vasárnap - 2023. május 28.
21 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 566 Ft
100 612 Ft
D 551 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Új motort fejlesztettek a győri Audinál

2017. március 09. | 12:20

A környezetbarát szemlélet keretében alkotta meg az Audi az új g-tron motorját, amely az A4 Avantokba fog bekerülni, és CNG-üzemű lesz

Mondják, hogy Magyarország hiába könyvelhet el sikereket a megnövekedett autógyártás területén az utóbbi években, de mi csak összeszerelő-műhelyként működünk, alig adunk hozzá valami értéket a gyártás során. Úgy néz ki, ezen a fronton is változás áll be, ugyanis kifejlesztették az első CNG-motort az Audi Hungaria vezetésével és német mérnökök együttműködésével.
„A CNG-motor fejlesztése a magyar és német mérnökök együttműködésének eredménye. Nagyon büszke vagyok, hogy a projektet, egészen a CNG-motor fejlesztésétől a sorozatgyártás elindításáig sikerrel valósítottuk meg és ezzel az Audi Konszernben egyedülálló kompetenciákat építettünk fel.”
– nyilatkozta Peter Kössler, az igazgatóság elnöke. A CNG-üzemű motorral ellátott modellek a dízelautók hatékonyságával és gazdaságosságával rendelkeznek, miközben a CNG (compressed natural gas, azaz sűrített földgáz) előállítása CO2 megkötésével jár, vagyis a környezetet is kevésbé terheli.
Az Audi újfejlesztésű, CNG-üzemmóddal is működő g-tron motorja, ami az A4 Avantokat fogja hajtani (Forrás: autopro.hu)

Hogy a motort alkalmassá tegyék a CNG-üzemmódra, közel 30 új alkatrész került a motorba, többek között először alkalmaztak négyhengeres Otto-motorba szintetikus anyagú olajszűrőt, ami a motort hivatott védeni a CNG magasabb víztartalmától, nehogy az károsítsa a motort. Az új motor új tesztelési eljárást is kíván, ugyanis minden eddiginél pontosabban határozzák meg már a gyártósoron is, ha a motor tömítettsége nem megfelelő, hála az új hélium-alapú technológiának. Jelenleg 230 ember dolgozik az újabbnál újabb motortechnológiákon Győrben, szoros együttműködésben az ingolstadti mérnökökkel, legfőképp a motorakusztikai, súrlódásoptimalizálás terén és a motorvariánsok fejlesztésén. A győri Audi a nem éppen unalmas időszakot tudhat maga mögött, a motorfejlesztésen kívül a gyártásuk is folyamatosan bővül, miközben 3 hét tárgyalás után sikerült csak megegyezni 1 hónappal ezelőtt a Audi Hungária Független Szakszervezettel, akikkel sikeresen megállapodtak a munkások bérének emeléséről.   Ajánlott cikkek:
Nyerő formák a Genfi Autószalonról Boldog Nőnapot!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!