A gyártó a Red Bull Formula 1-es csapatával közösen fejleszti a középmotoros járművet, mely a LaFerrari és a McLaren P1 szintjén lesz, így nem nevezhető a Valkyrie „közvetlen” utódjának. Ezzel terveznek versenyezni az LMP1 osztályt kiváltó Hypercar-divízióban a FIA által szervezett World Endurance Championship-ben, és így a Le Mans-i 24 órás viadalon. A hírt Andy Palmer, az Aston Martin vezetője jelentette be.

Aston Martin-Red Bull koncepciómodell, zöld színben

Természetesen ez is limitált kiadású lesz, ennek megfelelő árképzéssel. A bemutatása akkor várható, amikor az új szabályrendszer életbe lép a WEC-ben, feltehetően a 2020/2021-es szezonban. Mivel a Valkyrie gyártását addigra felszámolják - hiszen már el is kelt az összes -, így érthető módon nem azt fogják versenyeztetni, hanem egy frissebb modellt.

Palmer kiemelte, jelenleg nincs hivatalos döntés arról, hogy indulnak e majd a legfelsőbb osztályban. Jelenleg az Aston a GT-szériában szerepel, a sorozatgyártású autók alapjaira épített járművek közt. Akkor fognak részt venni a Hypercar-divízióban, ha a versenyköltségeket csökkenteni tudják a szervezők a jelenlegi LMP1 osztályban fizetendőhöz képest. Ebben a csoportban nem szerepelnek sorozatgyártású járművek, csak olyan prototípus versenyautók, melyek hasonlítanak valamelyest az utcai társaikhoz.

Aston Martin Valkyrie versenyautó, zöld színben, elölnézetből

„A versenyfeltételek hivatalos megjelenéséig nem dől el biztosan, hogy részt veszünk-e a Le Mans-i viadalon. A Formula 1-es tapasztalataink alapján tudjuk, hogy a motorsportban az optimista gondolatok hajlamosak hamar szertefoszlani. Mindenesetre érdeklődéssel várjuk az új szabályozás kialakulását.” – nyilatkozta Palmer.

Az Aston vezetője szerint az viszont tény, hogy a Valkyrie-leszármazott kész lesz a megfelelő időben, és ha a feltételek adottak lesznek, akkor LaFerrarikkal és Porsche 918-asokkal fog versenyezni, ennél jobbra pedig nem is lehet gondolni. Innentől kezdve adott a lehetőség, hogy egy újabb izgalmas versenyautó tűnjön fel a 24 órás megmérettetésen, most már csak ki kell várni a hivatalos versenyszabályok megjelenését.

Aston Martin Valkyrie versenyautó, zöld színben, hátulnézetből

A Le Mans-i versenyen az Aston egyébként jó tapasztalatokkal rendelkezik. Többször állt már dobogón az ezredforduló óta. A DBR9-es típussal a GT1-divízióban 2006-ban második, 2007-ben és 2008-ban pedig az első helyen zártak. Az LMGTE Pro csoportban 2017-ben a Vantage GTE-vel szintén a dobogó legfelső fokán végeztek, így joggal várják optimistán a fejleményeket.

Forrás: