2018. február 09. | 07:13

A tehetséges Keszthelyi Vivien az Audi Sport Racing Academy tagjaként a 2018-as év során is Audival fog versenyezni, ám számos kihívás áll a fiatal versenyző előtt.

A fiatal, mindössze 17 éves autóversenyző, Keszthelyi Vivien előtt több opció is adódott karrierje folytatására 2017 végén. Volt megkeresése a Volkswagen-csoport egyik gyári csapatától is Ázsiából, ám ez komoly változással járt volna, hiszen a márka saját akadémiáján kellett volna megkezdenie a felkészülést. A jelenleg is utánpótláskorú magyar hölgy az ázsiai kaland helyett azonban úgy döntött, Európában folytatja a versenyzést.

2015-ben a Swift Cup Europe sorozat női mezőnyét tekintve 1. helyezést ért el, majd 2016-ban, mindössze 15 esztendősen a -2000 köbcentis kategóriában országos túraautó bajnok lett. 2017-ben a mezőny legifjabb tagjaként vett részt az Audi Sport TT Kupa kiírás versenyein, és beírta magát a történelemkönyvbe azzal, hogy ő lett a legfiatalabb magyar pontszerző nemzetközi sorozatok tekintetében.

A tárgyalások hamarosan lezáródnak, az eddig biztossá vált információk alapján a 2017 során az Audi Sport TT Cup versenysorozatban hasznos tapasztalatokkal gazdagodó Keszthelyi Vivien minden bizonnyal kategóriát lép. Így egyre közelebb kerül álmai beteljesüléséhez, hogy olyan, a túraautózás tekintetében csúcskategóriának számító sorozatban indulhasson, melyben 500-600 lóerős GT és DTM versenyautók csatáznak egymással.

Fiatal életkora ellenére Keszthelyi Vivien immáron ötödik éve versenyez, ám idén minden eddiginél több ismeretlen kihívás vár rá. Bár már jelentős rutinnal rendelkezik, várhatóan kell némi idő, amíg belerázódik az új körülményekbe. További próbatételt jelenthet, hogy az Audi Sport Racing Academy pilótája német és angol nyelvből is felsőfokú vizsgára készül, amely hosszú távon szintén segítheti karrierjét. Feltöltődésre és regenerálódásra meglehetősen kevés ideje lesz Viviennek 2018-ban, hiszen több promóciós rendezvényen kell majd részt vennie. Mindezek ellenére optimistán tekint előre a versenyző, és elszántan készül az előtte álló szezonra. A tehetsége vitathatatlan, és ha mindez a tőle megszokott szorgalommal párosul, akkor bizonyosan sikerrel veszi az akadályokat.

Az ifjú titán a hagyományos 7-es rajtszámmal fog "ringbe szállni". A szakemberek szerint elsősorban nem a helyezések lesznek fontosak Vivien számára, sokkal inkább az a fontos, hogy tapasztalatot szerezzen és tovább fejlődjön. Erre meg is lesz a lehetősége, hiszen nála jóval rutinosabb vetélytársakkal kell majd megküzdenie a szezon során.

"Nagyon várom már a következő idényt, bár tudom, nem lesz könnyű dolgom, hiszen valószínűleg olyan pilóták ellen kell majd harcolnom, akik folyamatosan, akár több sorozatban is versenyezhetnek egyszerre. Ezzel együtt elszántan készülök, és alig várom, hogy kialudjanak a lámpák!" - nyilatkozta Keszthelyi Vivien.

A lelkes magyar pilóta jövőbeli karrierjének alakulása még nem 100%-os, így ennek tudatában kell készülnie. Ezt leginkább edzőteremben teszi, ahol az erőnléti edzések mellett speciális, kifejezetten versenyzők számára kialakított tréningeken vesz részt. Bár van némi bizonytalanság a levegőben, mindezektől függetlenül optimistán tekint előre Vivien.

Nem meglepő ez, hiszen igazán sokszínű személyiség, aki nem retten vissza a kevésbé átlagos dolgoktól. Instagram profilja tanulsága alapján kedveli a lovakat, e mellett november végén napvilágot látott, hogy helikoptervezetői vizsgára készül.

Az autósport világában nem oly szokatlan jelenség ez, hiszen példának okáért a Forma-1-es pilóták közül a négyszeres világbajnok Lewis Hamilton és a Red Bullból visszavonuló Mark Webber is rendelkezik helikopter jogosítvánnyal. A képzés 136 órás, mely repüléselméleti-, meteorológiai-, jogi-, szerkezettani- és motortani ismeretek elsajátítását is magában foglal. A vizsga alkalmassá teszi arra, hogy egy személyben legyen helikopter pilóta és parancsnok is. Ez egy újabb rekord lehet az életében, hiszen Magyarország legfiatalabb női helikopter pilótája címre pályázik.

Forrás: