2017. október 17. | 15:08

Biztosan nem csalódott, aki akár a televízió készülékek előtt, akár élőben követte valamelyik autó vagy motorsport eseményt. A MotoGP-n valószínűleg az év versenyét láthattuk!

Bajnokavatás a Mecsek Rallye-n

A Mecsek Rallye, a szakág kiemelt sporteseménye várta a Pécs környékieket és az odalátogatókat, rengeteg néző tekintette meg az ORB mezőnyét. Vasárnap pedig bajnokavatás történt, miután szombaton Herczig Norbert és Bacigal Igor kettőse nagy előnyt épített ki a fő rivális Hadik András és Kertész Krisztián alkotta csapat ellen, akik igaz, hogy vasárnap faragtak a hátrányukból, de nem volt elég a nagyon magabiztos Herczig Norberttel szemben. Az utolsó egri fordulótól függetlenül negyedszer szerezte meg az abszolút magyar bajnoki címet. A pécsi főtéren nagy ünneplés vette kezdetét.
Herczig Norbert négyszeres abszolút bajnok lett

Herczig Norbert nyilatkozata a győzelem után: „Nagyon örülünk, hogy a szervezők idén is ilyen kitűnő és változatos itinert állítottak össze. Ezúttal a szerencsi is velünk volt, nem voltak műszaki problémáink, minden összejött, ami összejöhetett. Élvezetes versenyt tudtunk futni.” A Mecsek Rallye első három helyezettje:
  1. Herczig Norbert, Bacigal Igor
  2. Hadik András, Kertész Krisztián
  3. Vincze Ferenc, Bazsó Attila

Búcsúzott a Hungaroringtől a Gyorsasági OB

A Hungaroring búcsúzott a szezontól, de csak jövő tavaszig, akkor újra felbőgnek majd a motorok a magyar pályán. A gyorsasági Orsazágos Bajnokság utolsó versenyét futotta a ringen. A nézőknek teljesen ingyenes volt a program, s látogatható volt minden része a pályának. A Formula autósok mezőnyében Magyar János már az utolsó előtti versenyen bajnok lett, a Magyar Racing Team pilótája magabiztos versenyzéssel megtartotta előnyét. Második Rónai Tamás lett, a Gender Racing Team versenyzője, aki a pole-t is megszerezte a második versenyen, s jó rajtja ellenére, Magyar János gyorsan megelőzte. A második hely összetettben így is szép eredmény.
Gyorsasági OB pódium: Magyar János lett a bajnok

A Hankook Racer Cup összetett bajnokságát Csuti László nyerte meg, magabiztos előnnyel, végig koncentrált és gyors versenyzéssel. Bódis Kálmánt a túraautók versenyében nem lehetett utolérni, 3 győzelmet is szerzett a hétvégén, s reméli Dubai-ban tudja majd folytatni a versenyzést, ha sikerül az anyagi erőforrást előteremtenie. A Swift Cup Europe bajnoka Molnár Bendegúz lett.

A MotoGP Japánba látogatott

A MotoGP-re esős mezőny várt a Japán Motegiben. A szombati időmérőn nem is a megszokott sorrend alakult ki, sokan rossz gumitaktikán voltak, így például Valentino Rossi csak a 12. helyet szerezte meg. Az első rajtkockába nagy meglepetésre Johann Zarco, a Tech3 Yamaha versenyzője kvalifikálta magát. Második - szintén meglepetésre - Daniel Petrucci lett, utánuk következett Marc Marquez.
MotoGP: Mindig hatalmas a küzdelem, nyitott a világbajnokság

A futamon aztán a két világbajnoki éllovasról szólt minden és óriásit csatáztak egymással, ülve szinte nem is lehetett nézni a futamot. Rossi nagyot esett Espargaro mögött és nem tudta folytatni, szerencsére nem sérült meg komolyabban. Pedrosa és Vinales sem tudott beleszólni az élen zajló küzdelembe. Andrea Dovizioso sokáig tudta tartani spanyol ellenfelét, a végén azonban fej-fej mellett voltak. A csata az utolsó kanyarban dőlt el, ahol Marquez magához hűen szintén megpróbált előzni, Dovizioso azonban a belső íven jobban tudott kigyorsítani és 2 tized másodperccel megnyerte a versenyt. Marc Marquez előnye 11 pont a világbajnokságban, a végjáték több, mint szoros lesz. Az összetettbéli harmadik helyen Maverick Vinales áll.

Magyar sikerek a WTCC kínai versenyein

A magyar érdekeltségű WTCC Kínában folytatódott, ahol szintén esős körülmények fogadták a versenyzőket. A gyári Hondával menő Michelisz Norbert előbb a 4., majd a félbeszakított fő versenyen a második helyet szerezte meg. Szereplése tehát jónak mondható a magyar versenyzőnek, aki a verseny után elmondta, hogy teljesítette a kitűzött célt a kínai hétvégén.
WTCC: Esős futam volt Kínában

A Zengő motorsportnál Nagy Dániel és Szabó Zsolt teljesítette mindkét versenyt, előbbinek az első versenyen egy 8. hely is összejött (élete legjobb WTCC helyezése), a második napon pedig megfutotta a legjobb Hondás időt. A következő állomás a Japán Nagydíj.

DTM: Rene Rast a bajnok!

A DTM bajnoka Rene Rast lett, akinek a célja az volt a szezon előtt, hogy a legjobb újonc legyen, végül abszolút bajnok lett 179 ponttal. A második Mattias Ekström lett 176 egyésggel, pedig még vezette az összetettet az utolsó verseny előtt. A svédnek nem volt jó hétvégéje a Hockenheim-i pályán, Rast viszont az első futamon 6., a másodikon pedig 2. lett és ez elegendő volt a végső sikerhez!
DTM: Rene Rast a bajnok

Fotók: Facebook