kedd - 2022. szeptember 27.
16.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Készen áll a sorozatgyártásra Törökország első elektromos SUV-ja

Komoly terveket dédelgetnek a félholdasok.

Törökország első saját gyártású autója megérett a tömegtermelésre, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az első karosszéria összeszerelése sikeresen befejeződött.

A járművet a törökországi Automotive Joint Venture Group (TOGG) vállalatcsoport készíti, és a Twitteren megosztott képek teljes egészében mutatják a karosszériát. A TOGG gyártóüzeme az északnyugati Bursa tartomány Gemlik kerületében található, és a tervek szerint jövő év elejére készül el teljes egészében.

A TOGG 2018 közepén indult, 2019 végén pedig egy különleges ünnepség keretein belül prezentált a cég két prototípus modellt. Mindkét jármű tisztán elektromos hajtásláncú, az egyik egy kompakt szedán, a másik pedig egy C-szegmensbeli SUV. Utóbbi gyártása jövőre kezdődik, a szedán pedig nem sokkal később követi majd. A TOGG 2030-ig további három járművet szeretne bemutatni.

A Daily Sabah beszámolója szerint a TOGG beszállítóinak 75 százaléka Törökországban található, a fennmaradó 25 százalék pedig Európából és Ázsiából származik. A villanyos SUV és a szedán belépőszintű változatai egyetlen, hátul elhelyezett elektromotorral érkeznek, amely 200 lóerőt teljesít. A nagyobb teljesítményre vágyó ügyfelek egy olyan változatot választhatnak, amely az első tengelyen egy második villanymotorral rendelkezik, az összesen 400 lóerős lesz. A zászlóshajó modellek egy nagyobb akkucsomaggal is felszerelhetők lesznek (a kapacitásról még nem érkezett hivatalos információ), amely több mint 500 km hatótávolságot kínál, és kevesebb mint 30 perc alatt 80 százalékra lehet feltölteni az erre alkalmas állomásnál.

A TOGG elektromos SUV a 200 lóerős RWD motorral 7,6 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/órás sebességre, és ugyanezt a távolságot 4,8 másodperc alatt teszi meg az erősebb, 400 lóerős AWD motor segítségével. Az autógyártó már öt országban, köztük Indiában is benyújtotta a formatervezési minta szabadalmi kérelmét.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!