MX-30 néven érkezett a Mazda új sportos és elektromos crossovere

Közzétéve:
2019-10-24, 14:06

Az Mazda első elektromos modellje nem meglepő módon egy crossover lett.

A Tokió Autószalonon mutatta be a Mazda az első, teljesen elektromos modelljét, ami meglepő módon az MX-30 nevet kapta. (Remélem ennek nyomán az MX-5 nem lesz elektromos). Kívülről egy kimondottan sportos crossover, amely egyik legmenőbb részlete a korábban már az RX-8-nál látott hátsó ajtó, amelyen bepréselhetik magukat a hátul utazók.

A Mazda MX-30 oldalról fotózva nyitott ajtókkal

Az első elektromos Mazda technikai adatairól nem sokat tudni egyelőre, csupán annyit, hogy a kompakt crossovert egyetlen elektromotor hajtja majd, amely 106 kilowatt energiát képes előállítani, ez 143 lóerőnek felel meg. A benne található 35,5 kWh akkumulátor 209 km-es hatótávot tesz lehetővé egyetlen töltéssel.

A gyártó állítása szerint az elektromos crossover megalkotásánál a vezetés örömének fokozására, valamint az autó és az ember közötti kapcsolatra fektették a legnagyobb hangsúlyt.

A Mazda MX-30 menetközben fotózva

A zöld életérzés az autó belsejében is érezhető, ugyanis leginkább környezetbarát anyagok találhatók benne. Például a középkonzol tárolótálcáját parafával borítottak, amely nem kivágott fából származik.

A Mazda MX-30 belseje

Az ajtó burkolata újrahasznosított műanyagból készült, a szöveteket is újrahasznosított anyagokból állították elő. Ezek mellett a belső dizájn is nyitott, légies érzetet kölcsönöz az utastérnek. Például a B-oszlop hiánya is növeli ezt. A "lebegő" középkonzol 7 colos érintőképernyőjén mindent könnyen megtalálhatsz a klímavezérlőtől a biztonsági rendszerekig.

Az elektromos Mazda MX-30 egy töltőre csatlakoztatva

Ami a vezetési élményt illeti, az MX-30 e-Skyactiv hajtáslánca állítólag nagyon dinamikus és mindenre azonnal reagál. Itt próbáltak bizonyos dolgokat áthozni az MX-5-ből. (Kíváncsi vagyok, hogy sikerült.) Továbbá a 143 lóerőnek megfelelő teljesítmény nem olyan sok az akkumulátorral telepakolt crossover esetében. Míg a Miata esetében tökéletesen elég.  A gyártó azt állítja, hogy a crossover nem lesz lomha, illetve a G-vectoringnek köszönhetően, az erőt a terhelésnek megfelelően osztja el az erőátviteli rendszer segítségével.

Ha Te is egy sportos crossover vásárlásán gondolkozol, keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. vezető értékesítőjét, Mudri Dánielt a [email protected] e-mail címen, vagy a +36203663447 telefonszámon.

Kapcsolódó írások

Egy jövőkép a 80-as évekből – Mazda MX-81 Aria
2018. június 30.
Egy kormánykerék nélküli autó, ami a legmeredekebb sci-fi filmekben is bátran szerepelhetne. Az MX-81-es egy reális jövőképnek számított a 80-as években!
Mazda MX-5 szezonnyitó 2019
2019. április 05.
Több szempontból is fantasztikus, élményekkel teli hétvége volt a március utolsója, mely főként a kis játékos roadstereknek kedvezett

További hírek