Veszélyben a pizzafutárok munkája – hamarosan jöhetnek az önvezető pizzaszállító autók

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A Toyota olyan forradalmi önvezető járművet mutatott be, mely egy napon akár házhoz is viheti neked a pizzát, de e mellett más funkciók betöltésére is képes lehet.

Társszerző: Hajdu Balázs

A japán autógyár a Las Vegasban megrendezett, főként elektronikai kütyüket felsorakoztató bemutatón leplezte le az e-Palette Concept fantázianévre hallgató járművet. Ezzel egy időben egy nagyszabású, elektromos autókra vonatkozó együttműködést is bejelentettek a japánok, melynek résztvevői az Amazon, a DiDi, a Mazda, az Uber, és igen, a Pizza Hut is részese a megállapodásnak.

Az e-Palette különböző méretekben, négytől hét méterig terjedő hosszúsággal lesz elérhető, mely a Toyota szerint végtelen rugalmasságot jelent a belső tér tekintetében. Üresen is hagyhatod, hogy bútorszállításra használd, néhány ülést betéve akár személyszállításra is alkalmas lehet, illetve akár pizzát is lehet vele kiszállítani. Az a kép, hogy az autó útközben képes pizzákat sütni nem tűnik annyira a valóságtól elrugaszkodottnak. A mai világban már bármi elképzelhető, és annak az ellenkezője is - elég csak arra gondolni, amikor az Audi rizsfőző szettet épített egy A8-asba.

Pizzafutár jármű

Gondolj bele! Ha pizzát rendelsz, akkor nem is találkozol futárral, egy önjáró autó fogja kihozni a vacsorádat... Meglehetősen futurisztikusan hangzik. Mielőtt a jövőt már lelki szemeid előtt látnád, érdemes észben tartani, hogy a Toyota a 2020-as évek eleje előtt nem fogja tesztelni az e-Palette rendszert, ez egyelőre csak egy koncepció, mint ahogyan azt a névből leszűrhetted. A tesztekre főként az Egyesült Államokban kerül majd sor, a Toyota pedig a 2020-as tokiói paralimpia szállítópartnere is lehet.

Önvezető járművet tervez a Toyota

Az önvezető technológia egyre több autógyártót foglalkoztat, a megoldást pedig nem meglepő módon a közösségi közlekedésben, valamint az áruszállításban is szeretnék bevezetni. Budapesten az M2 és M4 metrók már jó ideje vezető nélkül közlekednek, miért ne működhetne ez az utakon is?! A jövő sok érdekességet tartogat, a gépek pedig egyre több terhet vesznek le az emberek válláról. Mit gondolsz, jó ötlet, hogy akár a pizzát is önvezető jármű hozza ki? Írd meg nekünk hozzászólás formájában.

Forrás: Car Throttle

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
2019. február 22.
Az önvezető autókkal kapcsolatban az egyik legérdekesebb kérdés, hogyan döntenének különféle elkerülhetetlen baleseti helyzetekben. Te hogyan programoznád őket?

További hírek