2017. november 17. | 14:51

500 lóerő. A szám, ami mindenkit megigéz, ha teljesítményről van szó. Vannak, akik legyintenek, hogy kevesebbel is beérik, és persze vannak akik szintén legyintenek, hogy az még semmi!

Társszerző: Bolgár Krisztián

Nos, gyanítom, hogy előbbi csoport szimplán hazudik, az utóbbi pedig még sosem került ekkora teljesítmény közelébe. Tovább haladva még két csoportot sorakozhat fel. Azok, akik csak a gyári környezetben és megoldásokkal szeretnék kordában tartani ezt az eszméletlen számot, és azok, akik utólagos és tuning eszközökhöz nyúlnának, hogy egyéniségüknek és vezetési stílusoknak a legideálisabb teljesítménykiépítést vigyék véghez. Jelen cikkem most utóbbi csapathoz szól, hogy mégis milyen alapot és aszerint milyen módosításokat célszerű választani.

Honda B-széria

A Honda B-szériás sornégyes motorpalettája 1989-ben debütált. Elérhető DOHC és SOHC kivitelben is, de a legtöbb verzió dupla vezérműtengellyel rendelkezik. Sokban hasonlít a D-széria mérnöki megoldásaival, de míg a D-széria sokkal inkább a környezetszennyezési adatokat igyekezett a minimumon tartani, addig a B-széria mérnökei a teljesítményszint - értelmes határokon belül – maximalizálására törekedtek. Ennek is köszönhető a hírhedt VTEC rendszer megalkotása, amit elsőként a B-széria motorjaiban alkalmaztak. Na de mégis, a széles palettáról mit válassz? Nos, legegyszerűbb dolgod a B18-as kódjelzésű blokkokkal lesznek, azon belül is a Honda Integra GS-R B18C1 motorjával, vagy a Prelude/Accord B20A blokkjával. Az alapverziók 170-240 lóerő között mozognak, attól függően, hogy japán belpiacos vagy USA/EU kivitelű példányt fogsz ki. A kiinduló adatok is már vonzónak tűnnek, de az erőforrások fő vonzerejüket a tunerek számára nem feltétlen ezekkel a számadatokkal adják. Az említett motorok rendkívül szívós és terhelhető dugattyúkkal, hajtórudakkal és hengerperselyekkel rendelkeznek. Arról nem is beszélve, hogy ideális égéstér, illetve szívósor kialakítással vannak gyárilag kialakítva, tehát ezzel sem kell komolyabban bajlódni. A vezérlés is hihetetlen teljesítményt képes elviselni, de a hegyes bütykű vezérműtengely, illetve titán szeleprugók beújítása indokolt. Ezek után már csak az ideális turbófeltöltő és kiépítés van hátra. Sokan túl nagyban, és túl „lagban” gondolkoznak. Célszerű egy kisebb, kompaktabb feltöltő választása, amihez 2,5” széles turbócsövezést és egy márkás intercoolert társíthatsz. Ezután csak egy nagyobb teljesítményű üzemanyag-szivattyúra lesz szükséged (Walbro), 1000 ccm3-es injektorokra és lehetőleg egy S300 Honda motorvezérlő egységre. A kipufogórendszer tuningja is elengedhetetlen mozzanat, de itt sem kell túlzásokba esni. Az eredmény meghökkentő, 500 keréken mért lóerő (relatív). És a költségek? Nos, a saccolt ára a tuningnak 2,4 és 2.8 millió forint közé tehető, attól függően, hogy miből mekkorát, és milyen minőséget vásárolsz.

Honda K-széria

A Honda K-szériája 2001-ben debütált. Ennek köszönhetően sokkal modernebb megoldásokkal lett felruházva, de a teljesítményorientált beállítottság megmaradt ennél a blokk szériánál is. Hengerenkénti külön gyújtótekercs, elosztó nélküli gyújtás és öntöttvas hengerperselyek a B- és F szériákhoz hasonlóan. Mi legyen az alap? Nos, a keresgélés itt már kicsit nehézkesebb, de az internetnek hála semmi sem lehetetlen (eBay). Az ideális projekt egy K20A2 vagy K20Z1 erőforrással elindítható, amik gyárilag az Acura RSX-ekbe volt beszerelve.
Honda K20 blokk óriási feltöltővel és prémium alkatrészékkel

De járható (költséghatékonyabb) út még a 8. generációs Civic SI-kbe megtalálható K20Z3, vagy az Acura TSX-ekből származó K24A2 sornégyesek is. A startolt teljesítmény 190- egészen 220-ig terjed, aszerint, hogy Type-R vagy széria Vtec motort sikerül-e kifognod. Bármelyik K-s blokk potenciális lehet a félezres számadat elérésére. A képzeletbeli ranglétra legtetején azonban a K20A2-es áll és nem is véletlenül. A legtöbb K-s blokkhoz hasonlóan ebben is a fő gyengepont a (B-szériával ellentétben!) a dugattyúk és a hajtórudak. Ezért célszerű azokat valamilyen süllyesztékes kovácsolással készült kivitelekre cserélni, de a nedves hengerperselyekhez ez esetben sem kell nyúlnod. Ami viszont erősen ajánlott kategória az a megerősített hengerfejcsavarok, annak érdekében, hogy esélyt se adj a hengerfej és tartalmának károsodására. A vezérlés ajánlott, de nem szükséges cseréjével is emelheted a lóerők számát, de ami feltétlenül szükséges az az ideális feltöltő kiválasztása. A BorgWarner vagy a Garrett palettájáról válogathatsz, itt már közepestől a csillagos égig határon belül, mert a K-széria kedveli a nagyméretű feltöltőket. Persze ehhez ideális turbókiépítés, intercooler és kipufogórendszer (leömlővel) is szükséges. Nagyteljesítményű üzemanyag-szivattyú, 1000 ccm3-es injektorok és egy Hondata KPro motorvezérlő egységre lesz még szükséged.
Honda B-széria, szívó üzemben. A kapott teljesítmény így is 300+ lóerő, csupán néhány beavatkozás után

A dyno padon a módosítások után garantáltan nem ér meglepetés, csak abban az esetben, ha nem készültél az 500 lóerő körüli értékre.  És a mocskos anyagiak? Nos, a motor tuning 2,6m-2,9m forintra rúg, de az összköltséged magasabb lesz, mint a B-széria esetében, hiszen a K-blokkok alapára is magasabb a B-khez képest. Végszónak elmondám, hogy nincs Honda orientáltságról szó, hiszen a cikksorozat többi részében más márkák (csak japán) blokkjaival is foglalkozni fogok. Remélem, hogy német erőforrásokról is készíthetek majd hasonló cikksorozatot, de az még váratni fog magára egy kicsit. Forrás: