Van, ami plasztikázás nélkül is izgató: 1973 BMW 3.0 CSL

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Biztosan vannak elegánsabb, gyorsabb és egy dubaji emír ízlésének jobban megfelelő autók a Shoteby’s árverésein, ám szebb férfias játékszert én nem találtam mostanában. 

Ez az 1973-ban gyártott BMW 3.0 CSL „Batmobile” egészen elképesztő darab, nem csak azért, mert fehér színű – hivatalosan Chamonix Metallic White –, hanem mert csodás állapotban sikerült megőrizni, és az eltelt 45 év alatt alig 39 ezer kilométert tettek bele. Ráadásul ez a fajta BMW 3.0 CSL rendkívül ritka, mindössze 167 darab készült belőle, így ha valakinek tetszik, nem nagyon van miből válogatnia. Ez pedig mindig alaposan felsrófolja az árat!

BMW 3.0 CSL Batmobile 1973-ból

Az autó 1973. július 27-én hagyta el a németországi gyárat, hogy egy hónappal később a kanári-szigeteki Las Palmas de Gran Canaria-ra exportálják. A BMW 3.0 CSL helyi egy helyi díler, Walter Sauermann kereskedésében állt csaknem két évig, ugyanis csak 1975. június 19-én helyezték forgalomba.

A híres Batmobile szárny

Első tulajdonosa Emma Maria Sidler Balmer volt, aki útjai során aligha találkozott szembe másik ilyen CSL-lel, ugyanis egész Spanyolországba mindössze hármat szállítottak belőle.

Nagyon szépek az eredeti Scheel ülések

A Batmobile egészen 1985-ig a Kanári-szigeteken gurult, amikor is első tulajdonosa megvált tőle, a vevő pedig az autót Németországba szállíttatta. A következő érdekes fordulat az volt, amikor egy spanyol klasszikus autókkal foglalkozó lap, a Coches Classicos újságírója cikket írt a kocsiról, amibe annyira beleszeretett, hogy hamarosan megvette, friss szerzeményét pedig visszautaztatta Spanyolországba.

40 ezer kilométer sincs a gyári motorban

A kocsi ezt követően szakértő kezekbe került, a motorját egy barcelonai, kifejezetten versenyautókra szakosodott szerelő nézte át és tette rendbe. Sok autó ekkor „veszik” el, köszönhetően a szakszerűtlen felújításoknak. Ennek a BMW 3.0 CLS-nek azonban minden fontos eleme eredeti maradt! Az eredeti motorban mindössze 40 ezer kilométer van, de gyáriak a fekete-piros Scheel ülések és a három küllős kormány is.

Mindössze 167 darab készült ebből a modellből

Maga az autó különlegességét a spoilerek és szárnyak jelentik, amelyek ugyancsak eredetiek és szép állapotúak, a kerekek pedig nemrég estek át egy nagyobb felújításon. A kocsin jelenleg egy vas lökhárító van fent, de megtartották az eredeti, fekete színű üvegszálas hátsó lökhárítót is, ami városi használatban nem túl praktikus, ám egy gyűjtő számára értéket képvisel.

a híres BMW cápaorr

Az autót anno az Európai Túraautó Bajnokságra tervezték, azért kapott 3,153 literes, 206 lóerős motort, ami 4200-as fordulaton akár 286 Nm nyomatékot képes leadni.

Klasszikus formák

A jelenleg Madridban tárolt szépségre a Shoteby’s május 12-ei monacói aukcióján lehet lecsapni 290-390 ezer eurós (90-121 millió forintos) áron. Vagy lesz ez még feljebb is?

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
1970 Velorex Oskar, Bőregér, Batmobile, oldalnézet, jobbról
2019. május 01.
1945-ben született meg a szocializmus egyik legbizarrabb autója, a Bőregér néven is emlegetett csehszlovák Velorex Oskar.

További hírek