Mesterséges intelligenciával felszerelt Toyoták róhatják az utakat 2020-tól

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A Toyota 2020-tól beépíti a mesterséges intelligenciát a közúti autókba, de már most bepillantást engednek a rendszer működésébe egy konceptautón keresztül

A négyüléses Concept-i a Tokiói Autószalonon került bemutatásra. A jármű képes felmérni az utasok hogylétét, hangulatát, személyes preferenciáit, és képes hozzájuk igazodni, ezáltal az autó mintegy testreszabja magát az utasokhoz. A jármű érzékeli a sofőr testbeszédét, hangszínét, nyelvhasználatát, következtetéseket von le a sofőr közösségi média tevékenységéből és vezetési stílusából. Példának okáért, ha a sofőr feldúlt, akkor az autó egy kellemes illatesszenciát pumpál a légtérbe, változtatja a belső világítást pihentetőbb árnyalatokra, melegíti vagy hűti az ülést, esetleg beszélgetést kezdeményez. A Toyota szerint ez segíthet a fáradékonyság csökkentésében és az általános közérzet javításában.

Toyota Concept-i

A tesztek a következő évtized elején indulnak, a rendszer pedig az azt követő években kerülhet a piacra. A Toyota képviselői természetesen elektromos változatban gondolkodnak. A mai becslések szerint 300 kilométert tudna megtenni egy töltéssel, ám ez a szám emelkedni fog addigra, amire az autó gyártására sor kerül.

A Toyota elkötelezett, hogy a teljesen elektromos autókat mainstream autógyártásba behozza, annak ellenére, hogy korábban a hidrogén alapú meghajtás mellett érvelt az elektromos technológiával szemben. A váltást egyrészről az a kínai kormánytervezet indokolta, mely szerint kvótákat fognak bevezetni az elektromos járművek eladására, melyet a gyártóknak tartaniuk kell. Ennek megfelelően szárnyra kaptak a pletykák, hogy 2019-ben megérkezik egy erősen módosított CH-R crossover Kínába, mely megfelel a rövidtávú elvárásoknak. A globális célok elérése érdekében a Toyota bejelentette együttműködési megállapodását a Mazdával és a Denso autóalkatrész beszállítóval is.

Praktikus és zöld megoldások a Toyotától

Praktikus és zöld megoldások a Toyotától

Toyota Concept-i Ride és Concept-i Walk

A Concept-i Ride kétüléses modellje 2500 mm hosszú, 1500 mm magas, és 1300 mm széles, melyet a Concept-i Walk-kal együtt mutatnak be. Ez utóbbi egy háromkerekű eszköz, amit a járdán lehet használni. A Toyota ezt a két eszközt a mobilitási lehetőségek javítására tervezte, elérhető lesz az idősek és mozgáskorlátozottak számára is.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. november 23.
2021-től kerülhet európai és USA piacra a Lexus első villanyosa, az UX 300e.

További hírek