Valtteri Bottas már 2011 óta a Forma-1 kötelékében van, első évét tesztpilótaként teljesítette a Williams csapatnál. Ehhez persze fel kellett valamit mutatnia a kisebb szériákban. Bottas 2008-ban Formula Renault Eurocap bajnok lett. 2009-ben a Formula-3 Euroseries-ben versenyzett az Art Grand Prix csapat színeiben. Itt ugyan bajnok nem lett, de csapattársánál jobb teljesítményt nyújtott.

Szintén 2009-ben bemutatkozott a Formula-3 Masters sorozatban. Annyira jól ment neki, hogy azonnal világbajnok lett, majd 2010-ben megvédte a címét. Innen pedig egyenes út vezetett a Száguldó Cirkuszba, a Williams csapat rögtön szerződtette. E mellett Bottas a GP3 sorozatban is versenyzett a Lotus ART istálló versenyzőjeként, szezon végén a sorozat világbajnoka lett.

Bottas Forma-1-es karrierje igazán 2012-ben indult el, amikor is 15 alkalommal kapott tesztlehetőséget csapatjától. A pénteki napokon így a nézők is találkozhattak vele a közvetítések során. A sikeres együttműködés után a szezon végén bejelentette a csapat, hogy Pastor Maldonado mellett ő fog versenyezni a 2013-as szezonban.


Valtteri Bottas: Első teljes F1-es szezonjában 2012-ben

Első szezonja nem alakult túl jól, de szerzett egy időmérős harmadik helyet, illetve az USA Amerikai Nagydíjat a nyolcadik helyen fejezte be, ezzel megelőzte csapattársát a szezon végén. 2014-ben jött a hibrid erőforrások korszaka, új csapattársa Felipe Massa lett. A Williams a Mercedestől vásárolt motort és sikerült jó kasztnit építeniük, aminek köszönhetően szárnyalt a csapat. Bottas negyedik lett az év végén, 186 pontot gyűjtött, négy alkalommal állhatott a dobogón.

2015 is jó év volt a csapatnak, Bottas két dobogós helyet szerzett és ötödik lett a pontversenyben 136 ponttal, formája továbbra is biztató volt. 2016-ban aztán kicsit visszaesett a Williams, a Force India jobb teljesítményre volt képes. A finn versenyző nyolcadik lett, 85 pontot szerzett. 2016-os év világbajnoka, Nico Rosberg váratlanul bejelentette, hogy visszavonul, ezzel a legerősebb istállónál egy hely felszabadult.


Valtteri Bottas: 2014-ben nagyszerű éve volt

A Mercedes titokban tartotta a folyamat részleteit és többször mondta a csapat vezetése, hogy nem kapkodnak a döntéssel. A sajtó Bottas nevét többször emlegette, mint lehetséges befutó. Végül bejelentették, hogy valóban ő fog versenyezni a csapatnál, egyéves szerződést írt alá. Az indoklás szerint Bottas profizmusa és szellemisége egyezik a csapatéval és készen áll, hogy az egyik legjobb autót vezethesse.

A szezon mondhatni nagyon jól kezdődött számára, a sikeres spanyol tesztek után a szezon első ausztrál versenyén rögtön dobogós lett. Aztán egy gyenge kínai verseny jött számára, majd ismét dobogó és jött az úgynevezett áttörés. Az Orosz Nagydíjon a harmadik helyről induló Bottas lerajtolta az egész hétvégén nagyon erős Ferrarikat és az élre ugrott. Nem illetődött meg és keményen maga mögött tartotta Vettelt és Räikkönent. Így hárman egymás mögött mentek végig, felfért a három autó egy képre. Vettel az utolsó körökben támadásokat indított, de a finn kitartott a nagyon izgalmas versenyen és megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét.


