A tesztautót a Pannonhandel Zrt. biztosította – https://pannonhandel.eu/

Mercedes 124 kombi

 

Az E-osztály a Mercedes-Benz felső-középkategóriás gépkocsija, melynek története egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza. De ne menjünk bele ennyire mélyen, legyen annyi elég, hogy az évek során ez a széria a tartósságáról lett ismert, főleg a W124-est és a W211-est imádták oly sokan, sok országban még a mai napig taxiként teljesítenek szolgálatot.

Ugorjunk az időben: tesztalanyunkat, a W212-est 2009-ben, a Genfi Autószalonon mutatták be, ez hozta el az új 200 CGI és 230 CGI közvetlen befecskendezésű motorokat. Ebben a modellben jelentek meg a kényelmet és biztonságot segítő funkciók új generációi, de ezekről majd később.

Mercedes E300 T : négy szem helyett két szem

A W212-es első verziója négy fényszóróval rendelkezett. 2014-ben ment át egy ráncfelvarráson, a kódjelzés megmaradt, az autó kanyarkövető lámpáiból viszont már csak egy pár jelent meg az autó orrán. Valljuk be, hogy sokaknak nem jött be a szögletes, négyes megoldás, ezzel az apró változtatással jó pár évet fiatalodott, stílusosabb lett az E-osztály. A modellfrissítésbe egyébként meglehetősen sok pénzt ölt a Mercedes, melyek nagy részét az akkor következő S-osztály biztonsági fejlesztései tették ki.

Tesztautónk egy sportosabb, Avantgarde kivitelben tündököl. A leginkább szembetűnő különbség a hűtőrácson elhelyezett gigantikus Mercedes embléma, mely a klasszikus, Elegance kiviteleknél már nem található meg, ott három sima léc alkotja a hűtőrácsot. Az autó elegáns, hullámzó vonalai megmaradtak, gyakorlatilag semmi izgalmas vagy feltűnő elem sem figyelhető meg rajta, a váltakozó övvonal és az agyonformázott motorháztető is passzol egymáshoz. Mégis, az összkép rendkívül teljes, a Mercedes tudja ezt is, hogy hogyan kell az eleganciát a puttyonyos kasztnival párosítani. 10,5 centiméter híján 5 méter hosszú, de még így sem tolakodó, tekintélyes megjelenéssel bír, ugyanúgy kijár neki az utakon a tisztelet, még akkor is, hogyha ez egy családi autó.

Érdekesség, hogy a kombiból is készült AMG változat, így a kalandvágyó családapák is megtalálhatták a számításaikat, ha egy mellbevágós kombira vágytak. És az sem mellékes, hogy a Mercedes E-osztály karosszéria-motor-váltó konfigurációjából 74 létezett, a belsőt is teljes mértékben személyre lehetett szabni, így gyakorlatilag lehetetlen egyforma, felvarrot W212-est találni.

Mercedes E300 T : ha igény van az igényességre

A Mercedes E300-as fülkéjében nem csalódtam, irdatlanul nagy tér tárult elém, finom bőr és szövet kombóból álló ülésekben foglalhattam helyet. A kényelmes, fűtött-szellőztetett ülők alapáron elektromosak, tökéletesen működött a szellőztetés is, egy csepp izzadság sem hagyta el testem. Lábam alatt az érezhetően vastag szőnyeg növelte a luxusérzetet, igényes megmunkálás jellemezte a gombokat és a kezelőszerveket is, bár a dizájn számomra már kissé unalmasnak hatott. A régimódi COMAND Infotainment-rendszer grafikája elavult, a kijelző a mai gigászi kijelzőkhöz mérten kicsinek bizonyult.

A bőr kormány fogása kiváló, ahogyan az ajtókárpitok varrása is igényes, és persze elmaradhatatlan a műszerfal közepén található, fém díszcsíkok közé beékelt óra, amit karórának is elfogadna az ember. A hétfokozatú automata váltó kapcsolója a kormány mögötti bajuszkapcsolóra került, a baloldali így túl van bonyolítva: az ablaktörlő, az irányjelző és a reflektor működtetéséért is ez felel. Ami még nem egy megszokott, modern luxusautó benyomását keltette, az a kulcselfordítással induló motor. Akarva, akaratlanul megszoktuk már a gombos megoldást, ez van, mi az, hogy kulcsot csavargatunk egy Merciben? A csomagtér viszont ígéretes, 695 literes teret kínál, lehajtott ülésekkel pedig akár ketten is eléjszakázhatnak benne.

A frissített E-osztályba a kor minden biztonságot és kényelmet szolgáló asszisztens rendelhető volt, a fejlesztések által a kombi minden irányba lát és hall, 360 fokos érzékeléssel képes felmérni a körülötte lévő környezetet. Ez volt az első autó a világon, melyben két darab többfunkciós kamerát tettek, így képes részletes, háromdimenziós képet alkotni az orra előtti 50 méteres területről.

