F1-es versenypálya az óvárosban

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Az Azeri Nagydíj még Bernie Ecclestone ötlete néhány évvel ezelőtt, majd valóság lett belőle. Sok tekintetben érdekes és nehéz pálya vált belőle, mely az óvároson is keresztülhalad.

Társszerző: Tóth Krisztián Márk

Azerbajdzsánról nem igazán az autósport jutott az eszébe az embereknek. Alig 10 éve még az is gondot okozott nekik hogy egy TV-s közvetítést gond nélkül megoldjanak, 2017-ben pedig ezen a pályán zajlott az idei szezon egyik legjobb versenye. Azt kell mondjuk, hogy eléggé nagy a kontraszt.

A bakui F1-es pálya ötlete Bernie Ecclestone fejéből pattant ki, aki a híres és állandó tervezőjét, Hermann Tilkét bízta meg az újabb mű megvalósításával. Tilkét sok vád érte a már fantáziátlan vonalvezetések tervezése miatt, részben jogosan, részben pedig nem. Mindenesetre a Baku szívében található versenypálya elég extrémre sikeredett nehéz kanyarokkal és egy hatalmas célegyenessel. Több terv is volt a kalapban a pálya vonalvezetésre, végül a legmerészebbet sikerült kiválasztani.

Azeri Nagydíj: Baku belvárosa elképesztő helyszín, a Forma-1 egyik ékköve

Azeri Nagydíj: Baku belvárosa elképesztő helyszín

A főváros központjában helyet kapott aszfaltcsík igazi városi pálya, annak minden előnyével és hátrányával. Az óváros történelmi részeit átszelő aszfaltlabirintus több mint 6 km hosszú, 20 kanyar található rajta, és az előzetes számítások alapján is a világ egyik leggyorsabb Forma-1-es pályájaként híresült el.

Ezt hivatott megerősíteni az első bakui versenyhétvége nem hivatalos rekordja a Mercedes mérése alapján, ami Valtteri Bottas nevéhez fűződik: a finn pilóta 378 km/h sebességig gyorsult a 2,2 km-es célegyenesben, ami valljuk be igencsak szédületes. A pilóták itt körülbelül húsz másodpercen keresztül mennek padlógázon, ami gépnek, embernek, gumiabroncsoknak egyaránt különlegesen nagy terhelést jelent, nem beszélve a mérnöki munkáról, a pályának ugyanis vannak kevésbé gyors szakaszai is.

Ami nem túl „vidám” az azeri „Tilke gyereknek”, a régi bástyánál fekvő már most hírhedt nyolcas-kilences kanyarkombináció. A pálya ezen része sokáig aggályos volt, maguk a pilóták is idegenkedtek tőle, sőt a tavalyi futamon igencsak óvatosnak tűnt mindenki. Az ok, hogy mindössze másfél autónyi a hely, és ez a „félsz” idén is felütötte a fejét.

Azeri Nagydíj: A pálya legnehezebb része, Lewis Hamiltonnak is

Azeri Nagydíj: A pálya legnehezebb része

Sergio Perez odavágta a falhoz a Force Indiát ebben a kanyarkombinációban, majd tett egy nyilatkozatot ami szerint az adott szakasz veszélyes a rosszul lerakott kerékvetők miatt is. A pálya vezetősége és a bírák pedig meghallották a mexikói pilóta hangját és egyetlen nap alatt megváltoztatták a pálya vonalvezetését.

A legendás Sir Stirling Moss így vélekedett a témáról, még a pálya átadása előtt:

„Attól lesznek izgalmasak a futamok, ha közel vannak a falak, és nincsenek bukóterek, ahová menekülni lehet. Aprócska hiba és máris kiestél a versenyből. Az ilyen utcai pályákon dől el, ki tud adott helyzetben a legprecízebb lenni, kik a mezőny legfelkészültebb és legkiegyensúlyozottabb versenyzői!”

Nos, neki lett igaza. Minden negatív kritika ellenére Baku az egyik legszínesebb helyszín a száguldó cirkusz naptárában! Az idei futamon történt incidens Vettel és Hamilton között sokáig emlékezetes marad. Természetesen 2018-ban is visszatér a mezőny Bakuba.

Fotók: F1

További autós hírek

A felvételen látható teherautó sofőrje feltehetően nem az útra koncentrált ugyanis eléggé későn sikerült észrevennie, hogy megállt előtte a sor.…

A DK-s Vadai Ágnes tett fel egy nagyon fontos kérdést a belügyminiszternek „Miért segédmotoros kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség…

“Nem mindennapi lélekjelenlét kellett annak az autósnak ahhoz, hogy megakadályozzon egy gázolást. A férfi szerda éjjel sétált a forgalommal szemben…

Intézkedéscsomagot tett le a  miniszterelnök és a kormány asztalára Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos, amiben többek között…

Ezen pörög a Net 3 napja! Azt fejtegetitek ki volt a hibás. A fő kérdés, hogy itt van-e 2 párhuzamos…

Kapcsolódó írások

F1 Kvíz: 7 kérdés, amire csak a fanatikusok tudják a választ!
2018. február 10.
Ha valódi Forma-1 rajongó vagy, akkor minden bizonnyal nem lesz számodra kihívás hibátlanul kitölteni ezt a kvízt! Vagy mégis?
Egy ausztrál legenda: Jack Brabham
2018. március 30.
Sir John Arthur "Jack" Brabham az ausztrál autóversenyzés egyik legkiemelkedőbb alakja. A háromszoros Forma-1-es világbajnoknak sok kortársához hasonlóan szintén kalandos élete volt.
Lewis Hamilton nyert Azerbajdzsánban!
2018. május 02.
Elképesztő izgalmakat hozott a bakui F1-es hétvége, Lewis Hamilton ölébe hullott a siker, szó szerint. Vettel a dobogóra sem tudott felállni, Sergio Pérez lett a harmadik.
Gyerekek jelentkezését várják a Magyar Nagydíjra!
2018. május 29.
A Liberty Media 2018-ban megvált a rajtrácslányoktól sokak elégedetlenségére, helyettük most jönnek a gyerkőcök kísérni a pilótákat. Elkezdődött a jelentkezési időszak.