Valtteri Bottas: Első győzelem az F1-ben

Bottas megérkezett, gondolhatta ezt mindenki jogosan, nehéz helyzetben tudott bizonyítani, korábbi világbajnokok ellen. A következő spanyol versenyen bár nem tudott beleszólni az első hely megszerzésébe, a harmadik hely meglehetett volna neki, de motorhiba miatt kiesett a futamból. Utána egy nagyszerű sorozat kezdődött el. Monaco ugyan gyenge verseny volt a Mercedesnek, Bottas mégis negyedikként gördült be, majd két második helyet szerzett és jött az Osztrák GP, ahol pole pozícióból indult és a vasárnapi futamon sem talált legyőzőre. Sokak szerint az év, vagy az évtized rajtját produkálta, s az orosz versenyhez hasonlóan itt is Sebastian Vettelt kellett legyűrnie. Végig kicsivel autózott a német előtt, és bár a gumik szörnyű állapotban voltak a végére, behozta néhány tized előnnyel a kocsit a finn.

Ezután jött Hamilton, aki nagy sorozatba kezdett, igaz, Bottas a következő versenyeken is hozott szép helyezéseket dobogós eredményeket. A probléma inkább azzal volt, hogy a győzelemre nem volt potenciálisan sem esélyes. Magyarországon harmadik lett, utána viszont Belgiumban nem volt tempója a dobogóhoz sem. Olaszországban és Szingapúrban is felállhatott a pódiumra, de szinte végig légüres térben autózott.


Valtteri Bottas: Az Amerikai Nagydíjon

Malajziát, Japánt, és az USA-t is úgy hagyta el Bottas, hogy nem került a pezsgő közelébe, ebből kétszer még csak esélye sem volt rá. Ő is nyilatkozta, hogy hullámvölgybe került és nem érzi, hogy ideális lenne minden, ami történik vele. Csapattársa, Hamilton az amerikai verseny után már világbajnoknak érezhette magát. Mexikóban meg is történt, aminek meg kellett, Max Verstappen nyerte a versenyt, Bottas az első körös kieséseknek köszönhetően igaz második lett, de fényévekre került Verstappentől, még csak tartani sem tudta a sebességet.

A Brazil Nagydíj hétvégéjén megkaparintotta a pole pozíciót egy nagyszerű körrel, és bizakodva várhatta a második helyért zajló csatát Vettel ellen. A rajtnál a német elment mellette, és onnantól nem láttunk Bottastól semmit. Egyetlen körben lett volna esélye, de a Ferrarival ki tudta védekezni Vettel a finn támadását és ezzel el is dőlt minden. Bottas nem tudott többé közel kerülni, Vettel végig koordinálta a versenyt.


Valtteri Bottas: Kérdéses, hogy a csapattagok valójában hogyan értékelik az évét

A finn láthatóan csalódott volt, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe került, szinte biztos, hogy harmadikként végez az a 2017-es szezon végén. De vajon mennyire jó ez a harmadik hely, egyáltalán ki mit várt volna tőle év elején? Egy háromszoros világbajnok mellé beülni nyilván nem könnyű. Hamiltonnal látszólag jó kapcsolata van, nem volt nyoma a szokásos feszültségnek, ami az angol körül szokott lenni. Sőt, ha azt mondják neki, hogy harmadik az év végén, talán el is fogadta volna. VB címért harcolni egy ilyen mezőnyben nem egyszerű feladat, igaz, Bottas nem az idén kezdte, volt azért ideje belerázódni.

2018-ra kapott egy egyéves szerződést újra, kérdés, hogy ezt látva engedik-e őket versenyezni. A legelején egészen biztosan igen. Ha marad ez a tendencia, akkor viszont könnyen elképzelhető, hogy gyorsabban be kell állnia Hamilton mögé. Utána pedig az a kérdés, hogy a Mercedes szeretne egy biztos hátvédet, avagy másodhegedűst, vagy két pilótával szeretne harcolni a világbajnoki címért. Mindkét logika mellett lehet felhozni érveket, de Bottas teljesítményének fel kell javulni, hogy ez a kaland folytatódjon számára.

Fotók: Valtteri Bottas