Tuning stílusok – a jakuzák által teremtett VIP-stílus

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Nincs sok elképesztőbb stílus a negyedévszázados múlttal rendelkező VIP-nél. A jakuzák ihlette stílus mára sokat alakult, akárcsak a japánban tevékenykedő bűnszervezet!

Társszerző: Bolgár Krisztián

A stílusbemutatóm legújabb tárgya a már sűrűn ígérgetett elegancia és presztízs műfaja lesz, a VIP, VIP-style, illetve harmadik nevén a „Bippu”. A háromféle elnevezés ne tévesszen meg, a különböző nevek egy stílust képviselnek, csupán a története, vagy az alkalmazott alapautók változóak a titulusokon belül.

Ezen felül le kell szögeznem azt is, hogy a köznyelvben ismeretes eredeti rövidítéshez elméletileg nincs köze (Very Important Person) a műfaj elnevezésében, de tény, hogy akik ilyen autókkal jártak, illetve járnak, azok igencsak közel állnak a „nagyon fontos ember” jelzőhöz.

A jakuzák szerepe a műfajban

Ha esetleg ismeretlen lenne számodra a jakuzák világa, akkor egy gyors felvilágosítást adok a világ egyik legrégebbi és leginkább hagyományőrző bűnszervezetéről. A klán-rendszerű bűnbanda alakulása a 17. század elejére tehető, amikor az aktuális feudális anarchia illetve polgárháborúk következtében számos szamuráj került az utcára, majd a harcok végeztével csavargóvá vált, mai szóval hajléktalanná.

Jakuza és egy tuningolt Toyota Crown

Egy jakuza banda és az egyedi 10. generációs Toyota Crownjuk

Ezek a szamurájok összeálltak az utcán tevékenykedő szerencsejátékosokkal és illegális árusokkal, közösen alkottak bandákat, klánokat. Megalakult a hírhedt szervezett bűnözőbanda alapja. Eltelt két évszázad. A 24 piramisszerű hierarchiából álló szervezet összesített tagszáma elérte a világszintű 100 ezres főt (ami mind a mai napig töretlen).

Bármennyire is hihetetlen, de a szervezett bűnözés urai és japán hivatalos szervei között hallgatólagos viszony alakult ki. Lényegében az 1970-es évektől egészen az 1990-es évek közepéig virágzott az illegális és hivatalos szervek közötti együttműködés.

Az elsőre őrültnek hangzó közreműködést jobban átgondolva máris logikusnak hangozhat számodra is, hiszen a jakuzák kellő információt biztosítottak a komolyabb bűnügyek leleplezéséhez, valamint tiszteletben tartották a rend alapvető elemeiül szolgáló törvényeket is. A rendőrök cserébe eltekintettek bizonyos ügyletek, illetve akciók során a „rendőri kíséretektől”.

Ekkor döntöttek úgy a jakuzák egyes bandái, hogy közlekedésük során is jelezni szeretnék a hatóságok számára, hogy mely autókat nem célszerű megállítani, esetleg igazoltatni. Nagytestű, fekete luxusautókat vásároltak, amely nem volt elegendő, hiszen ezt a fajta eleganciát a japán nagyvárosokban sok tehetős polgár követte.

Rolls-Royce Ghost Tokióban

Vip-inspired stílusú Rolls-Royce Tokió belvárosában

Ezért igyekeztek egyedi módon megoldani a problémát a kreatív gengszterek. Import európai modelleket rendeltek, többek között Jaguárokat, Mercedeseket és BMW-ket. Méregdrága, hatalmas paraméterű felniket vásároltak, egyedi levegős futóműveket applikáltak (vagy a gyárit alakították csak át) és szigorúan fekete kasztnival fejezték ki a többi klán, valamint a rendőrség számára, hogy mégis ki közlekedik éppen az adott területen.

A jakuza megalomániája a VIP-stílusban

Az impozáns stílust a bűnszervezet továbbvitte és már nem csak a külsőségekre adtak. Luxus beltér kiegészítőket rendeltek import autóik számára, mint a faasztalkák, egyedi faberakások, egyedi függönyök, gyémántvarrt kárpitok, nemes anyagok és még megannyi extra formájában. Idővel a jakuzák elérték céljukat. A jakuzák által felügyelt területeken élő emberek számára kivétel nélkül tisztázódott, hogy mi alapján lehet felismerni a bűnszervezet tagjait.

