A BMW kiadott egy videót, amelyben felvázolja, hogy jut el majd 2030-ra arra a szintre, hogy teljesen önvezetők legyenek az autói. A BMW szerint 5 különböző szintje van a teljesen önvezetővé válás felé, attól függően, mennyire kell a sofőrnek beleavatkoznia a közlekedési folyamatokba.


A videóban is egy BMW Vision Next 100 konceptautó szerepel, ami... finoman szólva se hagyományos BMW-forma

A videó azzal kezdődik, hogy egy 7-es BMW cirkál egyedül az autópályán. A sofőr leveszi a kezét a kormányról és a narrátor már mondja is, hogy ezzel elértük a 2. szintet az önvezető autók terén. Ezen a szinten a sofőr az autó kisegítő rendszereinek hála rövid feladatokat végezhet, nem kell folyamatosan a kormányon tartania a kezét, de készen kell állnia, hogy bármikor azonnal visszavegye az irányítást. Ezt a szintet már most tudják nyújtani, a jelenleg kapható 7-es BMW-ikkel.

A harmadik szinten a sofőr már teljesen leveheti a szemét a sofőr az útról, nem kell azt figyelnie, nyugodtan foglalkozhat más dolgokkal is közben. Ezt a szintet a BMW 2021-re ígéri.


Mire a BMW eljut az ötödik szintre, vagyis a teljes önvezetéshez, nagy valószínűleg az autók formáját is újra kell gondolni

Az önvezetés negyedik szintjére már nem ígér konkrét dátumot a BMW, csak annyit, hogy nem sokkal a harmadik szint után fog bekövetkezni. Itt már az autó képes lesz saját magát vezetni, pusztán akkor lesz szükség a sofőr beavatkozására, ha a körülmények túlságosan összetetté válnak az önvezető autó mesterséges intelligenciájának.

A BMW úgy tervezi, hogy az ötödik szintű önvezető rendszereket valamikor 2020 elején kezdik el tesztelni, hogy aztán a nagyközönség számára 2030 környékén legyen elérhető. A BMW végül is ezzel azt szeretné elérni, hogy a sofőr egy újabb utas legyen. Ennek viszont lesz egy olyan hozadéka is, hogy így a „sofőr”-nek nem kell képesnek lennie az autóvezetésre, tehát ittas/fáradt állapotban is könnyedén eljuthat majd A-ból B-be.


A BMW Vision Next 100 a BMW 100. évfordulójára megalkotott konceptautó, de egyáltalán nem csodálkoznék rajta, ha később elővennék a formát és az alapját adná egy újabb típusnak

A BMW története során sikert sikerre halmozva alkotott (és ami még fontosabb, hatalmas darabszámmal el is adott) autókat, meghatározva ezzel egy hatalmas embertömegnek, hogy mi is a vezetési élmény. Viszont nemrégiben ők is elismerték, hogy haladni kell a korral és már letették a voksukat az önvezető autókra.

Tudom, nem tetszik ez a fanatikusoknak, akik azt mondják „Ők vezetik az autót, nehogy már fordítva!” és teljesen meg tudom érteni őket. A legjobb megoldás talán az lenne, ha azon lennének, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek az önvezető autók, de emellett meghagynák a lehetőséget – vagy inkább a szabadságot – hogy irányíthasd is az autód.

A videót itt nézheted meg, angolul:

[embed]https://youtu.be/E8xg5I7hAx4[/embed]

Forrás:

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!