vasárnap - 2022. december 04.
3 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Magna nevű cég újra feltalálta a visszapillantó tükröt?

2022. november 22. | 10:22

Az ötlet a balesetmegelőzésre koncentrál.

Manapság egyre több technológia található az autókban, amelyek legtöbbje vagy a vezetés megkönnyítését vagy a biztonságot segíti. A Magna nevű cég most egy új ötlettel állt elő, amely a sofőrök éberségét figyeli.

A Driver Monitoring System ötletét még októberben mutatta be a gyártó, amelynek lényege, hogy a középső visszapillantó tükörbe helyeznek szenzorokat, amelyek figyelik a sofőr arcát, tekintetét és mozdulatait annak érdekében, hogy kiszűrjék az álmos vagy fáradt vezetőket.

Már ma is alkalmaznak éberségfigyelőket különböző modellekben, a gyártó szerint azonban ez a rendszer képes különbséget tenni az olyan normális mozdulatok között, mint amikor a sofőr csak oldalra néz, hogy megbizonyosodjon egy kanyarodás biztonságáról, vagy éppen elbambult.

Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy a vezető nem figyel oda a vezetésre vagy fáradtnak látszik, akkor hanggal vagy képpel figyelmeztet.

Az éberség figyelése mellett a rendszer programozható a gyerekek figyelésére, a biztonsági övek be nem csatolását is jelzi, de arcfelismerés is beállítható rajta.

Mivel 2026-tól Európában kötelező lesz minden új autóban valamilyen éberséget figyelő rendszer, az autógyártók igyekeznek hasonló megoldásokat ajánló cégekkel partnerséget kötni.

Magna

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!