Elhallgattatja a kritikus hangokat a Force India

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

A főnök Vijay Mallya szerint nincs helye kritikának, ha róluk van szó, az elmúlt két szezonban megmutatták, hogy képesek a mezőny elején autózni és dobogós helyeket szerezni.

A Force India F1-es csapat 2008-ban futotta első szezonját a Spyker csapat utódjaként. Első évükben nem tudtak pontot szerezni, amikor V8-as Ferrari erőforrást használtak. A következő szezonban, 2009-ben Mercedes erőforrásra váltottak, aminél meg is maradtak. Bár az elmúlt három szezonban emelkedtek fel igazán, a legjobb eredményüket éppen 2009-ben szerezték Giancarlo Fisichella révén, mégpedig egy második helyet a Belga Nagydíjon.

Esteban Ocon akcióban, az Abu Dhabi Nagydíjon

Esteban Ocon akcióban

A Force India 2014-ben kezdett egyre meghatározóbbá válni a turbo korszak kezdetével. Részben persze a Mercedes motornak köszönhetően, de a mérnökeik is felnőttek a feladathoz és jó autót építettek. A folyamatos pontszerzés mellett egy dobogós hely is összejött Vijay Mallya istállójának 2014-ben, és nagyon szoros konstruktőri versenyben végül a hatodik helyen végeztek.

2015-ben aztán még előrébb lépett a gárda, és az ötödik helyen fejezte be az évadot. Perez révén egy dobogós hely is összejött a Force Indiának Oroszországban. A szakértők azt jósolták, hogy 2016-ban akár az élmezőnyhöz is felérhetnek. Ha ez nem is jött össze, de messze a középmezőny legjobbjai voltak: a Williams csapatot is megelőzték, két dobogós helyet szereztek és a negyedik helyen zártak.

2017 a külső változás éve volt a Force India történetében, hiszen szponzoruk kérésének megfelelően különleges rózsaszín külsőt kaptak az istálló autói, ám a teljesítményükön ez a furcsa szín mit sem rontott. Ez alkalommal is ott voltak a közvetlen élmezőny sarkában, és gond nélkül végeztek a konstruktőri tabella negyedik helyén. 2017-ben ugyan dobogós helyet nem tudtak szerezni, de folyamatosan hozták a pontokat mindkét versenyzőjükkel.

Sergio Perez is jól teljesített idén

Sergio Perez is jól teljesített idén

Vijay Mallya tulajdonos és alapító az elmúlt hétvégén kemény szavakkal illette a szkeptikusokat: azt követelte, minden negatív jelzőt vonjanak vissza, amit valaha a csapatnak szántak, ugyanis több, mint nagyszerű munkát végeznek. Kiemelte, hogy forrásaik közel sem olyan magasak, mint egy gyári csapaté, de készen állnak 2018-ra és az összetettbéli harmadik hely lesz az elsődleges céljuk. Köszönetet mondott külön a két versenyzőnek, Esteban Oconnak és Sergio Pereznek. Továbbá elmondta, hogy egyetlen csapat épített idén megbízhatóbb autót, és az a világbajnok Mercedes.

A Force India 2017 elején nagy tekintélyű szponzori szerződést kötött, melyben minden bizonnyal a remek eredmények is közrejátszottak. Magáncsapat mindenesetre ilyen előkelő helyen és kilátásokkal nagyon ritkán büszkélkedhet a Száguldó Cirkuszban.

Forrás: Motorsport

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
F1 Kvíz: 7 kérdés, amire csak a fanatikusok tudják a választ!
2018. február 10.
Ha valódi Forma-1 rajongó vagy, akkor minden bizonnyal nem lesz számodra kihívás hibátlanul kitölteni ezt a kvízt! Vagy mégis?
Egy ausztrál legenda: Jack Brabham
2018. március 30.
Sir John Arthur "Jack" Brabham az ausztrál autóversenyzés egyik legkiemelkedőbb alakja. A háromszoros Forma-1-es világbajnoknak sok kortársához hasonlóan szintén kalandos élete volt.
Gyerekek jelentkezését várják a Magyar Nagydíjra!
2018. május 29.
A Liberty Media 2018-ban megvált a rajtrácslányoktól sokak elégedetlenségére, helyettük most jönnek a gyerkőcök kísérni a pilótákat. Elkezdődött a jelentkezési időszak.