2018. február 27. | 16:36

A yaguara szó jelentése szörny, fenevad, ami jelen esetben értelmet is nyer, hiszen a régimódinak titulált Supercharged V6-ossal valódi bestiává változik a Jaguar XF.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Jaguar XF 35t AWD R-Sport (X260)
Előnyök
Bivaly motor
Pontos futómű
Tágas belső
Hátrányok
V6-os motorok drága felárért
Néhol gyenge összeszerelési minőség
Hibás részletek

 

 

A tesztautót a Magyar Autókereskedőház Zrt. biztosította – https://www.mahzrt.hu/

Jaguar XF – Oldalkocsiból lett sportszedán

Az ír származású William Lyons, később Sir William Lyons, vagy Mister Jaguar pályája kezdetén motorkerékpár-kereskedésben inaskodott, majd a szomszédjával 1922-ben megalapították a Swallow Sidecar Company-t, ahol kezdetben motorkerékpár-oldalkocsikat készítettek. 1927-re egyre több karosszériát raktak össze alvázakra, leginkább Austin Seven, Standard és Fiat típusokra.

A bővülő üzem Lyons berögződése miatt olcsóbb, de elegáns autókat gyártott a Bentley-hez képest. Az első saját autójuk az S.S.I. néven futott be 1934-ben, az egyre nagyobb sorozatok már S.S. Cars LTD név alatt kerültek a piacra. 1935-ben már típusnévként jelent meg a Jaguar, a háború idején a hadiipart segítették utánfutók, repülőgép-szárnyak gyártásával.

Jaguar SSI - 1934

Jaguar SSI - 1934

 

Az SS márkanevet elvetették, a II. világháború után teljesen új konstrukciók következtek, 1950-től már luxuslimuzinokat gyártottak, legnépszerűbb konstrukciójuk a Mark VII vagy a Mark 1. Később jöttek a kisebb, sportosabb változatok, 1967-tól 1997-ig a gyártást az XJ6-s modell határozta meg. 1960-ban felvásárolták a Daimlert, 1966-ban Lyons lemondott, így a cég beleolvadt a British Motor Corporationbe, és ezzel részévé vált a brit autógyártás összeomlásának. Átszervezések és névváltoztatás után privatizálták, majd 1990-ben megvásárolta a Ford, 2008-tól pedig az Indiai TATA Motors tulajdonolja.

Jaguar XJ6 - 1997

Jaguar XJ6 - 1997

 

Jaguar XF – A látszat a régi

A márka újkori modelljeinek vonalait leginkább a már említett XJ6 határozta meg. A Jaguarnál valahogy mindig meg tudták tartani az egyen-dizájnt, ezt nagyon érzik a mai napig. Talán ez is Sir William Lyons érdeme, bár a pletykák szerint még rajzolni sem tudott, gyurma modelleken tervezte autóit.

Jaguar XF

A 2008-tól kapható első generációt 2015-ben váltotta az X260-as kódjelű XF, ami már teljes mértékben a TATA égisze alatt készült. Az elődhöz képest közel 200 kilogrammot faragtak le a súlyából, bár azért így sem nevezhető pehelysúlyúnak, hiszen az összkerekes, elég sok extrával ellátott tesztautó 1,8 tonnát nyom.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

Az ötméteres szedán ebben a vadító éjfekete színben egészen kívánatos. A formai megoldások által rokoni szálak fűzik a kisebb XE-hez, a külső megjelenés gond nélkül beazonosítható, egy valódi, sötétben lapuló vadmacska tárult elém. Messziről az előkelő, kívánatos nagyszedán bármely német prémium márka mellett megállja a helyét, de ha közelebbről szemléled, akkor fellelhetők itt-ott illesztési problémák. Az alapáron járó Bi-Xenon fényszórók LED nappali menetfénnyel szépek, de 544 000 forintért teljes LED fényforrásokra cserélhetők, amik azért még fényűzőbb megjelenést nyújtanak.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport (X260)

Jaguar XF – Apró gikszerek, jókora tér

A moduláris padlólemez alaposan kibővült, ami kimondottan jót tett a beltérnek, a helykínálat kielégítő, az egészen alacsonyra állítható vezetőülésből jól kilátni. Viszonylag sok a műanyag és néhol a varrások is egyenetlenek, de maga a fekete, lyuggatott bőr finom tapintású. A hátsó lábtér is meglepően nagynak bizonyult, valamint a fej- és lábtér tekintetében sincs oka szégyenkeznie. A csomagtér 540 literes, hosszú kialakítású, jól pakolható elrendezéssel bír.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

