2018. január 31. | 15:57

A Formula-E szervezői bejelentették az új elektromos versenyautót, a Gen2-t, ami az eddigieknél erősebb akkumulátort kap.

A Formula-E egy merőben új kezdeményezés az autósport világában. Kezdetekben csak egy egészen szűk réteg érdeklődését ragadta meg mind a gyártók, mind a nézőközönség részéről. A 2012-es alapítás után tényleges verseny csak 2014/2015-ös szezonban indult. Mostanra ez a kezdeti érdektelenség múlni látszik, és jelentős autógyártók által támogatott, létfontosságú versenysorozattá fejlődött.

Nehéz elhinni, hogy a FIA által jóváhagyott elektromos autóverseny sorozat negyedik szezonjának kezdetén már hány nagy gyártó veszi ki a részét és érdeklődik a versenykategória iránt. Immáron az Audi, a BMW, a Jaguar, a Mercedes-Benz, a Nissan, a Porsche és a Renault is hivatalosan jelen van.

A 2018/2019-es Formula-E szezon szervezői bejelentették az új versenyautót, amellyel a pilóták versenyezni fognak az elkövetkező szezonokban.

Az érkező elektromos formula autó neve Gen2, úgynevezett „control chassis” lesz, ami lényegében azt jelenti, hogy minden csapat ezt a konstrukciót és modellt fogja használni. A Gen2 egyik radikális újdonsága az elődhöz képest, a felhasznált akkumulátortechnológia. Az új generációs Formula-E autó akkumulátora dupla mennyiségű energiát tud majd felvenni, valamit megduplázódik a hatékonyság és a teljesítmény is.

Ezzel az új akkumulátortechnológiával elérhetővé válik, hogy a pilótáknak ne kelljen autót cserélniük a verseny teljesítése közben, ahogy azt jelenleg tenniük kell. Ezen felül lehetőség lesz a további teljesítménynövelő eljárások alkalmazására, és a kasztni is lehet valamivel nehezebb, biztonságosabb, hiszen lesz kellő erő, ami elbírja.

A csapatok egyénileg módosíthatják majd a hajtóművet, az erőátviteli rendszert, a felfüggesztést, és a szoftveres beállításokat. Emellett az istállók teljes egészében felelősek lesznek az autóikért.

A 2018/2019 Formula-E szezon első futamára decemberben kerül sor.

"Ez az autó képviseli a verseny jövőjét" - nyilatkozta a Formula-E vezérigazgatója és alapítója, Alejandro Agag. "A kocsik gyorsabbak lesznek és megkétszerezik az energiatároló kapacitást, valamint megduplázzák a hatótávolságot, ezzel is bizonyítva az akkumulátor technológia folyamatos fejlődését."

A Gen2-es autó teljes specifikációja a 2018-as Genfi Autószalonon lesz bemutatva.

Forrás: