2022. augusztus 24. | 10:42

1992 világbajnoka néha nehezen hiszi el, mekkora baleseteket úsznak meg sértetlenül a mai F1-es pilóták.

A Forma-1 egyszeres világbajnoka Nigel Mansell 1980-ban kezdte meg pályafutását. Abban a korszakban a súlyos sérüléssel járó, valamint halálos kimenetelű balesetek elég gyakran megtörténtek az autóversenyzés királykategóriájában. A 69 éves angol legenda természetesen figyelemmel követi az F1 alakulását, és nagyon örül a biztonsági fejlesztéseknek.

„Néha kicsit sajnálom, hogy néhány pályának elvették a régi varázsát. A gyors kanyarok mellett ma már hatalmas bukótereket látunk. A mi időnkben komolyabb árat fizettünk a hibákért. Akkoriban a halálos balesetek mellett a pilóták súlyos sérüléseket szenvedtek. 1994-ben, Ratzenberger és Senna tragikus halála után szemléletváltás kezdődött a Forma-1-ben. A mai versenyzők sérthetetlennek érezhetik magukat, elképesztő, mekkora baleseteket úsznak meg egy karcolás nélkül. Fantasztikus fejlődésen ment át a sportág biztonsági szempontból” – fogalmazott Mansell.

1992 világbajnoka úgy véli, a nyolcvanas-kilencvenes évekhez képest jelentősen csökkent a versenyzők fizikai igénybevétele. Viccesen megjegyezte, a mai pilóták úgy néznek ki egy-egy futam után, mintha frissen nyírva távoznának a fodrászszalonból.

„A mai Forma-1-es autók egyik legnagyobb találmánya a szervokormány. Nekünk még erős kézzel kellett fognunk az autót egy-egy kanyarban, nem volt elég erő a karodban, akkor könnyen előfordulhatott egy kicsúszás. Ma már szinte egy ujjal is lehet vezetni. Ezzel lehetőség nyílt a gyengébb fizikumú pilóták előtt. A mai technológia ügyel az autó egyensúlyára, az istállók körülbelül 50 mérnököt foglalkoztatnak, akik csak ezzel a szegmenssel foglalkoznak. Nekünk egy mérnökünk, egy tervezőnk és egy vezető elemzőnk volt, minden mást magunk végeztünk. Az F1 ebben a tekintetben is hatalmasat fejlődött” – tette hozzá az angol világbajnok.

A Száguldó Cirkusz mezőnye a hétvégén Belgiumba látogat, ám Silverstone is otthont ad egy rangos sporteseménynek. Augusztus 26 és 28 között a The Classic elnevezésű eseményen a nézők többek között Nigel Mansell 30 évvel ezelőtti világbajnoki autóját is megcsodálhatják.