2024. január 09. | 16:06

A Volkswagen megállapodott egy szoftvergyártó céggel, hogy a gyártó ügyfelei a jövőben ChatGPT alapú fedélzeti rendszer segítségével kommunikáljanak autójukkal.

Jó hírünk van, a ChatGPT-t nem csak értelmetlen dolgokra lehet használni! Az idei CES technológiai expón jelentette be a Cerence szoftverfejlesztő céggel közös együttműködését a Volkswagen. Ennek köszönhetően nemsokára bekerül a gyártó újabb modelljeibe a Cerence Chat Pro mesterséges intelligencia platform.

Ez tulajdonképp a ChatGPT autóipari felhasználásra optimalizált verziója, amely a jelenleg létező – IDA névre hallgató – fedélzeti hangvezérlést bővítené ki. Aki a mesterséges intelligencia túlzott térhódításától tart, arra is gondolt a Volkswagen.

A rendszer ugyanis az autók szórakoztató elektronikáját tudná csak vezérelni, illetve bizonyos – akár összetettebb – kérdésekre válaszolni. A későbbi tervek között szerepel az olyan fejlesztés, mint a párbeszéd készség, de az irányítás átvétele vagy az autó egyéb rendszereihez hozzáférés nem, valamint minden kérdés és felelet azonnal törlésre kerül.

A VW először az Egyesült Államokban, illetve Európában egyszerre teszi elérhetővé a platformot, méghozzá ez év második negyedévében. A távoli frissítésként elérhető fejlesztés a legújabb modellek kiváltsága lesz.

Kai Grünitz, a márka műszaki fejlesztésekért felelős igazgatótanácsi tagja szerint az ügyfelek nem gombok nyomkodására vágynak, hanem hangparancsok alapján működő funkciókra. Vagyis a német márka szerint az ülést állítani, navigálni, hőmérsékletet növelni vagy csökkenteni nem kézzel, hanem a rendszerhez irányított kéréssel szeretnék megoldani az emberek.

A nagyobb problémát a különböző nyelvek és beszédtípusok kezelése és a helyes válaszok adása jelentheti, egyelőre azt nem is árulták el az érintettek, hogy csak angolul vagy esetleg a világ összes nyelvén beszélgethetünk-e autónkkal. És hogy mely típusok érintettek?

Az ID modellcsalád minden tagja (ID.3, ID.4, ID.5, ID.7), valamint az új Golf, Tiguan és Passat is. A 2024-es CES-en egyébként nemcsak a VW mutatja be úttörőnek szánt autóipari fejlesztését, hanem például az LG is új típusú antennáját, amely új távlatokat nyithat az adatkommunikációban.