Az Opel Dakar Team ismét ott lesz a Dakar-ralin!

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Magyarország egyik leghíresebb csapata ismét elindul a Dakar-ralin, ami idén ünnepli 40. születésnapját! Szalay Balázs és Bunkoczi László nyilatkozott a történelmi verseny előtt.

A 2018-as Dakar-ralit január 6. és 20. között rendezik meg, Perun - Bolívián - Argentínán keresztül. 2009 óta, azaz 8 éve a versenyt Dél-Amerikában rendezik, korábban Párizs és Dakar között zajlott. A viadalon számos magyar csapat mérette meg magát az elmúlt években. A számok tekintetében az Opel Dakar Team és Szalay Balázs terepraliversenyző tudják a legszebb eredményt felmutatni. Kezdetben saját csapatával Szalay Expressz néven indult 1996-ban a Dakaron, élete első versenye volt, és az utolsó előtti helyen ért célba. Most a tizenharmadik Dakarra készül (Magyarországon rekord), Bunkoczi László pedig a nyolcadikra.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a Silk Way Rali versenyen,valahol Afrikában

Szalay Balázs és Bunkoczi László a Silk Way Rali versenyen

Azóta sokat változott a világ, és a kalandból egy komoly sportvállalkozás lett, jelentős szponzori háttérrel és menedzsmenttel. A csapat tiszteletbeli csapatfőnöke, Németh Ottó 2005-ben kezdte az együttműködést Szalay Balázzsal és egy igazi építkezés vette kezdetét, a szponzori háttér megerősítésével és a média minél nagyobb bevonásával. Ezáltal olyan projekteket tudtak vinni, amik előrevitték a csapatot. A csapat elmondása szerint egy évben 200-250 promóciós napon vesznek részt az ország különböző pontjain és rendezvényein.

Szalay Balázs több mint 30 országban versenyzett, s az elmúlt években az Africa Race versenyen indultak, hogy visszatérjenek a gyökerekhez. A 40. Dakar megmozgatta őket annyira, hogy ismét elutaznak Dél-Amerikába és 2013 után ismét megmérkőznek az ottani mezőnnyel.

Az Opel Dakar Team tart sajtótájékoztatót, a 40. Dakar előtt

Az Opel Dakar Team tart sajtótájékoztatót

A csapat köszönetet mondott az Opel munkájáért, 2003 óta tart a kontraktusuk és az autó egyetlen alkalommal sem esett ki a Dakarról, ami valóban fantasztikus teljesítmény. Megerősítette, hogy olyan tartalmat szeretnének szolgáltatni a nagyérdeműnek, ami közelebb hoz a Dakar világához, és sportértéket tud teremteni. A mostani Dakaron új szabályok lépnek életbe a technika terén, az autók könnyebbek lesznek, külsőleg és belsőleg is megváltoznak. Természetesen ez egy kihívás mindenki számára, de bíznak a szerelőkben (akik nem mellesleg a 2000-es évek elejétől főállásban a csapattal dolgoznak), hogy az Opel Crossland X megnevezésű autót olyan állapotba hozzák, hogy kibírja a teljes Dakar távot.

Bunkoczi László navigátor sok érdekességet megemlített, a Dakar nehézségeiről

Bunkoczi László navigátor sok érdekességet megemlített

Bunkoczi László 2004-ben csatlakozott a csapathoz. Ő egy kicsit más szempontból beszélt a versenyről. Megemlítette, hogy Dél-Amerika messzebb van, mint Afrika, ami nem könnyű, hiszen távolabb lesz mindenki az otthonától, az autó 1 hónap amíg odaér, így a logisztika is egy komoly feladat. A tapasztalat nagyon fontos, s ugyan több, mint 30 gyári csapat lesz a jubileumi évben, reméli, hogy sikerül egy szép eredményt elérni. Kiemelte, hogy Balázs és ő sem könnyű ember, a bezártság pedig fura dolgokra képes, pláne a sivatag közepén. Az élet átsegítette őket a nehéz időkön és most itt vannak rajtra készen. Ha lehet ő már itt szeretné befejezni a pályafutását, mondta ezt mosolyogva.

A 40. Dakar-ralin ismét meg kell küzdeni a sivataggal, és a forrósággal is

A 40. Dakar-ralin ismét meg kell küzdeni a sivataggal

Szalay Balázs 1996 óta versenyez, ezalatt 146 versenyen indult. A legtermékenyebb évben 14 versenyt teljesített. Különböző Európa és világkupa sorozatokban és versenyeken indult. Több, mint 350.000 kilométert tett meg kaotikus körülmények között, nagy részét a sivatagban. Az élmények sokasága pedig szinte elmondhatatlan.

Végszóként pedig: Jobb lábat a gázra, bal lábat a jobbra! Sok sikert kívánunk!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Az Opel Dakar Team párosa
2018. november 09.
A Margitszigeti Casinót egy estére ellepték az autók és minden a sivatagi versenyzés körül forgott!
Opel Dakar Team autója a dűnék közt
2019. január 09.
Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László lendületben van!

További hírek