2017. október 13. | 17:27

A Mercedes E-osztály formanyelve valamilyen szinten mindig a luxust tükrözi. A puttonyosnál viszont a funkcionalitás van előtérben, kiegészülve egy V6-os dízellel.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Mercedes-Benz E300 T BlueTec 7G-Tronic
Előnyök
Tágas
Pihentető utazást kínál
Érezteti a luxust
Hátrányok
Magas ár
Drága feláras extrák
Elavult infotainment rendszer

A tesztautót a Pannonhandel Zrt. biztosította – https://pannonhandel.eu/

Mercedes 124 kombi

Mercedes 124 kombi

 

Az E-osztály a Mercedes-Benz felső-középkategóriás gépkocsija, melynek története egészen az 1950-es évekig nyúlik vissza. De ne menjünk bele ennyire mélyen, legyen annyi elég, hogy az évek során ez a széria a tartósságáról lett ismert, főleg a W124-est és a W211-est imádták oly sokan, sok országban még a mai napig taxiként teljesítenek szolgálatot.

Mercedes E300 - Teszt oldalról

Ugorjunk az időben: tesztalanyunkat, a W212-est 2009-ben, a Genfi Autószalonon mutatták be, ez hozta el az új 200 CGI és 230 CGI közvetlen befecskendezésű motorokat. Ebben a modellben jelentek meg a kényelmet és biztonságot segítő funkciók új generációi, de ezekről majd később.

Mercedes E300 - Finom vonalak

Mercedes E300 T : négy szem helyett két szem

A W212-es első verziója négy fényszóróval rendelkezett. 2014-ben ment át egy ráncfelvarráson, a kódjelzés megmaradt, az autó kanyarkövető lámpáiból viszont már csak egy pár jelent meg az autó orrán. Valljuk be, hogy sokaknak nem jött be a szögletes, négyes megoldás, ezzel az apró változtatással jó pár évet fiatalodott, stílusosabb lett az E-osztály. A modellfrissítésbe egyébként meglehetősen sok pénzt ölt a Mercedes, melyek nagy részét az akkor következő S-osztály biztonsági fejlesztései tették ki.

Mercedes E300 - Teszt

Tesztautónk egy sportosabb, Avantgarde kivitelben tündököl. A leginkább szembetűnő különbség a hűtőrácson elhelyezett gigantikus Mercedes embléma, mely a klasszikus, Elegance kiviteleknél már nem található meg, ott három sima léc alkotja a hűtőrácsot. Az autó elegáns, hullámzó vonalai megmaradtak, gyakorlatilag semmi izgalmas vagy feltűnő elem sem figyelhető meg rajta, a váltakozó övvonal és az agyonformázott motorháztető is passzol egymáshoz. Mégis, az összkép rendkívül teljes, a Mercedes tudja ezt is, hogy hogyan kell az eleganciát a puttyonyos kasztnival párosítani. 10,5 centiméter híján 5 méter hosszú, de még így sem tolakodó, tekintélyes megjelenéssel bír, ugyanúgy kijár neki az utakon a tisztelet, még akkor is, hogyha ez egy családi autó.

Mercedes E300 - Jól áll neki a kombiság

Érdekesség, hogy a kombiból is készült AMG változat, így a kalandvágyó családapák is megtalálhatták a számításaikat, ha egy mellbevágós kombira vágytak. És az sem mellékes, hogy a Mercedes E-osztály karosszéria-motor-váltó konfigurációjából 74 létezett, a belsőt is teljes mértékben személyre lehetett szabni, így gyakorlatilag lehetetlen egyforma, felvarrot W212-est találni.

Mercedes E300 - LED-ek

Mercedes E300 T : ha igény van az igényességre

A Mercedes E300-as fülkéjében nem csalódtam, irdatlanul nagy tér tárult elém, finom bőr és szövet kombóból álló ülésekben foglalhattam helyet. A kényelmes, fűtött-szellőztetett ülők alapáron elektromosak, tökéletesen működött a szellőztetés is, egy csepp izzadság sem hagyta el testem. Lábam alatt az érezhetően vastag szőnyeg növelte a luxusérzetet, igényes megmunkálás jellemezte a gombokat és a kezelőszerveket is, bár a dizájn számomra már kissé unalmasnak hatott. A régimódi COMAND Infotainment-rendszer grafikája elavult, a kijelző a mai gigászi kijelzőkhöz mérten kicsinek bizonyult.

Mercedes E300 - Igényes belső

A bőr kormány fogása kiváló, ahogyan az ajtókárpitok varrása is igényes, és persze elmaradhatatlan a műszerfal közepén található, fém díszcsíkok közé beékelt óra, amit karórának is elfogadna az ember. A hétfokozatú automata váltó kapcsolója a kormány mögötti bajuszkapcsolóra került, a baloldali így túl van bonyolítva: az ablaktörlő, az irányjelző és a reflektor működtetéséért is ez felel. Ami még nem egy megszokott, modern luxusautó benyomását keltette, az a kulcselfordítással induló motor. Akarva, akaratlanul megszoktuk már a gombos megoldást, ez van, mi az, hogy kulcsot csavargatunk egy Merciben? A csomagtér viszont ígéretes, 695 literes teret kínál, lehajtott ülésekkel pedig akár ketten is eléjszakázhatnak benne.

