2020. szeptember 30. | 12:34

Ideje elfelejteni a hagyományos műanyagokat – Már a legnagyobb luxuscikk gyártó vállalatok is újrahasznosítanak.

A Jaguar Land Rover évek óta elkötelezett támogatója a környezetvédelemnek, így következetesen igyekszik a cég egyre nagyobb hangsúlyt fektetni erre az ügy érdekében. Amellett, hogy ők is elkezdtek átállni a hibrid és tisztán elektromos hajtásra, most pedig még inkább még jobban ráállnak erre. Így bejelentették, hogy a jövőben mindegyik járműben Econyl padlószőnyeg és kárpitok lesznek.

Az Aquafil gyártja azt az Econyl anyagot, amely egy olyan környezetbarát nejlon, amelyet óceáni és hulladéklerakókból kinyert hulladékból készítenek. Ugyanezt az anyagot jelenleg is használják, luxusórák szíjaihoz, ruhákhoz, táskákhoz és sportruházatokhoz is. Nagyon hasonló a hagyományos nejlonhoz, azonban egyetlen dologban mégis eltér. Az újrahasznosítás folyamatában, az alkotóelemek lebontásánál és azok újra alkotásánál 90%-kal kevesebb az emissziós mutató.

Az Aquafil vállalat évente 40 000 tonna hulladékot hasznosít újra. Ezzel a hagyományos kőolajból előállított nejlonhoz képest 90%-kal csökkentik a folyamat globális felmelegedést előidéző hatását. Minden 10 000 tonna előállított Econyl esetén 70 000 hordó olaj kerül megtakarításra. Az egykor szemétnek titulált anyag, így tehát újrahasznosítva lesz és egy összetett vegyi eljárást követően csinálnak belőle fonalakat, hogy aztán egy autó egyedi luxus belseje legyen.

A Jaguar Land Rover egyébként már korábban is felhasználta ezt az anyagot, többek között például a Range Rover, a Range Rover Evoque és a Jaguar I-PACE modellekhez is. A különleges öko anyagot egyébként gyapjúval ötvözik, hogy végül megalkossák a luxus kárpitot. Egyetlen autó belső terének kibéleléséhez, 53 újrahasznosított műanyag palackra van szükség. A törekvés tehát egy nagyon jó kezdeményezés a márka részéről, hiszen fontos, hogy a legnagyobb akármilyen termékeket gyártó vállalatok is beleálljanak a környezetvédelmi akciókba.