2018. május 03. | 18:28

A WTCR szombati napján válaszolt néhány kérdésünkre a Forma-1-et is megjárt versenyző. Elmondta, hogy célja a Formula-E-ben való szereplés, illetve idén minél több pontot gyűjteni.

Nathanaël Berthon jelenleg a Cometoyou Racing versenyzője a WTCR sorozatban. A 28 éves francia formaautóval kezdte pályafutását és végigjárta a ranglétrát. Szerepelt a Formula Renault sorozatban a brit Formula-3-as bajnokságban és több idényt az F1 előszobájának számító GP2-ben is. Továbbá ment a Le Mans-i 24 órás versenyen és más endurance sorozatban is. 2011-ben tesztelhette a HRT csapat egyik autóját Abu Dhabiban az F1 szezonzáró utáni teszten, majd 2014-ben a Caterham F1 Team fejlesztő pilótája lett. Majd utána visszatért a GP2-be, 2015-ben pedig az elektromos autózás csúcsán a Formula-E sorozatban is kipróbálta magát.
Nathanaël Berthon a Forma-1-ben

Van bármilyen terved arra vonatkozóan, hogy újra Formula autóval versenyezz?

Nathanaël Berthon: Igen, miért is ne? Célom, hogy visszatérjek a Formula-E sorozatba. Mindig próbálok előre tekinteni, a Formula-E jövője nagyon izgalmas, remélem lesz majd lehetőségem kipróbálni az új prototípust is, bármi megtörténhet.

Mi a célod az idei szezonban a WTCR sorozatban?

Nathanaël Berthon: Ez nem könnyű év eddig, de csakis előre tekintünk. Mindent megteszünk, jelen pillanatban nem úgy áll a csapat, ahogy azt elterveztük, de keményen dolgozunk. Szükségünk van mindenkire, aki a munkánkat segíti, én is még próbálom tanulni az autót, hogy jobb legyen az összhang. Reménykedem abban, hogy egy versenyt megtudunk nyerni a szezon alatt, ez a cél az idei évre. De fontos, hogy a legjobb 10-ben legyünk ahányszor csak lehetséges.
2015-ben Monacoban GP2-es pilótaként

Mennyire erős az együttműködés az Audi és a Cometoyou Racing között?

Nathanaël Berthon: Ez egy erős kapcsolat, az Auditól nagyszerű szakemberek vannak itt versenyről-versenyre segítik a munkát és azon dolgoznak, hogy a csapat elérje a kitűzött célokat.

Milyen mentális és fizikai tréninget végzel a versenyek előtt?

Nathanaël Berthon: Olyan edzéseket végzek, melyek segítik a koncentrációt és a gyors döntéshozatalt, ezek talán a legfontosabb tényezők. Emellett fizikai edzést folyamatosan végzek, a csapat szakemberei ebben is a segítségemre vannak.
Nathanaël Berthon a WTCR-ben

Többször is versenyeztél már itt korábban, melyik a kedvenc részed a Hungaroringen?

Nathanaël Berthon: Nagyon szeretem ezt a pályát, de hadd mondjam el, hogy néhány évvel ezelőtt még azon is elgondolkodtam, hogy ideköltözök Budapestre. Nagyon-nagyon szeretem a várost, de más, hogy mit szeretnék és mi az, ami lehetséges. Mindig, amikor itt járok viszek magammal egy szuvenírt. A pályáról nagyon jó emlékeim vannak, sok emlékezetes csata. Kedvenc részem a 4-es és az 5-ös kanyar, számomra az a legélvezetesebb rész. Az interjút készítette: Porkoláb Bence