Maga a műszerfal nem olyan finoman kidolgozott, a megmunkált vonalak sem illenek tökéletesen egymáshoz, mint mondjuk egy német prémium autóban, azonban az ergonómia rendben van, a nyíló és záródó oldalsó szellőrostélyok és a kiemelkedő váltókorong a középkonzolon ütősre sikerültek. A Jaguar XF központi rendszere teljesen megújult, okosabbá vált a multimédiás rendszer, magyarul is tud és sokkal reszponzívabb. Inkább konzervatívnak nevezném a hosszan elnyúló alumínium betétekkel ellátott műszerfalat, a kormányon található R-Sport felirat viszont valami ördögit sejtet a motorháztető alatt.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

Jaguar XF – A régi jó dolgokból maradt még valami

A lényeg most jön. Amiért igazán szerettem. A SUPERCHARGED háromliteres V6 - a britek nevezik így a kompresszoros feltöltővel rendelkező modelljeiket. Régimódi, de a Jaguárnál távolra visszanyúló története van a mechanikus feltöltőnek, ezért használják előszeretettel. Valójában tényleg nyersnek hat ez a megoldás, nem annyira hatékony, mint a turbófeltöltő, kevesebben is használják manapság, de vezetési élmény és az azonnali reakció megtapasztalása után nem akartam másba átülni.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

Kellemesen morog, minden egyes indítás egy élmény, finom gázfröccs és az autó serényen indul meg. Mi történik, ha bátrabban lépsz a gázpedálra? Azonnal tarkón csap, sivít a kompresszor, mélyen duruzsol a V6-os és egyenletesen tolja magát előre. Nem véletlen, hiszen minden 5 kilóra jut 1 lóerő, jöhetnek itt 2-3 turbóval a németek, ha a 340 lóerő és 450 Nm forgatónyomaték is már remegést idéz elő.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

5,4 másodperc alatt van 100-on, a nyolcsebességes ZF automata váltó nem késlekedik, szinte előre látja a gondolataimat. Ezzel a motorral remek párost alkotnak, főleg úgy, hogy sport módban manuális beállításnál sem vált el az elektronika, tovább fokozva a sportosság érzetét. Olyannyira nem mellbevágó a fogyasztása sem, a 74 literes tank bőven elegendő üzemanyagot tárol akár 700 km-re, hiszen átlagban 10 literrel számolhatsz. Városban 12-13, országúton 7-8, de persze ha bő gázadásokkal közlekedsz, akkor könnyedén kúszik 16 liter környékére is az étvágya, ami így összességében, teljesítmény és méreteket tekintve jónak számít.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

Jaguar XF – Ha kell sportos, ha kell komfortos

A német prémiumok közül talán az 5-ös BMW-hez tudnám hasonlíthatnám a Jaguar XF viselkedését menet közben, de a bajor talán valamivel precízebb, minőségibb. Azonban a britek is érzik, hogy mitől lesz élvezetes, sportos és egyben kényelmes egy futómű. Elöl kettős keresztlengőkaros megoldást találunk, hátul ötlengőkaros rendszer dolgozik, teljes mértékben elismerést érdemel, igényes konstrukciót alkottak a tervezők.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

A nagyrészt alumínium kasztnit elég pontosan és finoman lehet terelgetni, az elektromos rásegítésű kormánytól is bőven kaptam visszajelzést, valódi sportszedán élményét nyújtja, ez kétségtelen. Ami talán negatívum lehet, azok a fékek: nem nevezném kifejezetten pengésnek, hiszen komoly lábmunkát igényel a működtetése és valahogy olyan nyúlós volt minden lassítás, nem igazán győzött meg. A britek AWD rendszere viszont elég jól működött, a menetteljesítményeket nem rontja, nem nyom sokat és a fogyasztást is csak minimálisan növeli.

Jaguar XF 35t AWD R-Sport - Teszt

Összegezve

Az biztos tehát, hogy a Jaguar XF hatással van a használójára és szemlélőire egyaránt, még ha nem is annyira minőségi és vannak apró hibái. Aki unja már a német prémiumokat, az a név és a presztízs miatt fogja inkább a Jaguart választani, hiszen velük szemben az ára is sokkal kedvezőbb, és az ehhez hasonló V6-os motorokkal képes komoly adrenalinnövelést előidézni, de ha kell, kényelmes szedán benyomását kelti. Én csak és kizárólag ezzel a motorral venném, hisz ezzel válik belőle igazi vadmacska!

Jaguar XF 35t AWD R-Sport (X260)

 • Lökettérfogat: 2995 cm3
 • Hengerek/szelepek: 6 / 24
 • Teljesítmény: 340 LE (6500/perc)
 • Forgatónyomaték: 450 Nm (4500/perc)
 • Hossz./szél.: 4954/1987 mm
 • Tengelytáv: 2960 mm
 • Saját tömeg/ Össztömeg: 1760 kg / 2370 kg
 • Városi fogyasztás: 11,9 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 6,7 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 8,6 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 204 g/km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100: 5,4 s