2018. május 18. | 17:16

Ha zöld utat kap a Hyundai Kona N gyártása, akkor egy 250 lóerős, elsőkerék meghajtású szabadidő-autó szabadulhat ki az utakra hamarosan!

Az AutoExpress információi szerint a Hyundai Kona megkaphatja az i30 N-ben rejtőző 2.0 literes erőforrást, mellyel 250 lóerős teljesítmény leadására lenne képes az év végén gyártásba kerülő crossover, már, ha zöld utat kapnak a fejlesztések. Albert Biermann, a Hyundai N almárka vezetője elmondta, hogy mérnökei már elkezdték tesztelni a járművet, reméli jól sikerül a beintegrálás, és a 2.0 literes turbómotorral gyártásba kerülhet a Kona N.
Így festhet majd a Kona N

„A mérnökeim legfőbb feladata most a Kona N tesztelése, meglátjuk mire jutnak vele! Vélhetően az i30 N erőforrása lesz a nyerő, de természetesen a Kona más beállításokat igényel a felfüggesztés és a kormányzás terén, habár számos berendezés közös a két modellben. Elsőkerék meghajtással várható, mint az i30 N, és valószínűleg azonos váltó kerül majd bele.”
Hyundai i30 N

A Kona tehát a szerényebb, 250 lóerős motort kaphatja, nem a Performance Pack-kal ellátott i30 N erőforrását, az ugyanis 275 lóerővel gazdálkodik. Valljuk be, azért ez is jelentős erőnövekedést jelent a Kona számára, hiszen az aktuális kínálatban a 177 lovas a legizmosabb verzió, a Kona N így a szegmens legbitangabb elsőkerekese lehet. Az sem tisztázódott még, hogy vajon a Hyundai megadja-e a Konának az elektromos differenciálművet, mely szintén a Performance Pack része. Az viszont biztos, hogy sokkal merészebb formát ölt a sportos változat, hátsó diffúzorral, kis tetőspoilerrel és masszívabb kipufogóvégekkel, amik a Kona diszkréten elrejtett kidörrentőit válthatják.
Hyundai Kona

A következő megpöckölt modell a sorban a Veloster N lesz, melyet Koreában és az Egyesült Államokban értékesítenek, Európába az i30 N Fastback érkezik. A Hyundai i20 életciklusa felénél, 2018-ban kapott ráncfelvarrást, arról nincs információ, hogy mikor vetik be a WRC-ben, sőt, várhatóan nem érkezik N variánsa sem egészen 2020-ig.
Hyundai i20 facelift

Az N-részleg fontolgatja az N Line csomagok bevezetését is, mellyel a szerényebb motorváltozattal rendelkező modellek sportosabb kormányzást, sebességváltót, felfüggesztést kaphatnak, nem beszélve a vagányabb kinézetről. Biermann elismerte, hogy az i30 N Line modellek ebben az évben érkezhetnek. Az N-részleg pozitív jövőbe tekintése nem alaptalan, hiszen i30 N-ből Németországban már közel 1400 megrendelést kaptak, így a kezelhetőséget szem előtt tartó ördögi Hyundai méltó ellenfele lehet például a Honda Civicnek vagy a Ford Focusnak a piacon.   Forrás: