csütörtök - 2023. március 23.
4.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kitilthatják San Fransisco központjából a robottaxikat, mert túl sok dugót és balesetet okoztak

2023. február 03. | 03:13

Volt, hogy egy busz haladását blokkolták, máskor pedig a megkülönböztető jelzéssel haladó járműnek sem adtak utat.

San Francisco közlekedésügyi tisztviselői a Cruise és Waymo önvezető taxiszolgáltatásainak visszaszorítását szorgalmazzák, adta hírül az NBC News. A hatóság egy levelet küldött a helyi döntéshozóknak, melyben leírják, hogy a város rendkívül izgatott a vezető nélküli járművek elterjedésében, hiszen ezzel színesebbé válik a közlekedési eszközök palettája.

Mindeközben azonban nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem. A beszámolók alapján a robottaxik túl sok balesetet és dugót okoztak, valamint korlátozták a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek haladását.

Halálos baleset ugyan nem történt, az önvezető taxik mindenesetre komoly fejfájást okoznak San Francisco polgárai számára. Egy konkrét esetben a Cruise öt mozgásképtelen autója blokkolta egy 45 utast szállító busz haladását, emiatt a járat közel 15 percet késett.

Egy sokkal kritikusabb helyzetben a tűzoltóknak be kellett törniük egy önvezető jármű ablakát, különben az áthajtott volna az oltáshoz használt tömlőkön.

San Francisco közlekedésügyi szakembereinek tehát alapvetően nem a robottaxik létezésével van bajuk. Ők nem szeretnék hagyni, hogy ezek az autók bárhol és bármikor közlekedhessenek a városban, különösen a központot és a csúcsidőszakokat kellene elkerülniük.

Ha a szabályalkotók teljesen szabad kezet adnak a Cruise és Waymo járműveinek, az további veszélyes helyzetek előfordulásához vezethet. Átláthatóság, szorosabb ellenőrzés és kontrollált növekedés szerepel a város szakembereinek kívánságlistáján.

Közben a Cruise szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ő biztonsági eredményeikhez bárki könnyedén hozzáférhet, a statisztika pedig azt mutatja, hogy a vállalat járművei nem okoztak életveszélyes sérülést, vagy halálesetet.

Így változott a használt autók ára 2022-ben Még egy 30 km/h-s szakasz: úgy főzik meg a fehérvári autósokat, mint ahogy a békát szokás

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!