Az első szabadedzés

Péntek 13 a BMW számára egy szerencsétlen nap volt, ugyanis a müncheni székhelyű márka autói nem jutottak be a top 10-be az első szabadedzésen! Marco Wittmann volt a leggyorsabb az M4 DTM-ek közül, azonban ez csak a 12. helyre volt elég. Márkatársai az utolsó öt pozíciót foglalták el. Mercedeseké volt a három leggyorsabb idő, a 30 perces edzés után Lucas Auer 1:32.396-os idejével bizonyult a leggyorsabbnak. Őt Edoardo Mortara és Gary Paffett követte egy leheletnyi lemaradással. Nico Müller és Loic Duval az Audival fért még be az első ötbe.

A második szabadedzés

Az első ötben megváltoztak az arányok, két Mercedes és három Audi ért fel. Pascal Wehrlein, Gary Paffett, Jamie Green, Loic Duval, Robin Frijns sorrendben. A leggyorsabb BMW-s Philipp Eng lett, aki a nyolcadik helyre hozta be az M4 DTM-et.

Az első időmérő

A szombati kvalifikáción is elég gyorsak voltak Mercedes-AMG C 63 DTM-ek, ugyanis az első két sort foglalták el. Gary Paffett 1:30.778 másodperces idejével a poleban találta magát hat századdal Pascal Wehrlein előtt. Paul Di Resta és Lucas Auer vette birtokba a harmadik, illetve a negyedik rajtkockát. A leggyorsabb BMW pilótának Timo Glock bizonyult, aki az ötödik legjobb időt autózta. Marco Wittmann indult mellőle.

A szombati futam

Gary Paffett sokáig emlékezni fog a szombati, Zandvoorti futamra, a Mercedes-AMG pilóta a pole pozícióból indulva nyerte meg az idei szezon kilencedik versenyét Hollandiában, ezzel megerősítette vezető szerepét az összetettben. Ez volt a brit 23. győzelme, 174. versenyén.

A 2018-as szezonban háromszor is tudott nyerni, így az Audi legendával, Mattias Ekströmmel mindketten a mindenkori statisztika harmadik helyén állnak Bernd Schneider (43 győzelem) és Klaus Ludwig (37) mögött.

Paul Di Resta a második, Lucas Auer harmadik, és Pascal Wehrlein a negyedik helyen végzett szintén a C 63 DTM-mel. A helyi hős Robin Frijns az ötödik lett, aki a legjobb eredményét produkálta az Audi RS 5-el, mint a legjobb Audis. Timo Glock volt a leggyorsabb BMW-s a 6. helyen.

alt tag: Gary Paffett a szombati futamgyőztes

A harmadik szabadedzés

Vasárnap reggel Pascal Wehrlein az északi-tengeri holland partvidéken második alkalommal végzett az élen a gyakorlások során, ezúttal 1:30.960-as idővel. Őt négy Audis követte, Jamie Green (1:31.039), René Rast (1:31.107), Nico Müller (1m31.135) és Loïc Duval (1m31.160) . A nyolcadik helyen végzett Augusto Farfus (1:31.450) volt a legjobb BMW-s pilóta.

A helyi hős Robin Frijns számára korán véget ért az edzés, mivel elektronikai hiba miatt egyetlen gyorskört sem tudott megtenni. Joel Eriksson pedig szintén egy hiba után találta magát a 9. kanyar kavicságyában.

A második időmérő

Gary Paffett a szombati futamgyőztes volt a leggyorsabb a vasárnapi kvalifikáción, a Mercedessel 1:30.225-ös idővel. Az Audi és a BMW is talált pár tizedet a pályán, mert Philipp Eng az M4-el lett a második, míg őt a tavalyi bajnok René Rast követte az RS 5-el. Pascal Wehrlein és Paul Di Resta futotta a negyedik, illetve az ötödik leggyorsabb kört.

A vasárnapi futam

Hatalmas megkönnyebbülés és öröm René Rast és Audi számára, hogy a szezon tizedik versenyén 2017 bajnoka bezsebelte az év első győzelmét, amely nagyban köszönhető volt a jó stratégiának. A második helyezett Mercedes-AMG pilóta, Gary Paffett lett , csapattársa Paul Di Resta előtt, aki az egyetlen pilóta, aki az idei összes versenyen szerzett pontot. Philipp Eng lett a legjobb BMW-s.

alt tag: René Rast diadalmaskodik a második futamon Zandvoortban

A bajnokság állása a nyári szünet előtt:

 1. Gary Paffett 148p
 2. Paul Di Resta 121p
 3. Timo Glock 101p
 4. Marco Wittmann 98p
 5. Edoardo Mortara 97p

A konstruktőri állás:

 1. Mercedes-Benz 547p
 2. BMW 358p
 3. Audi 165p

A csapatok állása:

 1. Mercedes-AMG Motorsport PETRONAS 213p
 2. SILBERPFEIL Energy Mercedes-AMG Motorsport 186p
 3. BMW Team RMR 168p
 4. Mercedes-AMG Motorsport REMUS 148p
 5. BMW Team RMG 120p

Forrás/Fotók: