Dési János még talpon a Dakaron

Közzétéve:
2018-01-15, 13:50

Dési János nagyszerű versenyzéssel még küzd a Dakar-ralin a motorosok között. Korábban Szalayék és Horváth Lajos is kiesett, a nagy külföldi sztárokat sem kíméli a sors.

A francia Stéphane Peterhansel megnyerte a Dakar nyolcadik szakaszát, ugyanakkor összetettben Carlos Sainz és Lucas Cruz párosa vezet magabiztos előnnyel. Második helyen Nasser Al-Attiyah és Matthieu Baumel állnak, s a harmadikon jön Stéphane Peterhansel és Jean Paul Cottret párosa.

Amint várható volt, a Peugeot és a Toyota autói uralják a sivatagi versenyt. Idén különlegesen embert és technikát próbálóak a körülmények, ennek itta meg a levét a rali koronázatlan királya, Sebastian Loeb is, aki az ötödik szakaszon kiesett.

Nagy küzdelem a körülményekkel, Peugeot a Dakaron

Nagy küzdelem a körülményekkel

A kilncszeres bajnok francia raliversenyzőnek talán ez volt az utolsó esélye megnyerni a Dakart, ugyanis nem biztos benne, hogy vissza fog térni. Peugeot-ját daruval kellett kiemelni a homokból, ami három órába került Sebastian Loeb-nek. Miután kiderült, hogy navigátora, Daniel Elena komolyan megsérült, a franciának egyszerűen nem volt más választása, minthogy feladja a küzdelmet.

A Dakar-rali nehézségét jól jelzi, hogy 335 jármű vágott neki a versenynek, de az 5. napon már 60-nal kevesebben voltak, ez a szám pedig egyre csak nő. A motorosoknál is komoly sérülések és technikai problémák léptek és lépnek fel, de ez szinte minden szakágra igaz. Az egyetlen versenyben lévő magyar a motoros, Dési János nagyon szépen menetel és a technika ördöge sem fogott még ki rajta. Nagy teljesítményt nyújt tehát a magyar versenyző, aki egyébként összetettben a szépnek mondható 70. helyen áll jelenleg.

Dési János jó úton a cél felé, a 40. Dakaron

Dési János jó úton a cél felé

Friss hír, hogy a kilencedik szakasz törölve lett, ugyanis az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a megfelelő keretek között lévő versenyzést. A Dakar a tizedik szakasszal folytatódik Salta és Belén között. A mezőny egyébként Perut, Argentínát és Bolíviát szeli át 9000 kilométeren keresztül, a végig versenyben maradók 14 szakasz után január 20-án az argentínai Córdobában érnek majd célba.

Szalay-Bunkoczi párost sajnos már korábban kizárták, Horváth Lajos „Laller” pedig rendkívül korán kényszerült feladni a Dakart.

A hivatalos és folyamatosan frissülő állás a Dakar hivatalos oldalán elérhető.

Fotók: Dakar.com

Kapcsolódó írások

A COTA története
2017. október 04.
A Circuit of the Americas egy Texas állam Austin városa mellett elhelyezkedő modern versenypálya. Jelenleg az egyetlen helyszín az USA-ban, ahol F1-es futamot rendeznek.
A 40. Dakar-rali következik - történelmi visszatekintő
2017. október 25.
A Dakar-rali 2018-ban a 40. alkalommal kerül megrendezésre, így egy kerek évfordulóhoz érkezett a sorozat. Januárban biztosan szurkolhatunk magyar indulóknak.
Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!
WTCR és Nagy Futam – programajánló a hosszúhétvégére
2018. április 26.
Nagy dömping lesz április végén és május elsején, a Hungaroringre látogat a bombaerős WTCR, május elsején pedig Max Verstappen F1-es autójától lesz hangos Budapest belvárosa.