Egy csipetnyi Alfa GTA történelem

1962-ben a népszerű Alfa Romeo Giulietta utódját mutatták be, Giulia néven, amit még Series 105-nek is hívtak. A 105-ös kupé a Giulia Berlina rövidített platformjára épült, a dizájnért pedig ki más, ha nem a Bertone felelt. A Giulia Sprint GT nevét lefaragták, így lett belőle Giulia Sprint, a 60-as években pedig már GTJ (Junior) és GTV (Veloce) változatok is készültek belőle.

Alfa Romeo GTAm (1969-1971)
Alfa Romeo GTAm (1969-1971)

Ezekben az időkben az Alfa aktívan kivette a részét a motorsportokból, az Autodelta - az Alfa versenyautóiért felelős osztálya - nagyon sportos, jól vezethető autókat készített, amiket GTA elnevezéssel látott el. Az "A" az olasz Alleggerita szóból ered, amely könnyűsúlyút jelent. A GTA elsőként 1965-ben készült el egy 1600-as (1570 ccm3) és később 1300 Junior verzióban, amiknek szintén két kivitele létezett: utcára (Stradale) és versenyzésre is (Corsa) alkalmasak voltak. A GTA karosszéria elemei acél helyett alumíniumból készültek, a belső acéllemezeket pedig olyan vékonyra gyártották, amennyire csak tudták. Magnéziumötvözet kerekek, műanyag oldalsó ablakok, alumínium hátsó felső lengőkarok, valamint könnyített belső bélés alkotta az extra könnyű GTA-t.

Alfa Romeo GTA 1300 Junior
Alfa Romeo GTA 1300 Junior

A motor egy új, dupla gyújtást kapott (twin plug, később twin spark), a Ferrari Dinóból származó Marelli gyújtáselosztót használták még fel, és 45 mm-es karburátorokra cserélték a régi, 40-eseket. Ezen kívül magnéziumból készültek a fedelek, az olajteknő és a kuplung ház is. A váltót rövidebbre tervezték, a fogaskerekeket is megmunkálták a gyorsabb és könnyebb váltás érdekében. Az 1600-as kb. 740 kg-ot nyomott, a Stradale verzió 113 lóerőt adott le, a verseny változatok pedig félelmetes, 170 lóval mozgatták meg a pehelykönnyű szerkezetet.

Alfaholics GTA-R 290
Alfaholics GTA-R 290

Az Alfaholics garázs évek óta foglalkozik Alfák restaurálásával, tuningolásával. Most ismét kezelésbe vettek egy legendás GTA-t, és megalkották az Alfaholics GTA-R 290-et, amely megnövelt motorteljesítményével 290 lóerő/tonna teljesítményre képes.

Alfaholics GTA-R 290: kicsi, de annál erősebb
Alfaholics GTA-R 290: kicsi, de annál erősebb

Az autó Monocoque acél testtel rendelkezik, szénszálas ajtók, motorháztető és csomagtér ajtó fedi, súlya 830 kilogramm mindössze. Egy 2.3 literes Alfa Romeo Twin Spark motor dolgozik benne, ami a 240 lóerőt 7000-es fordulaton adja le, és egy szuper könnyű 5 sebességes váltóval van felvértezve. Dupla, állítható alumínium lengéscsillapítókat és rugókat kapott, a 300 mm-es, szellőző féktárcsák mellett.

Alfaholics GTA-R 290 Twin Spark egysége
Alfaholics GTA-R 290 Twin Spark egysége

Recaro ülések, fújható deréktámasz, alcantara és bőr tökéletes elegye alkotja a hang- és hőszigetelt kabint, ahol a Billet alumínium pedálok és Momo Prototipo kormány teszi még élvezetesebbé az autó irányítását.

Alfaholics GTA-R 290 Recaro ülései
Alfaholics GTA-R 290 Recaro ülései

Az Alfaholics YouTube csatornáján bevetés közben is megcsodálhatjátok a GTA-R 290-et: