Az olaszországi Emilia-Romagna és Marche régió határán elterülő állam, a harmadik legkisebb Európában. Monaco és a Vatikán előzi csak meg. Hosszú évek óta itt rendezik a Rallylegend raliversenyt, melyen jellemzően korábbi világbajnokok is részt vesznek, illetve olyan autókat láthatsz, amelyeket kiskorodban tologattál. A benzingőz megszállottjainak tízezreit vonzza az őszi esemény.

Minden alkalommal egy adott téma szolgáltatja a vezérfonalat. 2017-ben például Colin McRae-re emlékeztek. Idén pedig az 50 éves Martini Racing adja az alappilléreket.

A legendás páros, a Martini Racing és a Lancia

Van is mire emlékezni, az évek alatt a vörös, kék és égszínkék árnyalatokból álló legendás szín összeállítást, vagyis a Martini Racinget a legtöbben a Lanciával párosítják. Az italgyártó a legeredményesebb években kísérte többek közt a Lancia 037, a Delta S4 és a Delta Integrale különböző generációit a Rali Világbajnokságban.

Valamint a 2000-es évek elején megjelent a gyári Ford Focus WRC-ken is, mint támogató. Van élet a ralin kívül is! Az 50 év alatt rengeteg más szériában induló csapatot, illetve versenysorozatot támogatott a Martini Racing, a Formula 1-től kezdve a Le Mans-ig. Személy szerint nekem nagyon tetszik ez a színösszeállítás nem csak az autókon, de a csapatok ruházatában is. Mindig is a kedvenc időszakom az 1970-es, 80-as évek voltak, már ami a rali történelmet illeti.

Továbbá idén lesz 30 éve, hogy Massimo "Miki" Biasion egy Martini Racinges Lancia Delta Integrale-val megszerezte első világbajnoki címét a WRC-ben. 88 után 89-ben is elhódította a címet, így ő volt a második Juha Kankkunen után, akinek ez egymás után kétszer is sikerült. Többek közt ezért is nemzeti hős Olaszországban, ezért valószínűleg méltó módon meg fognak emlékezni mind a két évfordulóról.

Lancia 037 Walter Rohrl a 2003-as Rallylegenden

Négyféle besorolás lesz idén. A WRC, vagyis a World Rally Car kategóriában a 2010-ig gyártott autókkal lehet nevezni, a Myth kategóriában 1998, míg a Historicban 1985 a felső határ a gyártási évet tekintve, a Legend Starsban pedig a jelen kor bajnokai szállnak szembe a korábbi legendákkal.

Forrás: