hétfő - 2023. szeptember 25.
19.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A robotok elveszik a munkát: már kereket is cserélnek

2023. május 24. | 21:29

Méghozzá az emberi munkavállalók teljesítményéhez képest fele annyi idő alatt.

A robotok és a mesterséges intelligencia egyre növekvő térhódítása széles körben jól ismert jelenségnek számít. Az automatizált folyamatok egyes gyártási eljárások során jelentősen növelhetik az adott tevékenység hatásfokát.

A technológiát az autóiparban is alkalmazzák, az amerikai RoboTire vállalat jóvoltából a következő összeállításban kerékcserét végző robotokkal ismerkedhetsz meg.

A Forma-1-ben a művelet másodpercek alatt lezajlik, ilyen sebességet egyetlen gumis műhelyben sem tudnak biztosítani. A gyártó elmondása alapján a robotok 23 perc alatt cserélik le a négy kereket, ez pedig éppen a fele annak, amennyi idő egy emberi dolgozónak kellene a tevékenység végrehajtásához.

A RoboTire gépjei az autóiparban, az összeszerelősor mellett dolgozó robotok karjaihoz hasonló „végtagokkal” végzik a munkát. A rendszert mesterséges intelligencia irányítja, kamerák segítségével mérik fel a kerékfelni tulajdonságait. A karba beépített kerékkulcs kioldja az anyákat, majd a kar leemeli az abroncsot, és felhelyezi az újat.

A folyamatot jelenleg emberi felügyelet mellett végzik, a leszerelt gumi vagy kerék elszállításához is szükség van egy személyre. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a gép folyamatosan tanul, így könnyen elboldogul a különböző méretű csavarokkal, illetve anyákkal.

A rendszer előnyei szemmel láthatóak, hiszen a szerelőknek nem kell emelgetniük a nehéz abroncsokat. A Fox News Digital hírportál értesülései szerint a RoboTire egy teljesen automatizált folyamat kifejlesztésére törekszik, ami elveheti a munkát a gumis műhelyek dolgozóitól. A gyártó szerint ennek nincs valós kockázata, ők csupán a szakemberek életét szeretnék megkönnyíteni.

Pixabay
  • Címkék:
F1: A Ferrari pilótái a futballpályán is problémákkal küzdenek Nem lesz hathengeres motor az új 5-ös BMW-hez, viszont jön a tisztán elektromos kivitel

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!