Árverésre bocsátják Ayrton Senna McLarenjét

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Az a Senna által vezetett MP4-8 kerül “kalapács alá”, amellyel utoljára nyert a brazil legenda Monacói Nagydíjat.

1993 nem volt éppen a legkönnyebb Forma 1-es idény Ayrton Senna és a McLaren számára. A wokingi istálló dominálta a Forma 1-et a megelőző években, a Williams azonban beleszólt a meccsbe az FW15C modellel, mely aktív felfüggesztésével, blokkolásgátlóval, kipörgésgátlóval és sok más kiegészítővel egy új korszak kezdetét jelezte. Többé már nem a McLaren volt a sportág vezető csapata.

Ám ott volt Senna, akit soha nem lehetett leírni. Utolsó teljes Forma 1-es idényében elképesztő teljesítményt nyújtott, négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára, ezzel a második helyre taszította a Williams pilótáját, Damon Hillt a versenyzők világbajnoki pontversenyében. A négy győzelem egyikét a legendás monacói pályán aratta.

McLaren MP4-8

Senna kihasználta Alain Prost stop and go büntetését, valamint azt, hogy Michael Schumacher feladni kényszerült a versenyt, ezzel hatodik alkalommal tudott győzni Monte Carloban. Most a tiéd lehet az az autó, amellyel Senna Monacoban győzedelmeskedett. Nyilván nem árt, ha nagyon gazdag vagy, hiszen valószínűleg sok pénzt ajánlanak majd érte.

A szóban forgó MP4/8A-t a Bonhams aukciósház árverezi el, stílszerűen egy monacói rendezvényen, május 11-én. A Cosworth V8-as motor által hajtott versenyautó összesen nyolc nagydíjon állt rajthoz. Talán nem volt annyira fejlett, mint a Williams, ám rendelkezett aktív felfüggesztéssel és kipörgésgátlóval. Ami azt illeti, az aktív felfüggesztéssel akadtak problémák egy monacói szabadedzésen, melynek eredménye egy hatalmas baleset lett, melyben megsérült Senna hüvelykujja. Az autót az ügyes kezű McLarenes szerelők szépen összerakták a szombati időmérő edzésre.

Senna McLarennel nyert utoljára Monacói Nagydíjat

A kikiáltási árról biztosat nem lehet tudni, a becslések szerint legalább 5 millió eurót kell letenni érte az asztalra. Ayrton Senna neve és személye a mai napig megmozgatja a Száguldó Cirkusz rajongóit, így könnyen lehet, hogy ennél is magasabb áron fog elkelni. A brazil pilóta elképesztő pályafutásának végét az 1994-es San Marinói Nagydíjon elszenvedett halálos balesete jelentette. Soha nem derül ki, milyen sikereket érhetett volna még el. Egy biztos, aki az árverést megnyeri, birtokba veheti a Forma 1-es történelem egyik jelentős darabját.

A hírek szerint a négyszeres F1-es világbajnok, Lewis Hamilton, valamint Ron Dennis, a McLaren egykori csapatfőnöke is részt vesz az aukción.

Forrás: CarThrottle

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Gosford Classic Cars, 1956 Wartburg 311, almazöld
2019. május 01.
A Gosford Classic Cars árverésre bocsájt egy kimagaslóan jó állapotú Wartburg 311-est. Az autó értékéhez sokat hozzátesz, hogy az első modellek egyike és a legapróbb részleteiben is eredeti
1931 Cadillac Series 452 V16, RM Sotheby’s aukció
2019. szeptember 01.
Az RM Sotheby’s aukciós ház monterey-i árverésén 1,46 millió dollárért, vagyis megközelítőleg 423,7 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 1931-es Cadillac Series 452 V16 Roadster
McLaren Senna GTR, elölről fotózva
2018. november 07.
A McLaren Senna GTR tanulmányt a Genfi Autószalonon mutatták be, most pedig néhány technikai adatot is napvilágra hozott a wokingi gyártó.