John Giannandrea, az Apple mesterséges intelligenciáért felelős osztályának igazgatója irányítja majd a vállalat önvezető autós technológiájának fejlesztését. A Titan néven futó projekt operatív vezetője Doug Field, az ő csapatába tartozó többszáz mérnök most egytől-egyig Giannandrea alá került. Field korábban Bob Mansfieldnek, az Apple egykori alelnökének jelentett, ő azonban nyugdíjba ment, így az ő helyét a skót születésű mérnök veheti át.

Giannandrea 2018-ban lett az Apple AI stratégiáért felelős alelnöke, majd ugyanabban az évben bekerült a vállalat felsővezetői körébe. A szakember korábban a Google kötelekében is dolgozott. Az önvezető autók mellett Siri, illetve a gépi tanulási technológiák fejlesztése is az ő hatáskörébe tartozik majd.

John Giannandrea
John Giannandrea

Az Apple 2014-ban beszélt először egy önvezető elektromos autó megépítéséről, mely felveheti a versenyt a Teslával, valamint a hasonló projekteken dolgozó gyártókkal. A dolog azonban sehogy sem akart beindulni. A projektnek nem volt világos irányvonala, nem voltak megfelelő vezetői, valamint technikai problémák is adódtak. 2017-ben Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azt állította, hogy ez a legnehezebb mesterséges intelligenciára épülő kihívásuk, melynek leküzdéséhez egy átfogó technológia kidolgozására van szükség.

Az Apple azóta levett néhány embert a projektről, ám a fejlesztéseket nem állították le. Korábban több forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartottak. Felmerült a saját autó létrehozása, az önvezető rendszer tervezése egy autógyártó partner számára, illetve egy utángyártott szett megalkotása is. Hogy ezek közül végül melyiket valósítják meg, az egyelőre még a jövő zenéje.