Megérkezett! Itt az első európai önvezető elektromos busz!

Közzétéve:
2020-01-31, 12:44

A spanyol vállalat Malagán indítja el az elektromos közlekedési eszköz tesztüzemét.

Társszerző: Hajdu Balázs

Malaga város önkormányzata tesztelheti Európa első önvezető, elektromos meghajtású autóbuszait. Az Irizar által kifejlesztett járműveket pár hónap múlva élesben is forgalomba állíthatják Spanyolországban.

A spanyol gyártó beszámolója alapján ez Európa első, teljesméretű, önvezető autóbusza – 12 méter hosszú, és 60 utas szállítására alkalmas. A közlekedési eszköz a malagai kikötő és a városközpont között szállítja az utasokat. A busz képes kézivezérlésű- és automata módban is közlekedni. Utóbbi működését egy ellenőrző központból felügyelik majd.

„Európa első önvezető autóbusza az AutoMost projekt gyümölcse, melyet a Spanyol Gazdasági Minisztérium Ipartechnológiai Fejlesztési Központja hívott életre. A program célja, hogy az önvezető technológiát a városi közlekedés szolgálatába állítsák. Javítani kívánják a hatékonyságot, a fenntarthatóságot, valamint a biztonságot. A projektben partnerként részt vesz az Irizar Group, a Madridi Politechnikai Egyetem, az Insia, a CEIT-IK4, és a Vigói Egyetem is” - mondta Hector Olabegogeaskoetxea, az Irizar e-mobilitási ügyvezető igazgatója.

önvezető elektromos busz

Malaga lesz az első olyan európai város, melynek utcáin önvezető autóbusz közlekedik. A jármű egy nagyon kidolgozott rendszer segítségével folyamatosan kapcsolatban lesz az irányító központtal, ahonnan ellenőrizhetik a busz útvonalát és végrehajtott utasításait.

„Három évet dolgoztunk azon, hogy elindíthassuk ezt a tesztüzemet. Az AutoMost hatalmas innovációja, hogy egy normál méretű járművet állít valódi forgalmi helyzetek elé. A tesztek nagyon fontos adatokkal és tapasztalatokkal fognak szolgálni, melyek hozzájárulnak az önvezető technológia fejlesztéséhez” - tette hozzá az ügyvezető.

Szerinted készen áll a közlekedés egy teljesen önvezető autóbusz befogadására?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Különleges buszmegálló Baltimore városában
2020. január 05.
Ezek a buszmegállók önálló alkotásként is megállják a helyüket.
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek