A mindössze 17 éves Keszhelyi Vivien alig négyéves pályafutása alatt 73 versenyéből 60 alkalommal állt dobogóra, 2016-ban pedig – mindössze 15 évesen – a -2000 cm3 túraautó kategória abszolút országos bajnoka lett. 2017-ben az Audi Sport TT Cup-sorozatban versenyzett, ahol szintén sikerült rekordot felállítania, mint a valaha volt legfiatalabb pontszerző.

Éppen ezért nagy kérdés volt, hogy ilyen sikerek után merre folytassa, mi jelenthet számára előrelépést. Utánpótláskorú versenyzőként az Audi Sport versenyakadémiáján az elmúlt idényben elsőkerék-meghajtású versenyautót vezetett, az Audi Sport TT Cup pedig az úgynevezett TCR-kategóriában kifejezetten erősnek számít.

A gyári sorozat remek tanulási lehetőség volt, kemény versenyeken, azonos technikai feltételek mellett, nagy teljesítményű autót vezetve, nemzetközi mezőnyben szerezhetett tapasztalatokat.

Ezért logikus lépésnek tűnik, hogy Vivien hasonló feltételek mellett, ám magasabb kategóriában folytassa, ami a menedzsment és az Audi Sport megállapodásának köszönhetően végül meg is történt. A fiatal versenyző a 2018-ban induló Audi R8 LMS GT Cup európai sorozatban, vagyis GT kategóriában indulhat, ami idővel akár jó belépő lehet a túraautó-versenyzés csúcsát jelentő DTM-be (Deutsche Tourenwagen Master), vagyis a német túraautó-bajnokságba. Ez azért is hatalmas siker volna, mert Vivien lehet az első magyar, aki bejut ebbe az elitligába!

Az Audi R8 LMS GT Cup európai sorozat hétvégi versenyeit a DTM futamokkal egy helyszínen, azokkal azonos időben rendezik majd meg. A versenyeken két időmérő és két teljes értékű futam lesz, ezeken Vivien egy 5200 cm3-es, közel 500 lóerős Audi R8 LMS GT-vel megy majd, ami azért is nagy kihívás, mert a korábbi elsőkerekes autója után egy hátsókerék-meghajtású versenygépet kell uralnia.

Az R8-asok márkakupájának nagy előnye, hogy itt a versenyzők teljes körű támogatást kapnak, vagyis nem kell pénzügyekkel és marketinggel foglalkozniuk, még a szurkolói ajándéktárgyak intézését is teljes egészében az Audi Sport végzi. Ezt azt jelenti, hogy Viviennek nincs más dolga, mint vezetni, és minél jobban teljesíteni az egyébként nagyon erős és kiegyensúlyozott mezőnyben.

Az Audi R8 LMS GT-k 12 állomásos versenysorozata május elején indul a németországi Hockenheimben, ezt követi a Lausitzring, hogy azután a harmadik helyszín a Hungaroring legyen. A magyarországi versenyt Anglia és Olaszország követi, a szezonzáró pedig a Nürburgringen lesz.

Forrás:

  • Audi Sport – VRS Sport sajtótájékoztató