2024. január 01. | 16:05

Tényleg zavarják a mobiltelefonok a repülőgép berendezéseit?

Ha utaztál már repülőgéppel, akkor biztosan hallottad már a biztonsági öv becsatolására, vagy éppen a mobiltelefonok kikapcsolására, illetve repülő üzemmódba állítására vonatkozó felszólítást.

A legtöbb utas számára a készülék teljes kikapcsolása nem opció, hiszen szeretnék felülnézetből lefényképezni a felhőket. Vajon miért van szükség a telefon beállításainak megváltoztatására?

„Tudományos kutatással igazolt, hogy a mobiltelefonok zavarhatják a repülőgép berendezéseinek működését, valamint interferenciát okozhatnak a pilóták és a légiirányítás közti kommunikációban. Ha nem kapcsoljuk készülékeinket repülő üzemmódba, azok továbbra is elektromágneses jeleket bocsájtanak ki, mivel az eszköz kapcsolatot próbál fenntartani a hálózattal. Egy repülőút során jelentős távolság keletkezik a készülékek és a földi jeladó között, így maximális jelerősségre van szükség. Összefoglalva: ha több mobiltelefont egyszerre használnak úgy, hogy azok nincsenek repülő üzemmódra állítva, az különösen a fel- és leszállás során okozhat problémákat” – áll a Polgári Légiközlekedési Hatóság magyarázatában.

Amennyiben eleget teszünk a személyzet kérésének, az elektromágneses jelek áramlásának gátat szabunk, így nem alakulhat ki interferencia a berendezések között. Dai Whittingham, az Egyesült Királyság Légbiztonsági Bizottságának vezetője a BBC-nek kifejtette, a múltban sokkal nagyobb jelentősége volt a repülő üzemmód használatának.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy elég kicsi esély van az interferencia kialakulására. Az ajánlás természetesen továbbra is a repülő üzemmód bekapcsolásáról szól” – tette hozzá a szakember.

A dolgok akár már az egészen közeli jövőben gyökeres fordulatot vehetnek. Az Európai Unió ugyanis úgy döntött, engedélyezi az 5G technológia használatát a légitársaságok számára. Ezzel nem csak az utasok, hanem az érintett vállalatok is új lehetőségek elé néznek. Az 5G magasabb frekvencián működik, mint a repülőgép berendezései, így a két rendszer nem fogja egymást zavarni.