A szezon utolsó versenyén bizonyíthat újra Volentér Balázs

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Az ifjú magyar autóversenyző, Volentér Balázs a hétvégén egy LMP3-as versenyautóban áll rajthoz a brnói FIA CEZ Endurance futamon, ahol csapatával ismét győzelemre törnek.

Volentér Balázs augusztusban sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyarként a Slovakia Ringen egy LMP3 (Le Mans Prototype) autóban versenyezhetett a FIA CEZ Endurance (Közép-Európa Zóna) Bajnokságban, ráadásul a cseh Janík Motorspost színeiben induló autó kategóriájában elsőként, a teljes mezőnyben pedig másodikként ért célba.

A Janík Motorsport LMP3-as versenyautója

A Janík Motorsport LMP3-as versenyautója

Az LMP kategóriáról tudni kell, hogy csapat Norma M30 LMP3-as autója belépőszintnek számít a hosszú távú versenyzés világába, ahol az LMP1, illetve az LMP2 képviseli a csúcsot. Utóbbival nyert például a Toyota 2018-ban a legendás Le Mans-i versenyen. Az LMP3-at azonban nem szabad lebecsülni, hiszen itt nagyon tehetséges fiatal pilóták harcolnak egymással, akik, ha bizonyítanak, később még magasabb kategóriákba kerülhetnek. A Janík Motorsport LMP3-as gépének műszaki paraméterei is lenyűgözők: 900 kilogramm össztömeg, közel 500 lóerő nyomatékkal megspékelve, végsebessége pedig 270 km/óra.

Volentér Balázs

Az ifjú magyar tehetség, Volentér Balázs

A hétvégi versennyel kapcsolatban Balázs elmondta, hogy a Brno Autodrom karakterisztikája számukra nem a legideálisabb, hiszen rengeteg hosszú egyenes tarkítja, ahol a mezőnyben található GT-3-as autók a nagyobb motorerő miatt előnyben lesznek. Ám a széles és tempós kanyarokban visszajöhetnek a technikás LMP3-asok, sőt reményei szerint ügyes csapatmunkával némi fórt is sikerülhet kicsikarniuk. Balázs számára ez lesz a szezon utolsó versenye, ezért jó lenne ismét kategóriagyőzelemmel eljönni Csehországból.

Az egyórás verseny, ahol egy másik pilótával felváltva vezetik majd az autót, persze nem lesz sétagalopp, hiszen a mezőnyben ismét rajthoz áll egy a Forma-1 előszobáját megjárt versenyző, de egy Le Mans 24 órás ellenféllel is farkasszemet kell majd néznie.

autóversenyző

Jövőre is számítanak Balázsra a Janík Motorsport csapatnál

Ennek ellenére a Janík Motorsport nem szenved önbizalomhiányban, Balázsék ugyanis az abszolút győzelemre hajtanak, ami a magyar versenyző szerint jó taktikával akár össze is jöhet!

A prototípus versenyzésbe frissen belevágott sportoló jövőj egyelőre nyitott, de csapata elsőszámú opcióként tekint rá a következő versenyszezonban is. A cseh Janík Motorsport nemzetközi vizekre evezne, am azt jelenti, hogy az ELMS (European Le Mans Series) széria felé tekinget, ami a FIA WEC (World Endurance Championship) után a világ egyik legkomolyabb hosszútávú bajnoksága.

Forrás:

  • Volentér Racing

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. március 26.
Volentér Balázs az AMTS szombati napján kilátogatott az Alapjárat standjára
Volentér Balázs oldalról fotózva a Norma M30 LMP3-ban
2019. május 27.
Egy kihívásokkal teli és fárasztó endurance versenyt teljesített Volentér Balázs és a Janik Motorsport a Slovakiaringen

További hírek