szombat - 2023. március 25.
10.5 °C
közepes eső
alapjarat.hu logo
95 607 Ft
100 652 Ft
D 605 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Önjáró drónra vonatkozó szabadalmat nyújtott be a Ford

2022. január 22. | 23:32

Az eszköz segít a nehéz terepen való tájékozódásban.

A közelmúltban behúzható kipufogóról, valamint a zord, téli időjárásban aranyat érő, fűtött biztonsági övről szóló szabadalmat is benyújtott a Ford. Az amerikai autógyártó legújabb ötlete egy olyan önjáró drón, mely a levegőből segíti a jármű vezetőjét a nehéz terepen való tájékozódásban.

Ford kormány
Fotó: Unsplash

Nem a mostani az első alkalom, hogy a Ford drónok alkalmazásával próbálkozik. 2019-ben hoztak nyilvánosságra egy három évvel azelőtt benyújtott szabadalmat, melynek középpontjában egy olyan repülő eszköz állt, ami a jármű követésére alkalmas. A hírek szerint a mostani drón sokkal szélesebb feladatkör ellátására lehet képes.

A Ford elképzelései alapján a drón a GPS és az autó beépített érzékelőiből származó adatokkal működne, a megfigyelésekből származó információval a sofőr könnyebben elboldogul a nehéz körülményekkel. Az amerikai vállalat benyújtott dokumentumaiból kiderül, hogy a Világbank felmérése szerint a világ lakosságának 31 százaléka olyan helyen él, ahol az útviszonyok bizonyos évszakokban problémákat okozhatnak. Az előbbiekben említett emberek 98 százaléka a fejlődő országok valamelyikében rendelkezik lakóhellyel. A Ford technológiája hatalmas segítséget nyújthat ezeknek az embereknek, akár az áruszállítás megkönnyítése útján is.Az amerikai autógyártó szerint a technológiának akár a flották üzemeltetői is hasznát vehetik, hiszen így könnyebben meghatározható, melyik járművük lesz alkalmas az adott terep kihívásaira. A drón olyan valós idejű adatokat és információkat közölhet, melyeket a műholdak és a GPS nem érzékel, különösen extrém időjárási körülmények esetén.

10 méter mély szakadékba zuhant egy páros a Monte Carlo Rallyn F1: Vajon mire lesz képes Russell Hamilton csapattársaként?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!