Új, könnyített karosszériákkal forradalmasíthatják az autóipart

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-11-10, 14:10

Az izraeli vállalat reméli, hogy két-három éven belül akár nagyobb globális gyártók is elkezdhetik alkalmazni a technológiát.

A Plasan nevű vállalat akár 45 százalékos súlycsökkentést kínál az acéllal gyártott és 20 százalékos csökkentést az alumíniummal készült karosszériákkal szemben. A nemrég tőzsdére került izraeli cég mostanában mutatta be a globális és a motorsportban szereplő márkák számára az új technológiát, aminek lényege, hogy a szénszál rudakat kompozit karosszéria elemekhez rögzítik, majd ezeket alumínium csatlakozókkal erősítik meg. A megoldás azért is egyedi és különleges a Plasan szerint, mivel a technológiai váltáshoz nem szükséges átvariálni a gyártósorokat, de még az eljárás folyamata is szinte maradhat a régi tulajdonképpen.

Karosszéria elem gyártása az izraeli Plasan vállalat egyik gépével, oldalról

A cég egyébként védelmi haditechnológiák fejlesztésével és karosszériagyártással foglalkozik. A vállalat főmérnöke elmondta, hogy reményeik szerint két-három éven belül több autóipari szereplő is átáll majd az általuk kifejlesztett technológiára először csak egyes alkatrészek esetén, aztán már a teljes karosszéria gyártásának folyamatában.

Habár a karbonszálas elemek nagyon költségesek, a Plasan becslései alapján mégis megéri befektetni a megoldásba, hiszen számításaik alapján minden egyes kilogrammon megtakarított költség akár 10 dollár (mai árfolyamon számítva kicsit több mint 3000 forint) lehet. Az elektromos modellek egyik legnagyobb problémája a súly, hiszen ez a hatótávot is nagyban befolyásolja.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Lencsevégre kapták a Tesla kamionját
2017. október 05.
A nyilvános bemutató előtt sikerült lekapni a Tesla futurisztikus kamionját - ráadásul teljesen álcamentesen!

További hírek