Árverésre bocsátják Ayrton Senna McLarenjét

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Az a Senna által vezetett MP4-8 kerül “kalapács alá”, amellyel utoljára nyert a brazil legenda Monacói Nagydíjat.

1993 nem volt éppen a legkönnyebb Forma 1-es idény Ayrton Senna és a McLaren számára. A wokingi istálló dominálta a Forma 1-et a megelőző években, a Williams azonban beleszólt a meccsbe az FW15C modellel, mely aktív felfüggesztésével, blokkolásgátlóval, kipörgésgátlóval és sok más kiegészítővel egy új korszak kezdetét jelezte. Többé már nem a McLaren volt a sportág vezető csapata.

Ám ott volt Senna, akit soha nem lehetett leírni. Utolsó teljes Forma 1-es idényében elképesztő teljesítményt nyújtott, négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ezzel a második helyre taszította a Williams pilótáját, Damon Hillt a versenyzők világbajnoki pontversenyében. A négy győzelem egyikét a legendás monacói pályán aratta.

McLaren MP4-8

Senna kihasználta Alain Prost stop and go büntetését, valamint azt, hogy Michael Schumacher feladni kényszerült a versenyt, ezzel hatodik alkalommal tudott győzni Monte Carloban. Most a tiéd lehet az az autó, amellyel Senna Monacoban győzedelmeskedett. Nyilván nem árt, ha nagyon gazdag vagy, hiszen valószínűleg sok pénzt ajánlanak majd érte.

A szóban forgó MP4/8A-t a Bonhams aukciósház árverezi el, stílszerűen egy monacói rendezvényen, május 11-én. A Cosworth V8-as motor által hajtott versenyautó összesen nyolc nagydíjon állt rajthoz. Talán nem volt annyira fejlett, mint a Williams, ám rendelkezett aktív felfüggesztéssel és kipörgésgátlóval. Ami azt illeti, az aktív felfüggesztéssel akadtak problémák egy monacói szabadedzésen, melynek eredménye egy hatalmas baleset lett, melyben megsérült Senna hüvelykujja. Az autót az ügyes kezű McLarenes szerelők szépen összerakták a szombati időmérő edzésre.

Senna McLarennel nyert utoljára Monacói Nagydíjat

A kikiáltási árról biztosat nem lehet tudni, a becslések szerint legalább 5 millió eurót kell letenni érte az asztalra. Ayrton Senna neve és személye a mai napig megmozgatja a Száguldó Cirkusz rajongóit, így könnyen lehet, hogy ennél is magasabb áron fog elkelni. A brazil pilóta elképesztő pályafutásának végét az 1994-es San Marinói Nagydíjon elszenvedett halálos balesete jelentette. Soha nem derül ki, milyen sikereket érhetett volna még el. Egy biztos, aki az árverést megnyeri, birtokba veheti a Forma 1-es történelem egyik jelentős darabját.

A hírek szerint a négyszeres F1-es világbajnok, Lewis Hamilton, valamint Ron Dennis, a McLaren egykori csapatfőnöke is részt vesz az aukción.

Forrás: CarThrottle

További autós hírek

A jelenlegi adatok szerint egy 33 éves férfi személygépkocsival közlekedett Dorog irányába, amikor egy kanyarban eddig tisztázatlan okból áttért a…

Nem elég, hogy nem akarja a piros lámpát kivárni… “Szokásos esti dugó a híd felé, két sáv áll mint a…

Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogoló férfit az M5-ös autópályán. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. január 22-én 22…

Talán az ilyen esetekre mondják, egyik 19 másik egy híján 20!? Ködös, alig belátható útszakaszon kezdett egy teherautó előzésébe a…

Egészen elképesztő videóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. “Gyalogos át szeretne menni a zebrán, sikerül is neki a 6. előtte…

Kapcsolódó írások

McLaren Senna GTR, elölről fotózva
2018. november 07.
A McLaren Senna GTR tanulmányt a Genfi Autószalonon mutatták be, most pedig néhány technikai adatot is napvilágra hozott a wokingi gyártó.
 az eladó McLaren Senna szemből fotózva
2018. november 26.
Mindössze 11 km-rel eladó egy gyönyörű, fekete McLaren Senna
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
McLaren-720S-N-Largo-Novitec nyitott ajtóval az erdőben szemből fotózva
2018. december 12.
A Novitec most a 720S-hez nyúlt hozzá és elkészítették a valamivel erősebb N-Largo változatot.