Mercedes E300 - Finom anyagok

A frissített E-osztályba a kor minden biztonságot és kényelmet szolgáló asszisztens rendelhető volt, a fejlesztések által a kombi minden irányba lát és hall, 360 fokos érzékeléssel képes felmérni a körülötte lévő környezetet. Ez volt az első autó a világon, melyben két darab többfunkciós kamerát tettek, így képes részletes, háromdimenziós képet alkotni az orra előtti 50 méteres területről.

Mercedes E300 - Több mint elég

Tesztautónkban is helyet kapott több hasznos berendezés is, mint például:

Collision Prevention Assist - Koccanást megelőző fékasszisztens

Ez egy radaralapú fékasszisztens, amely figyelmeztet, ha veszélyesen közelítünk meg egy járművet, előkészíti a fékrendszert egy nagyobb erejű fékezésre, így a teljes fékerő rendelkezésre áll vészhelyzet esetén.

Traffic Sign Assist – Táblafelismerő

Jó vagy nem jó, már az előzni tilos és a behajtani tilos táblákat is felismerte, fénnyel is hanggal figyelmeztetett, ha esetleg egy egyirányú utcába kerültünk.

Mercedes E300 - Mlg kulcselfordítós!

Active Park Assist – Automata parkolórendszer

Az előző modellben a hidraulikus szervokormány csak utasításokat adott, hogy merre forgasd a kormányt, hogyan kezeld a pedálokat. Az új elektromos szervokormány viszont beparkolja helyettünk az autót, mindenféle megerőltetés nélkül. Kell neki találni egy megfelelő helyet, majd az irányjelzőt használva megkezdődhet a művelet.

Adaptive Highbeam Assist Plus – Vakításmentes távfény asszisztens

Nagyban megkönnyíti a sofőr dolgát, ugyanis rendkívül intelligens, az éjszakai reflektort soha nem kell manuálisan kapcsolgatni, mindezt megteszi helyettünk. Képes arra, hogy folyamatosan úgy takarjon ki részeket a fénycsóvából, hogy sem a szembejövő, sem a velünk egy irányba haladó sofőröket ne vakítsa, és ha esetleg ez sem működne akkor visszaáll tompított fényre.

Mercedes E300 - Csillog az óra

Mercedes E300 T : családbarát dinamizmus

A Mercedes E-osztályt hétféle benzines és hatféle dízellel kínálta a gyártó, és be kell vallani, hogy az 1,7 tonnás E-osztály jelzésének 300-zal kell folytatódnia, ugyanis a négyhengeres motorok, legalábbis a dízelek már nem túl meggyőzők. Természetesen a 350-es 252 lóerős változat lehet az aranyközépút, de a 2987 köbcentis, tesztautónkban megbújó 231 lóerős V6 is elégnek bizonyult. Kellő magabiztossággal indítja meg a hosszú bódét, selymesen jár, nem zörög, nem csattog.

Mercedes E300 - A V6

A csendes utazáshoz valószínűleg hozzájárultak az akusztikus fóliával felvértezett üvegek, amik természetesen felárasak. A dízelmotor segítségével a fogyasztást is kordában lehet tartani, a gyári, vegyes fogyasztás 5.5-5.9-es számokkal dobálózik, ami valójában 7-8 liternek felel meg. A kényelemhez a 7G-Tronic váltó is rátesz egy lapáttal, igaz, hogy néha túl sokat gondolkodik, de nagyon természetesen és finoman gangol, ezt is átdolgozták a modellfrissítés során.

Mercedes E300 - Hosszan elnyúlik

A 2014-es frissítése után a hidraulikus kormányszervót elektromosra cserélték, kellemesebb érzetet nyújt ezáltal, közvetlen maradt, jobb a rásegítés a módosított rendszerrel. Mivel a Mercedesnél a legfontosabb szempont a kényelem minden helyzetben történő megőrzése, így a rugózás és a kombi futása is komfortosra sikerült, rendkívül csendes nagyobb tempónál is. Az áthangolt futóművek között 4 félét is találhatunk, a kombiba hátul légrugókat helyeztek el, tökéletesen ellátják a feladatukat.

Mercedes E300 - Teszt

Összegezve

Mivel egy prémium márkáról van szó, így az első pillanattól kezdve érezhető volt az autón, hogy egy igényesen megalkotott, jól átgondolt szerkezet. Aki kombit akar az biztosan megtalálja benne a számításait, a Mercedes értékei ebben is ugyan úgy megtalálhatóak, mint bármelyikben. Kényelmes, végtelen extralistával rendelkezik, haladni is lehet vele. Más kérdés, hogy egy E-osztály árának feléből kaphatunk hasonló tulajdonságokkal bíró kombit, bár nem ilyen szép csomagolásban és jóleső minőségérzettel.

Mercedes-Benz E300 T BlueTec 7G-Tronic

 • Lökettérfogat: 2987 cm3
 • Hengerek/szelepek: V6 / 4
 • Max. teljesítmény: 231 LE (3800/perc)
 • Max. forgatónyomaték: 540 Nm 1550-2400/perc
 • Hossz./szél.: 4905/1854 mm
 • Tengelytáv: 2874 mm
 • Saját tömeg/ Össztömeg: 1955 kg / 2550 kg
 • Városi fogyasztás: 7,2 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 5,3 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 6,1 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 162 g/km
 • Végsebesség: 240 km/h
 • 0-100: 7,4 s