Volentér Balázs augusztusban sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyarként a Slovakia Ringen egy LMP3 (Le Mans Prototype) autóban versenyezhetett a FIA CEZ Endurance (Közép-Európa Zóna) Bajnokságban, ráadásul a cseh Janík Motorspost színeiben induló autó kategóriájában elsőként, a teljes mezőnyben pedig másodikként ért célba.

A Janík Motorsport LMP3-as versenyautója

A Janík Motorsport LMP3-as versenyautója

Az LMP kategóriáról tudni kell, hogy csapat Norma M30 LMP3-as autója belépőszintnek számít a hosszú távú versenyzés világába, ahol az LMP1, illetve az LMP2 képviseli a csúcsot. Utóbbival nyert például a Toyota 2018-ban a legendás Le Mans-i versenyen. Az LMP3-at azonban nem szabad lebecsülni, hiszen itt nagyon tehetséges fiatal pilóták harcolnak egymással, akik, ha bizonyítanak, később még magasabb kategóriákba kerülhetnek. A Janík Motorsport LMP3-as gépének műszaki paraméterei is lenyűgözők: 900 kilogramm össztömeg, közel 500 lóerő nyomatékkal megspékelve, végsebessége pedig 270 km/óra.

Volentér Balázs

Az ifjú magyar tehetség, Volentér Balázs

A hétvégi versennyel kapcsolatban Balázs elmondta, hogy a Brno Autodrom karakterisztikája számukra nem a legideálisabb, hiszen rengeteg hosszú egyenes tarkítja, ahol a mezőnyben található GT-3-as autók a nagyobb motorerő miatt előnyben lesznek. Ám a széles és tempós kanyarokban visszajöhetnek a technikás LMP3-asok, sőt reményei szerint ügyes csapatmunkával némi fórt is sikerülhet kicsikarniuk. Balázs számára ez lesz a szezon utolsó versenye, ezért jó lenne ismét kategóriagyőzelemmel eljönni Csehországból.

Az egyórás verseny, ahol egy másik pilótával felváltva vezetik majd az autót, persze nem lesz sétagalopp, hiszen a mezőnyben ismét rajthoz áll egy a Forma-1 előszobáját megjárt versenyző, de egy Le Mans 24 órás ellenféllel is farkasszemet kell majd néznie.

autóversenyző

Jövőre is számítanak Balázsra a Janík Motorsport csapatnál

Ennek ellenére a Janík Motorsport nem szenved önbizalomhiányban, Balázsék ugyanis az abszolút győzelemre hajtanak, ami a magyar versenyző szerint jó taktikával akár össze is jöhet!

A prototípus versenyzésbe frissen belevágott sportoló jövőj egyelőre nyitott, de csapata elsőszámú opcióként tekint rá a következő versenyszezonban is. A cseh Janík Motorsport nemzetközi vizekre evezne, am azt jelenti, hogy az ELMS (European Le Mans Series) széria felé tekinget, ami a FIA WEC (World Endurance Championship) után a világ egyik legkomolyabb hosszútávú bajnoksága.

Forrás:

  • Volentér Racing