2022. január 10. | 14:14

Lánctalpakon „suhan” a csöndes igásló.

A Doosan a CES 2022 nevű elektronikai kiállításon bemutatta a világ első teljesen elektromos rakodógépét, a Bobcat T7X-et. Az biztos, hogy alacsonyabb zajkibocsátással teszi a dolgát, mint a hozzá hasonló szerkezetek.

A piacon ugyan már korábban is fellelhetők voltak olyan rakodógépek, amelyekből száműzték a dízel hajtásláncot, de a Bobcat T7X egyedülálló a maga nemében, esetében ugyanis a hagyományos hidraulikus rendszert teljesen felváltotta egy elektromos meghajtórendszer, amely elektromos hengerekből és elektromos meghajtómotorokból áll.

Ez azt jelenti, hogy a Bobcat T7X gyakorlatilag nem használ kőolajszármazékokat, működtetéséhez a Doosan által környezetbarátnak minősített hűtőfolyadék szükséges. Ebből elvileg elég egy liternyi mennyiség is, szemben a gázolajos meghajtású rakodógépekkel, amik több mint 50 gallon hidraulikafolyadékkal bírhatók normális munkavégzésre.

A hagyományos hidraulikafolyadék elhagyásának van egy további előnye, mégpedig az, hogy a gépkezelőnek nem kell megvárnia, amíg a hidraulikus rendszer „bemelegszik”, vagyis eléri üzemi hőfokát, azt a nyomásszintet, ami nélkül nem lehetne munkára fogni.

A gumilánctalpakkal szerelt masina egy 62 kilowattórás lítium-ion akkupakkal rendelkezik, ami 4 órás munkavégzést tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel.