycsóva irányát -, a Vakításmentes Távfény és a Merőleges Parkolás funkcióval kiegészített Aktív Parkolóasszisztens, ami a vezető kormánymozdulatai nélkül végzi el a parkolási manővert. A SYNC 3 kommunikációs és fedélzeti szórakoztató rendszer segítségével az S-MAX és a Galaxy sofőrje hangutasításokkal is kezelheti a hifit, a navigációt és a klímaberendezést, ráadásul kompatibilis mind az Apple CarPlay, mind az Android Auto™ rendszerekkel.

Új motorválaszték

A Ford S-MAX és a Galaxy vásárlói ezentúl 150 és 190 lőerős változatban – sőt 240 lóerős biturbós kivitelben is – megrendelhetik a 2,0 literes EcoBlue dízelmotort. Az új motorváltozatok már Magyarországon is megrendelhetők, az első ilyen autók pedig ősz végére érkeznek meg a magyar márkakereskedésekbe.
Az Aktív Zajkioltás technológiája immár alapáras az S-MAX Vignale kivitelben, illetve a 240 lóerős EcoBlue biturbó motorral felszerelt S‑MAX és Galaxy modellekben

Az integrált szívórendszernek, a csekély tehetetlenségű turbófeltöltőnek és az eddiginél közvetlenebb, csendesebb és precízebb adagolású, nagynyomású üzemanyag-befecskendezési rendszernek köszönhetően a motor megfelel a legszigorúbb Euro 6 károsanyag-kibocsátási normáknak (a WLTP átszámítás alapján is). Ehhez persze az is kell, hogy az alapkiépítésben alkalmazott SCR emisszió-csökkentő rendszer már hatékonyabban csökkenti NOx-kibocsátást. A Ford 240 lóerős, 2,0 literes EcoBlue biturbós erőforrásában egy kisméretű, nagy nyomású turbótöltő és egy nagyobb méretű, alacsony nyomású turbótöltő párosa gondoskodik arról, hogy az erőforrás kis fordulatszámon is gyorsan reagáljon a gázparancsra. A magasabb fordulatszám-tartományokban már a nagyobb méretű turbó is elegendő töltőnyomást szolgáltat ahhoz, hogy a motor elérje a csúcsteljesítményét, így az autó simán és egyenletesen gyorsul. Jó látni, hogy az Aktív Zajkioltás technológiája immár alapáras az S-MAX Vignale kivitelben, illetve a 240 lóerős EcoBlue biturbós motorral felszerelt S‑MAX és Galaxy modellekben.

Mit tud a sebességváltó?

Adaptív Kapcsolási Ütemezés rendszer felismeri, ha az autó hegymenetben, lejtőn vagy éles kanyarban halad, és ennek megfelelően állítja be a megfelelő sebességfokozatot a stabilabb haladás és az élvezetesebb vezetési élmény érdekében.
Az S-MAX és a Galaxy sofőrje hangutasításokkal is kezelheti a hifit, a navigációt és a klímaberendezést

Adaptív Kapcsolásvezérlés, a jármű és környezete információi alapján az éppen megfelelő tengelykapcsoló-nyomást alkalmazza, hogy a fokozatok kapcsolása mindig sima és zökkenőmentes legyen. A technológia az autós vezetési stílusához is képes hozzáigazítani a fokozatváltás simaságát.

Összkerékhajtással is elérhető

Az S-MAX és a Galaxy modellekhez hatfokozatú manuális sebességváltó is rendelhető, de az extrák listáján az Intelligens Összkerékhajtás is szerepel. A rendszer 20 ezredmásodperc alatt – vagyis az emberi szempillantásnál hússzor gyorsabban – képes egészen 50/50 arányig megváltoztatni a forgatónyomaték elosztását a négy kerék között. Forrás: