2023. február 28. | 22:15

A 2024-es Mercedes-Benz E-osztályban szelfikamerák is lesznek.

Elindult az új Mercedes-Benz E-osztályt bemutató ízelítő kampány. A luxusszedán a hírek szerint egy hatalmas szuperképernyővel érkezik, mely számos okosfunkcióval kápráztatja el a felhasználókat.

A szórakoztató egységben beépített szelfikamerák vannak, a TikTok közösségi felület alkalmazása is elérhető, a felhasználók akár Zoom vagy Webex megbeszélésre is bejelentkezhetnek, illetve a jobb első ülésen ülő utas úgy nézhet videókat, hogy a sofőrt ne zavarja a vezetésben.

A képi anyag megtekintése a vezető oldali képernyőn a jármű álló helyzetében lehetséges, elindulást követően már csak hang lejátszását engedélyezi a rendszer. A kommunikációs modul 5G-képes, így az új E-osztály a jelenleg elérhető legnagyobb adatátviteli sebességet tudja majd garantálni.

A jobb első ülés előtt elhelyezkedő egység az utas szórakoztatására szolgáló funkciók tömkelegét vonultatja fel. A TikTok videók nézegetése mellett különböző játékokkal is el lehet ütni az időt, a Mercedes áruházból pedig a népszerű streamszolgáltatók alkalmazásai is letölthetők, így az autós mozi modern változata is megvalósítható.

Az utas oldalán lévő képernyő menet közben is működik. A járműben egy intelligens képszűrő fog működni, hogy a sofőr figyelmét ne vonja el a mellette ülő által megtekintett tartalom. Az utas előtti képernyő egy kettős fényszabályozó funkcióval segít ebben, miközben egy kamerarendszer az autó vezetőjének szemmozgását figyeli. Amint a sofőr rápillant a mellette lévő képernyőre, annak fényereje automatikusan csökken.

A képernyők az okostelefonok világából ismert egyszerűsített, színkódos megoldással működnek. A felhasználók klasszikus és sportos kijelző stílus közül választhatnak, a rendszer pedig Navigáció, Asszisztencia és Szolgáltatás módban üzemeltethető.

Sokakat foglalkoztató funkció a fedélzeti mesterséges intelligencia, mely a Mercedes szerint könnyebbé teszi a hétköznapi tevékenységeket. A felhasználók különböző sablonokat hozhatnak létre, melyek különböző alkalmakat tehetnek különlegesebbé.

A gyártó a hideg időjárást és a randiestéket hozza példaként. Amint a hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, a fűtés automatikusan bekapcsol, a belső tér pedig meleghatású narancssárga világítást kap. Egy romantikus helyzetben az autó bekapcsol egy alkalomhoz illő lejátszási listát, a világítás pedig szexi vörös színre vált.

A felhasználók létrehozhatják a saját rutinjukhoz igazodó beállításokat, melyeket kedvükre el is nevezhetnek. Egy vicces példa lehet az „A feleségem kidobott otthonról, mert a randibeállításokat használtam, amikor ő nem volt a kocsiban”. Ilyenkor az autó szakításkor vígaszt nyújtó zenéket keres, a világítás nyugtató hatásúra változik. Hasznos lehet a hátsó ülések felmelegítése, ha az asszony azt sem engedi meg, hogy a kanapén aludj.

Szintén érdekes élmény nyújthatnak a mesterséges intelligencia által generált tevékenységek. Ha naponta ugyanazon az úton közlekedünk, a Mercedes-Benz E-osztály egy idő után automatikusan elvégez majd néhány feladatot.

Például magától lehúzza az ablakot, amikor megérkezel a munkahelyedre, és le kell húznod a kártyád a biztonsági sorompónál. A Mercedes által kifejlesztett Magic Modules funkció pedig emlékeztetőként működik, így a fontos találkozókat és születésnapokat is megjegyzi.

Mercedes-Benz