2018. március 05. | 19:17

A McLaren elképesztő autót épített. Hat pontba szedve itt van minden, amit érdemes tudni a McLaren 720S-ről.

Társszerző: Hajdu Balázs

1. Mi az a McLaren 720S?

Ez a McLaren Super Series legújabb autója, a McLaren kínálatának legékesebb darabja. A 720S valami új a McLaren számára is, ez ugyanis az első alkalom, hogy a McLaren lecserélt egy autót a kínálatából. A 12C 650S-sé változott, melyet a csodálatosan könnyű 675LT követett. A 720S viszont egy teljesen új autó, és talán az eddigi leggyorsabb.

2. Milyen motor van a McLaren 720S-ben?

A motor kódneve M840T, azt jelenti, aminek látszik: McLaren V8 4 literes turbó. Ez mindent elmond a méretéről. A McLaren szerint a 4 literes motor összetevőinek 70 százaléka új a régi, 3,8-as motorhoz képest. A motor dupla turbós, a teljesítmény pedig igazán figyelemreméltó: 7500-as fordulaton 710 lóerő, valamint 5500-as fordulaton 770 Nm nyomaték.

3. Mennyire gyors a McLaren 720S?

Hihetetlenül gyors, talán túlságosan is. A McLaren állítása a teszteken is beigazolódott, a 720S 2,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, a végsebessége 340 km/h. A McLaren 720S még a Ferrari 488 GTB és Lamborghini Huracan típusú autókat is megsemmisíti. Ez a járgány annyira gyors, hogy rekordokat dönt meg, és még a csodálatos McLaren P1 szuper-hibridet is veri. Ennyire jó ütemben haladnak a dolgok Wokingban.

4. A McLaren 720S műszaki részletei

A 650S-hez hasonlóan a 720S is térhálós hidraulikus lengéscsillapítókkal rendelkezik, melyek oldalirányban és hosszirányban eloszlatják a nagynyomású folyadékot az autón, hogy tartsa az egyensúlyt a kanyarokban, stabilizálja a fékeket, és tompítja az egyenetlen útviszonyokból adódó kellemetlenségeket, ezzel biztosítva a szinte már hihetetlen kényelmet. A McLaren mindezeken felül beépített egy állítható drift kontroll módot is, mely lehetővé teszi, hogy eldöntsd, mekkora szöget akarsz belevinni a forgásba, mielőtt az autó beavatkozik. Aztán ott van még a forgó műszerfal, mely automatikusan keskenyebb kijelző módba kapcsol, amikor verseny módban vagy, hogy jobban tudj a gyorsan közelítő kanyar csúcspontjára koncentrálni. Ez a McLaren csúcstechnikája, mely bizonyítja, hogy a fejlesztések és a humorérzék nem zárják ki egymást.

5. Mennyibe kerül a McLaren 720S?

Egészen pontosan 208 600 font, azaz 72,8 millió forint, ami jóval drágább, mint az “alap” Lambo Huracan, a Ferrari 488 GTB és a Porsche 911 Turbo, viszont egy árban van a Huracan Performante, 488 Pista és 911 GT2 RS modellekkel, melyek fel tudják venni a versenyt a McLaren őrült sebességével. Ha a kilencvenes évek gyermeke vagy, és szeretnél egy igazi, tipp-topp szuperautót, válaszd a Velocity kiadást, ami akár 335 000 fontért, közel 117 millió forintért a tiéd is lehet.

6. Végül egy kis érdekesség a McLaren 720S-ről

Van egy kis rejtett trükk az autóban, most elmondom, hogyan is működik. Pattanj be, nyomd meg az “Engine start” gombot, de ne lépj a fékpedálra. Még korai elindítani a V8-as motort. Most pedig, nyomd meg az “Active” gombot, állítsd mindkét kapcsolót Verseny Módba. Nyomd be a féket, és indítsd el a motort. Az erőforrás hatalmas bőgéssel fog indulni, a hangja rögtön elvarázsol, ahogy az üzemanyag szinte felrobbantja a kipufogót. Láthatod tehát, hogy a McLaren képes olyan szuperautót építeni, amitől az agyad eldobod. Annyit üzennék Wokingba: Szép munka! Forrás: