Fotó: Háfra Zsolt

Elképesztő izgalmasra sikeredett a Kamion Európa-bajnokság harmadik futama, pedig miután a cseh Lacko indult az élről, számítani lehetett akár egy szimpla rajt-cél győzelemre is.

Lacko mögül Jochen Hahn, Steffi Halm és Kiss Norbi indulhatott a harmadik futamon. Aki unalmas versenyt várt, az csalódhatott, ugyanis a 2. körben már Hahn volt az élen, mert egy kanyarban merészen megelőzte Lackót, Kiss Norbi pedig maradt a 4. helyen, miután sikerült szerencsésen kikerülnie egy kemény ütközést, amiben két kamion birkózott egymással, miközben szaggatták egymásról a műanyag elemeket.

FIA ETCR Slovakia Ring

A 3. futamban hatalmas tülekedés volt az első kanyarban

Norbi azonban nem volt elégedett a helyzettel, keményen nyomta az előtte haladó Steffi Halm kamionját, hol jobbról, hol barról próbálva meg kibújni, hogy alaposan összezavarja a német versenyzőnőt. Közben Hahn elhúzott a mezőnytől, a máskor nagyon gyors Lacko nem tudott vele lépést tartani. Ahogy ez lenni szokott, az előre figyelő Kiss nyakára megérkezett Albacete, ezért, ha a magyar versenyző nem akart bajba kerülni, bizony előznie kellett.

Már csak azért is, mert Norbi nem ezt a fajta hármast szereti, jobban fekszik neki az, amikor ő hajt két kakaskodó után, hogy lecsaphasson, ha harc közben hibáznak. Ráadásul Albacete kamionja az egyenesekben egyértelműen gyorsabb volt, amit Norbi rövid féktávokkal és merész kanyarvételekkel tudott kompenzálni.

Kiss Norbi harcol a Slovakia Ringen

Kiss Norbi harcol a Slovakia Ringen

Halm az utolsó körökben azonban talált még egy kis plusz sebességet, és sikerült kicsit leszakadnia, de nem örülhetett sokáig, mert Norbi is gyorsított, és szinte maga előtt tolta a kanyarokban, ám végül Halm nyerte a dobogós helyért vívott csatát. Az élen Lacko is keményen ment, de Jochen Hahn-t ma nem lehetett legyőzni.

kamionverseny

A cseh Frankie Vojtisek sokat volt a harmadik futamon a pályán kívül

De a végeredmény nem ez lett, ugyanis Albacete csak sebesség-túllépéssel tudott Norbi nyakára hágni, ami miatt először 10 másodperces büntetést kapott, majd amikor megint gyorsan hajtott, végül kizárták. Sajnos Norbi sem nézte a sebességet harc közben, ezért belefutott egy gyorshajtásba, ami miatt ő is beszedett egy 10 másodperces büntetést, amivel a 6. helyig esett vissza.

Erwin Kleinnagelvoort és Shane Brereton

Erwin Kleinnagelvoort és Shane Brereton csatázik

Ez 6 pontot ér a számára, valamint azt, hogy a 3. helyről indulhat az utolsó rajtrácsos futamon. Ez azért jött nagyon rosszul, mert a győzelmével Hahn még inkább el tudott húzni a mezőnytől.

A vasárnapi harmadik futam eredménye:

1, HAHN (IVECO): 20 pont

2, LACKO (FREIGHTLINER): 15 pont

3, HALM (IVECO): 12 pont

4, KURSIM (IVECO): 10 pont

5, LENZ (MAN): 8 pont

6, KISS (MERCEDES BENZ): 6 pont

7, REINERT (MAN): 4 pont

8, FAAS (MERCEDES BENZ): 3 pont

9, BRERETON (MAN): 2 pont

10, JANES (FREIGHTLINER): 1 pont

11, VOJTISEK (MAN)

12, COLEMAN (MAN)

13, KLEINNAGELVOORT (SCANIA)

14, RECUENCO (MAN)

A vasárnapi 4. futam

A negyedik egy fordított rajtrácsos futam, vagyis a harmadik futam első 8 helyezettje fordított sorrendben indul ezen. Így, az első pozícióból Faas (Kiss Norbi csapattársa, aki szintén Mercedes-Benzt vezet), a másodikból Reinert (MAN), míg a harmadikból Kiss Norbi indulhatott, és mivel az előtte lévők nem tartoznak a leggyorsabbak közé, ebből még bármi kisülhetett.

Kiss Norbi start előtt

Kiss Norbi megkapja az utolsó instrukciót a negyedik futam előtt

Ahogy az várható volt, Reinert és Kiss Norbi gyorsan megelőzte Norbi csapattársát, akin Sascha Lenz is hamar átgázolt, és a magyar versenyző dinamizmusát látva csak az volt a kérdés, hogy mikor kerül az élre. Hátul Albacete ment még nagyot, aki sereghajtóként indult, ám gyorsan a 11., majd a 10. helyen bukkant fel a mezőnyben. A verseny felénél megint az történt, mint a harmadik futamon, vagyis Norbi beékelődött a lassabb Reinert és a nagyon gyors Sascha Lenz közé, de aztán Lenz-t lefoglalta az őt támadó Kursim, ami miatt nem védekezni kényszerült, ami kicsit lelassította, így 2 másodpercre nőtt közte és a magyar versenyző közötti rés.

És akkor Norbi végre lehetőséget kapott, Reinert hanyagul vett egy ívet az ötödik körben, és mire feleszmélt, már csak a magyar kamionjának farát láthatta maga előtt. Igazi Kiss Norbis bravúr volt a manőver, brutálisan agresszív és leheletfinom egyben. Ha a cseh Lacko előz például, akkor általában repülnek a műanyagok, Norbi akcióinál viszont általában marad a borítás.

Ekkor már éljenzett a tribün népe, szóltak a dudák, amikor a magyar kamionja elhaladt a tömeg előtt, én pedig már csak azért izgulhattam, hogy közben Norbi nem lépte-e át a 160-as sebességhatárt, ami miatt 10 másodpercet verhetnek rá a bírók. Azért bizonytalanodtam el, mert a magyar srác olyan gyorsan hagyta faképnél a többieket, mintha egészen más kategóriában lennének.

Aztán kiderült, hogy erről szó sincs, a Tankpool24 pilótája egyszerűen csak ennyivel jobb! De kellett a győzelem nagyon, Norbi szívének, a szlovákiai magyar rajongóknak és a pontversenynek egyaránt! Még akkor is, ha a negyedik futam győzelme csak 10 pontot, ezzel ráadásul csak 3 pontot sikerült hozni a tabellát vezető, és itt 7 pontot szerző Jochen Hahn-on.

Slovakia Ring Kiss Norbi győzelem

Kiss Norbi megnyeri a negyedik futamot

Ha az egész vasárnapot nézzük, akkor sajnos Norbi megint 13 pont mínuszt hozott össze, míg, ha az egész hévégét vesszük, akkor 20 ponttal nőtt Hahn előnye hozzá képest. Nincs azonban minden veszve, a szezon még csak a közepén tart, a hátralévő négy versenyhétvégén pedig még lehet javítani!

A vasárnapi negyedik futam eredménye:

1, KISS NORBERT (MERCEDES BENZ): 10 pont

2, LENZ (MAN): 9 pont

3, KURSIM (IVECO): 8 pont

4, HAHN (IVECO): 7 pont

5, LACKO (FREIGHTLINER): 6 pont

6, HALM (IVECO): 5 pont

7, REINERT (MAN): 4 pont

8, FAAS (MERCEDES BENZ): 3 pont

9, BRERETON (MAN): 2 pont

10, JANES (FREIGHTLINER): 1 pont

11, ALBACETE (MAN)

12, COLEMAN (MAN)

13, VOJTISEK (MAN)

14, RECUENCO (MAN)

15, KLEINNAGELVOORT (SCANIA)

Forrás:

  • Alapjárat helyszíni tudósítás