2022. június 05. | 23:33

A kínai vállalat a hét közepén sikeresen pályára állított 9 műholdat, a hálózat a tervek szerint összesen 240 elemből állhat majd.

A kínai Hszicsangban található kilövőállomásról pályára állítottak 9 darab GeeSAT-1 műholdat, melyek a Geely autóipari vállalat önvezető járművekkel kapcsolatos projektjének megvalósítását szolgálják. A kínai cég 2025-re további 63 egységet, összesen pedig 240 darab műholdat állítana szolgálatba.

A Geely ezzel a második olyan autógyártóvá vált, mely a világűrben is üzleti érdekeltséggel rendelkezik. Az első természetesen a Tesla, a szintén Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX közel 2000 műholdat üzemeltet az internetes szolgáltatások biztosításához.

Amíg a SpaceX saját kilövőrendszert használ, a Geely a kínai állam tulajdonában lévő cég által kifejlesztett, Long March 2C rakétát használta a küldetéshez. A műholdak a gyors adatátvitelt, a rendkívül precíz navigációs rendszereket, valamint a jövő autóiban használatos felhőszolgáltatásokat hivatottak támogatni.

A műholdak működési ciklusát 5 évben határozták meg, a kínaiak szerint ezt követően a Föld légkörében felbomlanak majd anélkül, hogy űrszemetet hagynának maguk után. A kínai műholdrendszereket korábban szinte kizárólag katonai célokra használták, ám a kormány 2014-ben engedélyezte a magánbefektetéseket is. Azóta számos kereskedelmi vállalat a helyi önkormányzatokkal karöltve pumpálja a pénzt a szektorba.

A 2021-2025 közti évekre szóló tervekben Kína kommunikációs célokra használható műholdak hálózatot tervezi kiépíteni. Az ázsiai ország jelenleg 400 műholddal rendelkezik, köztük a magántulajdonban lévő egységekkel.

Nyitókép: Pixabay