Tesztautónkban is helyet kapott több hasznos berendezés is, mint például:

Collision Prevention Assist - Koccanást megelőző fékasszisztens

Ez egy radaralapú fékasszisztens, amely figyelmeztet, ha veszélyesen közelítünk meg egy járművet, előkészíti a fékrendszert egy nagyobb erejű fékezésre, így a teljes fékerő rendelkezésre áll vészhelyzet esetén.

Traffic Sign Assist – Táblafelismerő

Jó vagy nem jó, már az előzni tilos és a behajtani tilos táblákat is felismerte, fénnyel is hanggal figyelmeztetett, ha esetleg egy egyirányú utcába kerültünk.

Active Park Assist – Automata parkolórendszer

Az előző modellben a hidraulikus szervokormány csak utasításokat adott, hogy merre forgasd a kormányt, hogyan kezeld a pedálokat. Az új elektromos szervokormány viszont beparkolja helyettünk az autót, mindenféle megerőltetés nélkül. Kell neki találni egy megfelelő helyet, majd az irányjelzőt használva megkezdődhet a művelet.

Adaptive Highbeam Assist Plus – Vakításmentes távfény asszisztens

Nagyban megkönnyíti a sofőr dolgát, ugyanis rendkívül intelligens, az éjszakai reflektort soha nem kell manuálisan kapcsolgatni, mindezt megteszi helyettünk. Képes arra, hogy folyamatosan úgy takarjon ki részeket a fénycsóvából, hogy sem a szembejövő, sem a velünk egy irányba haladó sofőröket ne vakítsa, és ha esetleg ez sem működne akkor visszaáll tompított fényre.

Mercedes E300 T : családbarát dinamizmus

A Mercedes E-osztályt hétféle benzines és hatféle dízellel kínálta a gyártó, és be kell vallani, hogy az 1,7 tonnás E-osztály jelzésének 300-zal kell folytatódnia, ugyanis a négyhengeres motorok, legalábbis a dízelek már nem túl meggyőzők. Természetesen a 350-es 252 lóerős változat lehet az aranyközépút, de a 2987 köbcentis, tesztautónkban megbújó 231 lóerős V6 is elégnek bizonyult. Kellő magabiztossággal indítja meg a hosszú bódét, selymesen jár, nem zörög, nem csattog.

A csendes utazáshoz valószínűleg hozzájárultak az akusztikus fóliával felvértezett üvegek, amik természetesen felárasak. A dízelmotor segítségével a fogyasztást is kordában lehet tartani, a gyári, vegyes fogyasztás 5.5-5.9-es számokkal dobálózik, ami valójában 7-8 liternek felel meg. A kényelemhez a 7G-Tronic váltó is rátesz egy lapáttal, igaz, hogy néha túl sokat gondolkodik, de nagyon természetesen és finoman gangol, ezt is átdolgozták a modellfrissítés során.

A 2014-es frissítése után a hidraulikus kormányszervót elektromosra cserélték, kellemesebb érzetet nyújt ezáltal, közvetlen maradt, jobb a rásegítés a módosított rendszerrel. Mivel a Mercedesnél a legfontosabb szempont a kényelem minden helyzetben történő megőrzése, így a rugózás és a kombi futása is komfortosra sikerült, rendkívül csendes nagyobb tempónál is. Az áthangolt futóművek között 4 félét is találhatunk, a kombiba hátul légrugókat helyeztek el, tökéletesen ellátják a feladatukat.

Összegezve

Mivel egy prémium márkáról van szó, így az első pillanattól kezdve érezhető volt az autón, hogy egy igényesen megalkotott, jól átgondolt szerkezet. Aki kombit akar az biztosan megtalálja benne a számításait, a Mercedes értékei ebben is ugyan úgy megtalálhatóak, mint bármelyikben. Kényelmes, végtelen extralistával rendelkezik, haladni is lehet vele. Más kérdés, hogy egy E-osztály árának feléből kaphatunk hasonló tulajdonságokkal bíró kombit, bár nem ilyen szép csomagolásban és jóleső minőségérzettel.

Mercedes-Benz E300 T BlueTec 7G-Tronic

 • Lökettérfogat: 2987 cm3
 • Hengerek/szelepek: V6 / 4
 • Max. teljesítmény: 231 LE (3800/perc)
 • Max. forgatónyomaték: 540 Nm 1550-2400/perc
 • Hossz./szél.: 4905/1854 mm
 • Tengelytáv: 2874 mm
 • Saját tömeg/ Össztömeg: 1955 kg / 2550 kg
 • Városi fogyasztás: 7,2 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 5,3 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 6,1 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 162 g/km
 • Végsebesség: 240 km/h
 • 0-100: 7,4 s