VIP style Mercedes-Benz W140

Az eredeti jakuza high roller külső egy S-osztályon

A jakuzák és a rendőrség mondhatni „harmóniában” éltek, a különleges jelzőrendszereiknek köszönhetően nem történt olyan atrocitást a két szervezet között, ami megrontotta volna a viszonyukat. 1995-ben azonban egy rendőrgyilkosságba torkolló lövöldözés során a jakuza elveszítette kiváltságait, elkezdődött a bandák felszámoltatása a japán kormány által. Nem sok sikerrel, hiszen a szervezet mind a mai napig töretlenül működik, de az tény, hogy a kölcsönös együttműködés megszűnt.   

A high rollerek vonzó VIP-tulajdonságai

Az alcímben említettet elnevezés egyike a jakuzák által épített, illetve használt luxusautókra, amelyek tökéletesen definiálták az autók és vezetőinek tulajdonságait. A gengszterek által elért gondtalan krúzolást más csapatok is megirigyelték, hiszen az 1995-ös év nem csak a jakuzák miatt volt hangos japánban. Az oszakai utcai versenyzők elleni tevékenységeket is felgyorsította a japán kormány, mivel a bosozoku és kanjozoku bandák sok bosszúságot okoztak a japán utcáin közlekedő polgárok számára.

A bandatagok ezért úgy gondolták, hogy a jakuzák stílusát fogják felvenni, mert unják már a folyamatos lekapcsolást, illetve igazoltatási hullámot. A bosozoku bandák viszont nem engedhették meg az európai import luxusautókat, ezért JDM-piacos, idősebb japán zászlóshajókat vásároltak és alakították a high roller-stílusnak megfelelően, persze saját ízlésüket is belecsempészve.

Tuningolt Nissan Cima Y33

A fekete ellentéte a fehér. A tradicionális VIP szabályok egyedül a fehér színt engedik meg a tunerek számára. A képen egy JDM-piacos Nissan Cima látható.

Itt kezdődtek a VIP-stílus alapjai, amelynek elnevezése még ekkor sem született még meg. A VIP kifejezés a japánból hazautazó amerikai polgároknak volt köszönhető, akik hazatérve mutatták ismerőseiknek, barátaiknak a japánban készült képeket, köztük az utcákon cirkáló high roller luxusautókat.

Az USA-ban elterjedt a VIP asszociáció ezekre az autókra, ez pedig hamar a kiinduló ország füléig is eljutott. A japán nyelvben a VIP szót bippűnek ejtik, megnyomott p-vel és buiaipí-nek írják. Ennek köszönhetően született meg a már több mint egy évtizede létező műfaj japán Bippu és nemzetközi VIP elnevezése.

Különbség VIP és VIP-inspired között

A tradicionális VIP-stílus alatt az oszakai és bosozoku bandák által tökéletesített irányzatot kell érteni. Egyszóval kizárólag fehér vagy fekete színű lehet egy JDM luxusszedán (annak ellenére, hogy a jakuzák EU-piacos autókkal kezdték), de később a bordó, valamint ezüst is elfogadott lett bizonyos körökben. A stíluselemek ugyanazok, mint a jakuzák által alkalmazott megoldások: egyedi luxus beltér, tuning futómű és elképesztő méretű luxusfelnik.

VIP beltér egy Lexus LS400-ban

VIP-beltér, minden olyan elemmel, amit megkövetel a műfaj

A VIP-style vagy más nevén VIP inspired stílus pedig szintén ugyanazt a stílus képviseli, csupán az alapul választott autók között tesz különbséget. Minden, ami nem JDM-luxusautó a VIP műfajában megépítve VIP-inspirednek számít, lehet az akár egy Rolls-Royce vagy egy Bentley is.

Összesítve bizonyított, hogy japán az a tradicionális tuningstílusok egyik legmeghatározóbb hazája. Lenyűgöző, ahogyan történelme során felhasználta az egyéniséget kifejező építési irányvonalakat és felfedezte azok hasznos funkcióit!

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

OG Gangster look – Macaulay VIP style Mercedes S500-a
2017. december 08.
Vajon milyen lehet egy olyan bálna Merci, amely erős, tágas, makulátlan állapotú és mellette még az egyik legmenőbb stílust is magára önti? Macaulay VIP Benze pont beleillik a felsorolásba!
Top 8 tuning felni, amik nélkül értelmetlen az élet
2018. január 22.
Egy autót nem öltöztet jobban semmi, mint azok kerekei. Az öltöztetés királyainak listája pedig igencsak hosszas, de leszűrtem nektek nyolc márkát, amik a legelismertebbek a piacon akár történelmükkel, akár innovációikkal.

További hírek