Cél a Formula-E – Interjú Nathanaël Berthon autóversenyzővel

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

A WTCR szombati napján válaszolt néhány kérdésünkre a Forma-1-et is megjárt versenyző. Elmondta, hogy célja a Formula-E-ben való szereplés, illetve idén minél több pontot gyűjteni.

Nathanaël Berthon jelenleg a Cometoyou Racing versenyzője a WTCR sorozatban. A 28 éves francia formaautóval kezdte pályafutását és végigjárta a ranglétrát. Szerepelt a Formula Renault sorozatban a brit Formula-3-as bajnokságban és több idényt az F1 előszobájának számító GP2-ben is. Továbbá ment a Le Mans-i 24 órás versenyen és más endurance sorozatban is. 2011-ben tesztelhette a HRT csapat egyik autóját Abu Dhabiban az F1 szezonzáró utáni teszten, majd 2014-ben a Caterham F1 Team fejlesztő pilótája lett. Majd utána visszatért a GP2-be, 2015-ben pedig az elektromos autózás csúcsán a Formula-E sorozatban is kipróbálta magát.

Nathanaël Berthon F1

Nathanaël Berthon a Forma-1-ben

Van bármilyen terved arra vonatkozóan, hogy újra Formula autóval versenyezz?

Nathanaël Berthon: Igen, miért is ne? Célom, hogy visszatérjek a Formula-E sorozatba. Mindig próbálok előre tekinteni, a Formula-E jövője nagyon izgalmas, remélem lesz majd lehetőségem kipróbálni az új prototípust is, bármi megtörténhet.

Mi a célod az idei szezonban a WTCR sorozatban?

Nathanaël Berthon: Ez nem könnyű év eddig, de csakis előre tekintünk. Mindent megteszünk, jelen pillanatban nem úgy áll a csapat, ahogy azt elterveztük, de keményen dolgozunk. Szükségünk van mindenkire, aki a munkánkat segíti, én is még próbálom tanulni az autót, hogy jobb legyen az összhang. Reménykedem abban, hogy egy versenyt megtudunk nyerni a szezon alatt, ez a cél az idei évre. De fontos, hogy a legjobb 10-ben legyünk ahányszor csak lehetséges.

Monaco GP2

2015-ben Monacoban GP2-es pilótaként

Mennyire erős az együttműködés az Audi és a Cometoyou Racing között?

Nathanaël Berthon: Ez egy erős kapcsolat, az Auditól nagyszerű szakemberek vannak itt versenyről-versenyre segítik a munkát és azon dolgoznak, hogy a csapat elérje a kitűzött célokat.

Milyen mentális és fizikai tréninget végzel a versenyek előtt?

Nathanaël Berthon: Olyan edzéseket végzek, melyek segítik a koncentrációt és a gyors döntéshozatalt, ezek talán a legfontosabb tényezők. Emellett fizikai edzést folyamatosan végzek, a csapat szakemberei ebben is a segítségemre vannak.

Nathanaël Berthon WTCR

Nathanaël Berthon a WTCR-ben

Többször is versenyeztél már itt korábban, melyik a kedvenc részed a Hungaroringen?

Nathanaël Berthon: Nagyon szeretem ezt a pályát, de hadd mondjam el, hogy néhány évvel ezelőtt még azon is elgondolkodtam, hogy ideköltözök Budapestre. Nagyon-nagyon szeretem a várost, de más, hogy mit szeretnék és mi az, ami lehetséges. Mindig, amikor itt járok viszek magammal egy szuvenírt. A pályáról nagyon jó emlékeim vannak, sok emlékezetes csata. Kedvenc részem a 4-es és az 5-ös kanyar, számomra az a legélvezetesebb rész.

Az interjút készítette: Porkoláb Bence

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Szujó Zoltán, az F1 magyar hangja az Alapjárat riporterével, Háfra Zsolttal
2019. április 12.
Az F1 magyar hangjával, Szujó Zoltánnal beszélgettem az F1-ről és a Formula E-ről, valamint néhány szóban és minden másról, ami a színfalak mögött történt vele az elmúlt években
Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.

További hírek